Рада прийняла закон про люстрацію суддів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада прийняла закон про люстрацію суддів

Казна та Політика
2645
Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону (№4378-1) про відновлення довіри до судової системи. Відповідне рішення підтримали 233 народних депутатів.
Одночасно з цим було підтримано доручення підготувати законопроект за скороченою процедурою до другого читання.
Закон передбачає правові та організаційні засади проведення спеціальної перевірки суддів судів загальної юрисдикції.
Згідно з пояснювальною запискою, документ визначає, що перевірка суддів проводиться протягом одного року з моменту формування тимчасовою спеціальною комісією, порядок створення якої також визначено цим законом.
ЗА ТЕМОЮ В Верховной Раде зарегистрирован законопроект о люстрации судей
В Верховной Раде зарегистрирован законопроект о люстрации судей
25 березня 2014, 19:38
У законопроекті прописані десять випадків, коли суддя підлягає люстрації. Серед них – ухвалення політичних рішень, таких, як обмеження прав громадян на проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій в Україні в період з 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності даного закону, винесення вироків.
Крім того, підставою для перевірки може стати прийняті суддями рішення у справах, пов’язаних з проведенням виборів Верховної Ради 7-го скликання, скасуванням їхніх результатів або позбавлення статусу народного депутата парламентаріїв, обраних у парламент 7-го скликання.
Суддя також підлягає перевірці, якщо приймав рішення, яке згодом Європейським судом з прав людини було визнано таким, що порушує Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, у тому числі статей 14 і 18 цієї Конвенції.
В перехідних положеннях зазначено, що з моменту набрання чинності цього закону повноваження членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припиняються. Після чого ці органи формуються у відповідності з чинним законодавством.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас