Після приєднання Криму з Росії тікають інвестори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після приєднання Криму з Росії тікають інвестори

Світ
2515
Внаслідок анексії Криму Росією, через що проти низки російських чиновників і олігархів були введені персональні санкції, з країни почав масово виводитися капітал. Інвестори тікають з Росії, ситуацію не може виправити навіть висока кредитна ставка Центрального банку РФ.
Міністерство економічного розвитку РФ оцінило чистий відтік капіталу з Росії за квітень в 8 млрд доларів. Заступник міністра економіки РФ Андрій Клепач повідомив, що його відомство прогнозує відтік капіталу з країни і в травні.
«Відтік капіталу набагато сильніший, аніж ми очікували. Зараз вже за перший квартал 35 млрд доларів пішло з країни. Відтік капіталу йде і в квітні, за нашою попередньою оцінкою – 8 мільярдів доларів. Мабуть, буде і в травні», – повідомив Клепач.
Згодні з висновками Мінекономрозвитку і в Центральному банку Росії. За попередніми даними Центробанку, чистий вивіз капіталу з Росії приватним сектором у першому кварталі цього року становив 35,1 млрд доларів.
За минулий рік, за даними Центробанку, з Росії пішло 84,2 млрд доларів. З цієї суми на повернення міжнародних кредитів припадає 43 млрд доларів, решта – класична втеча грошей з країни.
Таким чином, за рік обсяг капіталу, що покинув країну, збільшився приблизно в 2,5 рази – у 2010 році сума становила 33,6 млрд доларів.
Крім того, інститут економічної політики імені Гайдара переглянув у бік відчутного підвищення свої оцінки відтоку капіталу в першому кварталі: на думку експертів, він може сягати $73-75 млрд, тоді як ще 14 березня прогноз був – $65 мільярдів.
“За тиждень збільшився відтік капіталу, сьогодні $73-75 млрд у нас прогноз, з урахуванням даних на понеділок щодо інтервенцій ЦБ і припущення, що нічого не зміниться, що все буде спокійно, інтервенції не перевищуватимуть $400 млн на день”, – повідомив директор центру структурних досліджень (ЦСД) інституту Олексій Ведєв.
За його словами, позицію інвесторів озлобила ситуація в Криму, висока кредитна ставка ЦБ не може змінити ситуацію. “Видно, що капітал виводиться з Росії за будь-яку ціну, за будь-яких ставок”, – зазначив експерт.
Водночас, Сенат Конгресу США висловився за припинення дебатів і постановку на фінальне голосування законопроекту про введення санкцій відносно Росії і виділення допомоги Україні.
За це рішення висловилися 78 сенаторів, проти – 17.
Поки що невідомо, коли саме відбудеться остаточне голосування. Однак передбачається, що це може відбутися на цьому тижні.
Раніше документ про фінансову допомогу Україні було схвалено профільним сенатським комітетом у закордонних справах.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас