Доплавалися: єдиний український підводний човен перейшов до складу ВМФ Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Доплавалися: єдиний український підводний човен перейшов до складу ВМФ Росії

Світ
3313
Єдиний український підводний човен «Запоріжжя» проекту 641 22 березня 2014 року перейшов до складу Чорноморського флоту Росії, піднявши Андріївський прапор, повідомляє РІА Новини. Того ж дня корабель перебазувався з бухти Стрілецька в бухту Південна. Перехід корабля до складу російського Чорноморського флоту стався після приєднання півострова Крим до Росії.
Як уточнює блог bmpd, корабель перейшов до складу ВМФ Росії після захоплення силами «невідомого» спецназу за допомогою частини екіпажу підводного човна. Пізніше моряки, які допомагали в захопленні «Запоріжжя» виявили бажання продовжити службу в складі Збройних сил Росії. Інша частина екіпажу корабля на чолі з командиром капітаном другого рангу Денисом Клочаном покинула підводний човен.
«Запоріжжя» поповнив дивізіон підводних човнів Чорноморського флоту, до якого раніше формально входили три підводні човни: «Алроса» проекту 877В, «Святий Князь Георгій» проекту 641б і плавуча зарядова станція ПЗС-50, в 1995 році переобладнана з підводного човна С-49 проекту 633РВ.
У червні 2013 року стало відомо, що на «Запоріжжі» завершився багаторічний ремонт, а сам підводний човен пройшов повний спектр ходових і державних випробувань. Дизель-електричний підводний човен «Запоріжжя» був побудований в 1970 році в Ленінграді і увійшов до складу Північного флоту під назвою Б-435. Пізніше підводний човен перевели в Чорноморський флот.
У середині 1990-х років, при розділі Чорноморського флоту СРСР між Росією та Україною корабель передали українській стороні. Підводний човен отримав нову назву «Запоріжжя», правда, вже на момент передачі він перебував в небоєздатному стані і потребував ремонту. Ремонт корабля розтягнувся більш ніж на десять років через брак коштів українського військового бюджету.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас