Урожай в Україні знову йде на рекорд, а Крим йому - не погроза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Урожай в Україні знову йде на рекорд, а Крим йому - не погроза

Аграрний ринок
899
Урожай цього року буде хорошим, і ніякі політичні негаразди йому не страшні. За прогнозами експертів, зерна ми зберемо на рівні 55-60 млн тонн – тобто не набагато менше, ніж минулого року (тоді ми зібрали близько 63 млн тонн. зернових. – Авт.). «Врожай може знову виявитися рекордним. За песимістичними прогнозами, очікується 55-60 млн тонн зернових. Але цілком ймовірно, що й ще більше, тому що озимі культури, що ростуть у центрі і на півночі країни, знаходяться в прекрасному стані, завдяки м’якій зимі», – розповіла нам аналітик агентства «ААА» Марія Колесник.
Допомагає аграріям і погода: тепла весна дозволила прискорити темпи посівної (торік наприкінці березня Україну накрило рекордними снігопадами. – Авт.). «Посівна з ранніх культур йде приблизно в 1,5 рази швидше, ніж минулого року. Станом на 21 березня вівса засіяно вже в 4 рази більше, ніж минулого року в цей час, ячменю – на 59, гороху – на 41%. Озимих культур також засіяно більше: лише пшениці – на 25%», – говорить директор компанії «ПроАгро» Микола Верницький. Марія Колесник каже, що хороша погода вплинула і на раннє засівання пізніх культур: «Вже почалася сівба цукрового буряка. Взагалі, цього року вкрай рання посівна кампанія за всіма видами культур, таке у нас буває рідко».
КРИМ – НЕ ЗАГРОЗА. Аналітики впевнені, що неоднозначна ситуація, що склалася в Криму, не вплине на результати українського врожаю, адже на півострові збирають мало зерна. «Частка Криму в балансі врожаю – максимум 5%. Тобто, якщо Україна збирає близько 60 млн тонн зерна, то Крим дає близько 2 млн тонн. А це – всього нічого», – говорить М.Верницький. Через це, за словами М.Колесник, до АРК щороку завозилися українські або імпортні продукти.
Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас