Відмінний спосіб наповнити бюджет: банки виплатили США $100 млрд штрафів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відмінний спосіб наповнити бюджет: банки виплатили США $100 млрд штрафів

Фондовий ринок
2201
Виплати американських і зарубіжних банків регуляторам США досягли з початку кризи майже 100 млрд дол. Про це свідчать підрахунки The Financial Times. Однак аналітики вважають, що навіть такі великі виплати не зможуть похитнути позиції банків і змінити їхню політику.
Всього з 2007 року банки виплатили регуляторам понад 200 штрафів на суму близько 99,5 млрд дол. Тільки 15 млрд дол з них припали на закордонні фінансові організації. Торік виплати банків становили 52 млрд дол. Для порівняння, сукупний прибуток шести найбільших американських фінансових гігантів JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley і Goldman Sachs склала близько 76 млрд дол.
Великі виплати регуляторам – наслідки дій банків, вчинених іще до або під час фінансової кризи, вважають аналітики. «У першу чергу великі виплати відбулися через махінації на ринку іпотечних облігацій, продаж Fannie Mae і Freddie Mac високоризикових іпотечних цінних паперів, а також позови, пов’язані зі стягненнями закладеної під кредит нерухомості», – розповів РБК аналітик Mediobanca Кріс Уілер. Крім цього регулятори активно штрафували банки за махінації на ринку енергетики, відмивання грошей і маніпуляції зі ставкою LIBOR.
У майбутньому виплати банків регуляторам можуть зрости ще більше. У рамках стрес-тестів ФРС минулого тижня повідомила, що операційні ризики банків можуть скласти ще 151 млрд дол. Велика частина суми – потенційні юридичні витрати, зазначила The Financial Times. За словами Кріса Уїлера, близько 50 млрд дол – можливі втрати банків через падіння вартості нерухомості, що належить їм.
Банки зіткнулися з більш жорсткою реакцією регуляторів після критики громадськості на адресу адміністрації президента США Барака Обами. Владу звинувачували в м’якій позиції по відношенню до порушень банків. У березні минулого року генеральний прокурор США Ерік Холдер навіть визнав, що переслідування найбільших банків може призвести до ризиків для всієї фінансової системи, проте відтоді регулятори стали накладати більш великі штрафи.
Тим не менш, незважаючи на великі виплати банків, деякі аналітики вважають, що вони несильно б’ють по фінансових організаціях. «Ці штрафи можна розглядати як плату за ведення бізнесу. Вони не усувають суть проблеми і ніяк не вплинуть на політику банків», – розповіла The Financial Times професор Стенфордського університету Анат Адмата.
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас