Відмова від існуючої мережі цифрового телебачення може коштувати держбюджету 5 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відмова від існуючої мережі цифрового телебачення може коштувати держбюджету 5 млрд гривень

Казна та Політика
2219
Відмова від існуючої мережі цифрового мовлення компанії “Зеонбуд” може коштувати державному бюджету 5 млрд. грн. Така сума видатків пов’язана з можливою необхідністю зводити паралельну цифрову інфраструктуру за рахунок коштів платників податків.
Про це в інтерв’ю щоденній газеті “Капітал” заявив генеральний директор компанії Віктор Галич, передають “Українські новини”.
Перспектива анулювання ліцензії виникла у зв’язку з ініціативою Мінфіну, а також низки народних депутатів (проект постанови № 4401) перевірити законність проведеного у 2010 році конкурсу, і в разі виявлення порушень, провести новий вже в травні поточного року. При цьому ані Мінфін, ані народні депутати, схоже, не замислюються про соціальні наслідки пропонованих ними рішень. Адже вже зараз мережею “Зеонбуду” користується понад 10 млн. телеглядачів, і їхня кількість збільшується щомісяця на 250-300 тис.
“Ці мільйони сімей зараз отримали можливість дивитися безкоштовно 32 канали у відмінній цифровій якості, а після “години Х” їм доведеться повернутися до 5-6 програм в поганому “аналогу”. Такими діями держава на роки вперед дискредитує саму ідею переходу країни на цифрове телебачення”, – констатує Галич.
При відключенні мережі постраждають і 700 тисяч малозабезпечених сімей, яким держава видала безкоштовно (за рахунок держбюджету) цифрові приймачі.
Але це тільки частина проблем, величезні втрати понесе і держбюджет. За підрахунками компанії, мова йде про близько 5 млрд. грн.
Головна стаття витрат, стверджує Галич – 4,5 млрд грн – на будівництво нової мережі, як це було передбачено відповідною Держпрограмою (Постанова КМУ № 1085 від 2010 року). “ Адже ніхто не скасовував міжнародні зобов’язання України за угодою “Женева-2006”. Без наявності цифрової мережі це зробити неможливо. Упевнений, що більше сміливих вкладати мільярди приватних інвестицій вже не знайдеться, особливо з урахуванням нестабільної ситуації в країні. Отже, державі доведеться самостійно будувати нову мережу”, – зазначив гендиректор оператора мережі.
“Вийде, що даремно були витрачені і 360 млн гривень з держбюджету, які пішли на соціальну програму щодо забезпечення малозабезпеченим сім’ям доступу до сучасного телебачення. Не можна виключати, що держава також отримає судові позови на десятки мільйонів гривень від 128 телекомпаній, які втратять можливість мовлення своїх програм у мережі”, – перераховує гендиректор “Зеонбуду”.
І це все у важкий момент для України – економічної кризи, передвоєнного стану і напередодні виборів у президенти.
“У період виборів ЗМІ повинні відчувати мінімум тиску з боку чиновників для забезпечення як рівного доступу до каналів комунікації кандидатів, так і рівного доступу до інформації усіх глядачів… ми бачимо ініціативи з ліквідації цифрової мережі. А це означає, що ліцензії на мовлення 128 телекомпаній, сигнал яких ми сьогодні ретранслюємо (28 загальнонаціональних каналів і по 4 регіональних в кожній області) перетворяться на прості папірці”, – зазначив гендиректор “Зеонбуду”.
Він також додав, що з 28 національних мовників тільки 11 мають аналогову мережу, що “більш-менш покриває територію України”. “17 інших зовсім залишаться без національного покриття. Ці телеканали, а також багато регіонально-місцевих компаній втратять всю свою аудиторію… У більш 10 млн. телеглядачів кардинально погіршиться доступ до інформації”, – прогнозує Віктор Галич.
Необхідно відзначити, що в цифровій мережі “Зеонбуду” транслюються програми виключно українських телекомпаній.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас