Скільки валюти Україна повинна віддати за кордон цього року? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки валюти Україна повинна віддати за кордон цього року?

Казна та Політика
2700
Хоча і з великою затримкою, але НБУ порахував валовий зовнішній борг України, і, найцікавіше, короткостроковий зовнішній борг за кінцевим терміном погашення. Що це означає? А це означає, що тепер можна спокійно, без істерик і різного роду вигадок, поговорити, скільки всього Україна має боргів перед нерезидентами і скільки потрібно сплатити за боргами цього року.
Отже, скільки всього зовнішніх боргів накопичила Україна на 1 січня 2014 року. За офіційними даними – 142 млрд. дол. Жах, скажуть одні. Нормально, скажуть інші. Це дійсно на 5,5% більше, ніж було на 1 січня 2013 року і на 37,8% більше, ніж було на 1 січня 2010 року. Але тоді варто нагадати, що станом на 1 січня 2010 року зовнішні борги зросли на 90% порівняно з 1 січнем 2008 року. У нас взагалі, починаючи з кризи 2008-2009 років, зовнішні борги активно зростали. Чого не скажеш про зовнішні доходи.
Коли говорять «валовий зовнішній борг України», варто завжди нагадати, що це загальний показник зовнішніх боргів уряду України, банків і бізнесу. Частка державних боргів у загальній структурі всіх зовнішніх боргів становить 22%. Багато це, чи мало, судити складно. Немає ідеальної пропорції. Це скоріше просто індикатор, який показує, що хоча зовнішні борги України і великі, але державні зовнішні борги великі, але не критичні.
За весь 2014 рік уряд України повинен погасити зовнішнім кредиторам 5,3 млрд. дол, з них вже 1,1 млрд. дол погашений, тож залишилося погасити лише 4,2 млрд. дол, з них 2,7 млрд. дол це кредит МВФ. До речі, в 2013 році уряду України довелося погасити зовнішніх боргів на суму 8,3 млрд. дол. У 2012 році було погашено 6,7 млрд. дол. Як бачите, сума погашення зовнішніх державних боргів цього року не критична, і якби НЕ кредити МВФ, то взагалі була б невелика. Коли говорять «погасити зовнішні державні борги», мається на увазі, що йдеться про суму погашення саме зовнішніх боргів, які у нас у вигляді кредитів МВФ та єврооблігацій, і виплати відсотків за зовнішніми боргами.
Виникає питання. А як же істерика, що країна на порозі краху, і що в уряду немає грошей, щоб погасити зовнішні борги і потрібно негайно брати кредит МВФ на будь-яких умовах. Залиште цю істерику її авторам, але факти говорять про інше: в 2014 році навантаження погашення зовнішніх боргів уряду не критична і явно менша, ніж була в 2013 і 2012 роках. Тому, кредит МВФ можна брати, але говорити, що це є необхідністю, швидше абсурд. Це скоріше бажання мати кредит МВФ, щоб не погашати старі борги за кредитом МВФ і мати запас валюти на майбутнє.
Але тоді, де і як вийшли страшилки щодо катастрофи, яка насувається на валютний ринок України? Тут відповідь дуже проста. Просто деякі політики та експерти навмисне перекручують цифри. У підсумку виходить страшилка.
Станом на 1 січня 2014 року загальна заборгованість банків перед нерезидентами була на рівні 25 млрд. дол. На 1 жовтня 2008 року, коли почалася криза, заборгованість банків перед нерезидентами була 45 млрд. дол. І це було головним чинником різкого зростання курсу гривні. Бо просто банки були змушені різко погашати борги перед нерезидентами, коли почалася криза 2008 року. Тепер все спокійніше. За весь 2014 рік банкам потрібно погасити зовнішніх боргів всього на суму 14,5 млрд. дол. Це небагато. Велика частина боргів банків перед нерезидентами – це кредити материнських зарубіжних банків своїм українським дочкам. Дуже часто ці кредити просто переоформлюють на новий термін. З усієї кількості боргів, єврооблігацій, які банки повинні погасити цього року, лише 1,8 млрд. дол. Все інше кредити, і найчастіше короткострокові кредити. Це вже традиція: закордонні «мамки» видають кредити нашим «дочкам» на один рік і щороку їх пролонгують. Їм так простіше враховувати їх і звітувати по них.
І нарешті, борги приватного бізнесу. Станом на 1 січня 2014 року загальна сума зовнішніх боргів українського бізнесу перед нерезидентами становила майже 80 млрд. дол. Ось саме про ці мільярди і говорили окремі наші політики, коли лякали українців. Насправді сума 80 млрд. дол багато в чому пов’язана з тим, що там враховуються товарні кредити (це товари, які нерезиденти поставляють українським компаніям на продаж або на переробку). Насправді загальна сума боргів у вигляді грошових кредитів тільки близько 40 млрд. дол. Що ж до обсягів погашення боргів, то за весь 2014рік бізнес-структури зобов’язані погасити нерезидентам боргів на суму 47 млрд. дол. Ще одна страшна цифра. І знову ж таки, в цій цифрі єврооблігацій на суму 2,4 млрд. дол і на 774 млн. дол ринкових кредитів, все інше або товарні кредити, або кредити власника своєї дочірній структурі. Тому немає нічого дивного, що за весь 2013 рік наші бізнес-структури погасили нерезидентам зовнішніх боргів на суму 42 млрд. дол. Але ніхто цього не помітив. Тому що більша частина цих боргів – це товарні кредити. Точніше повернення нерезидентам вже готової продукції, виготовленої з давальницької сировини.
Ось такі у нас зовнішні борги. Ніхто не говорить, що у нас немає зовнішніх боргів. Вони є, і вони дійсно зростають, хоча не так швидко, як би хотілося. Не дуже охоче Україні дають грошей у борг. От якщо МВФ дасть кредит, то різко зовнішні борги і виростуть. І тут вже незрозуміло, добре це чи погано. Але робити паніку або істерику з приводу наших зовнішніх боргів, це явно перебір. У минулих роках погашали значно більше зовнішніх боргів, і нічого, все погасили і без кредитів МВФ. Тут головне не кредит, а вміння правильно управляти держфінансами. Не можна просто всі думки про держфінанси зводити до кредиту МВФ. Дійсно, кредит МВФ цікавий і важливий фінансовий інструмент, але явно не єдиний, щоб вирішувати проблеми.
Олександр Охріменко, кандидат економічних наук
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас