Криза в Україні скоро закінчиться, - російські економісти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза в Україні скоро закінчиться, - російські економісти

Казна та Політика
14538
Експерти Центру розвитку Вищої школи економіки прогнозують, що криза в Україні закінчиться цього року. У 2014 році вони прогнозують спад ВВП на 1,1%, який потім перейде в стійке зростання в 1,4-2,3% в 2015-2017 роках.
За їх оцінкою, погіршення відносин з Росією серйозно зашкодить економіці України, але зближення з Європою багато в чому компенсує ці втрати. Відділення Криму для української економіки пройде майже непомітно: країна не отримає максимум $1 млрд доходів від туризму, але заощадить на бюджетних дотаціях.
Проте 2014 рік буде дуже важкий для українців – різко підскочить інфляція (з 0,5% в 2013-му до 8,2% в 2014 році), зросте безробіття (з 7,1% до 8,1% економічно активного населення), а зарплати і пенсії будуть заморожені.
При цьому економісти ВШЕ бачать як мінімум декілька причин для оптимізму щодо України. По-перше, країна заробляє в основному на продажах металів, сільськогосподарських продуктів і хімії, які з відновленням економіки Європи будуть тільки збільшуватися. По-друге, Україна все менше залежить від експорту металів і труб до Росії – ще недавно він був критично важливим, але зараз він падає за рахунок більш вигідних умов поставок до Європи. Також Україна може зменшити імпорт газу з Росії.
Крім того, Національний банк відпустив гривню у вільне плавання, що має обмежити обсяги імпорту й підтримати вітчизняних виробників. Кредити МВФ і інших міжнародних організацій разом з різким скороченням бюджетних витрат дозволять країні обійтися без підвищення податків.
І останнє – Україна продовжує отримувати великі доходи від трудової міграції. І навіть якщо буде посилений міграційний режим у Росії, українці будуть виїжджати на роботу до інших країн.
За матеріалами:
Slon
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас