Під час обшуку у екс-міністрів енергетики та аграрної політики виявлено $ 5 млн і сейфи з коштовностями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Під час обшуку у екс-міністрів енергетики та аграрної політики виявлено $ 5 млн і сейфи з коштовностями

Кримінал
2992
Слідчі Генеральної прокуратури України провели 32 обшуки в офісах і приміщеннях, що мають відношення до екс-міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького та екс-міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка, вилучено мільйони доларів, коштовності, затримана бухгалтер фірм Ставицького.
“Слідчі з особливо важливих справ Генпрокуратури провели 32 обшуки в приміщеннях і офісах, які мають відношення до Ставицького і Присяжнюка. Під час проведення обшуків була встановлена ​​одна з квартир, яка належала Ставицькому, а з 15 березня цього року була переоформлена на іншу юридичну особу”, – повідомив в.о. генерального прокурора України Олег Махніцький на брифінгу в Києві в суботу.
За його словами, під час проведення обшуку в цій квартирі “довелося застосувати силу”, так як оперативникам було вчинено опір. “Жінка в цій квартирі, яка, як виявилося пізніше, є бухгалтером фірм Ставицького, знищувала документи. Ці дії були припинені, під час обшуку виявлена низка документів, два сейфи. Один сейф був повністю набитий грошима – близько $5 млн. Інший сейф був повністю забитий золотом і коштовностями – 50 кг золота в злитках, коштовності з різних металів – золота, платини, діамантів”, – сказав в.о. генпрокурора.
За його словами, зараз встановлюється вартість цих виробів. “За попередніми даними, ця сума становить кілька мільйонів доларів”, – додав він.
Махніцький пояснив, що гроші і коштовності є речовими доказами у справі, і будуть зберігатися як речові докази. “Що стосується жінки-бухгалтера – вона затримана, з нею проводяться слідчі дії”, – додав він.
В.о. генпрокурора також додав, що всі обшуки проводилися із залученням спецпідрозділів МВС. “Співпраця Генпрокуратури з МВС та СБУ дає результати”, – підсумував він.
Відповідаючи на запитання про те, чому обшуки були проведені тільки зараз, в.о. генпрокурора пояснив, що необхідно було встановити приміщення, в яких слід було провести обшук, на проведення цих слідчих дій слід було отримати санкцію суду. Крім того, за його словами, обшуки проводилися одночасно у всіх приміщеннях.
Заступник генпрокурора Олексій Баганець, зі свого боку, поінформував про проведення обшуків на квартирі Присяжнюка. “Ми також провели обшуки на квартирі колишнього міністра Мінагрополітики Миколи Присяжнюка. У його особистій квартирі було вилучено близько $300 тис., близько 800 тис. грн і кілька тисяч євро”, – сказав він.
Заступник генпрокурора повідомив, що на квартирі людини, яка обіймала високу посаду в Мінагрополітики та близької до оточення Ставицького, було вилучено $1,7 млн ​​і 1,4 млн грн, кілька тисяч євро. “У цій квартирі також знайшли фіктивні податкові декларації на ці кошти. Вчора ця людина повинна була вилетіти з цими коштами за кордон, до Туреччини”, – підкреслив Баганець.
За його словами, більша частина коштів була виведена колишніми чиновниками на рахунки в інших країнах, а те, що було вилучено під час обшуків, – переведені в готівку кошти. “Як версія – вони вивозили кілька разів готівку. Все це було в сумках”, – сказав заступник генпрокурора.
Відповідаючи на запитання про те, чи відомо правоохоронцям місцезнаходження Ставицького, в.о. генпрокурора сказав, що в інтересах слідства ця інформація не розголошується. “Щоб їх затримати, ми вам не можемо повідомити їх місцезнаходження”, – пояснив Махницький.
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков додав, що обшуки у голови правління НАК “Нафтогаз України” Євгена Бакуліна “тривали всю ніч”. “Знайшли деякі цікаві речі, будемо повідомляти про це з дозволу прокуратури”, – зауважив він.
Голова МВС підкреслив: “Це перші кроки на складному шляху подолання корупційної пробки.
“Думаю, спільними діями і публічністю ми повинні покласти край корупції, зробити хороше щеплення для суспільства, щоб надалі такого не було”.
По закінченні брифінгу керівники прокуратури та МВС продемонстрували журналістам вилучені речові докази – пачки грошей, злитки золота, прикраси, інкрустовані дорогоцінним камінням, серед яких, зокрема, велика кількість наручних годинників.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас