Рішення США, яке відчує увесь світ: обсяг програми купівлі активів QE скоротили ще на $10 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення США, яке відчує увесь світ: обсяг програми купівлі активів QE скоротили ще на $10 млрд

Фондовий ринок
6378
Федеральний комітет з відкритого ринку ФРС ухвалив рішення скоротити обсяг програми купівлі активів з $65 млрд до $55 млрд. Чиновники відмовилися від акценту на рівні безробіття. Крім того, Йеллен натякнула на підвищення відсоткових ставок на початку 2015 р.
За підсумками першого засідання Федерального комітету з відкритого ринку (Federal Open Market Committee, FOMC) під керівництвом її нового голови Джанет Йеллен було прийнято рішення продовжити скорочення програми купівлі активів. Щомісячний обсяг в черговий – уже третій – раз поспіль був скорочений на $10 млрд.
Таким чином, після оголошеного рішення починаючи з квітня обсяг щомісячних купівель трежеріс (держоблігації США) знизиться з $35 млрд до $30 млрд. Обсяг купівлі цінних паперів, забезпечених іпотечними облігаціями, що викуповуються щомісяця з боку ФРС, скоротиться з $30 млрд до $25 млрд.
На користь даного рішення проголосували 8 з 9 голосуючих членів FOMC, проти виступив Нараяна Кочерлакота, голова Федерального резервного банку Міннеаполіса. Він вважається прихильником найбільш м’якого монетарного курсу в комітеті.
В опублікованому тексті супроводжуючої заяви зазначається:
“Комітет продовжить уважно стежити за інформацією щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках, що буде надходити в найближчі місяці, і продовжить здійснювати купівлю трежеріс, а також цінних паперів, забезпечених іпотечними облігаціями, а також продовжить застосовувати інші монетарні заходи, доти, поки ситуація на ринку праці США не покращиться значно в контексті цінової стабільності.
У разі, якщо інформація, яка надходить, буде підтверджувати очікування комітету про продовження поліпшення ситуації на ринку праці та підвищення інфляції ближче до довгострокового цільового орієнтиру, комітет продовжить поступово скорочувати обсяги купівлі активів на наступних засіданнях.
За поточними очікуваннями членів комітету, навіть після того, як безробіття і темпи інфляції наблизяться до заданих рівнів, умови в економіці США, протягом певного часу, вимагають збереження відсоткових ставок на рівнях, які знаходяться нижче, ніж ті, які комітет вважає нормальними в довгостроковій перспективі. На тлі наближення рівня безробіття до позначки 6,5% комітет поновив свої подальші прогнози за показниками економіки США”.
В оновленому прогнозі з економіки США варто відзначити невелике зниження в прогнозах щодо верхньої межі темпів ВВП США. Зокрема, порівняно з прогнозом, опублікованим в рамках засідання FOMC в грудні 2013 р., максимальні темпи зростання ВВП США в 2014 р. становитимуть не 3,2%, а 3%. Також були знижені верхні планки прогнозів щодо ВВП США в 2015 і 2016 рр. з 3,4% і 3,2% до 3,2% і 3% відповідно.
Крім того, в оновленому прогнозі ФРС також очікує більш швидкого скорочення рівня безробіття, ніж раніше. У 2014 р. очікується зниження рівня безробіття до 6,1 – 6,3%. У грудневих прогнозах FOMC очікувалося зниження безробіття в діапазоні 6,3 – 6,6%.
ФРС може підвищити відсоткові ставки в II кв. 2015 р.
Варто додати, що скорочення стимулювання і відмова від акценту на рівні безробіття в контексті розвитку монетарної політики ФРС були очікуваними.
Однак найцікавіша інформація – всупереч очікуванням – прозвучала в рамках прес-конференції Йеллен після завершення засідання і відповідей на запитання журналістів. Голова ФРС зазначила, що процес підвищення відсоткових ставок може розпочатися “через шість місяців” після повного завершення програми купівлі активів ФРС. З урахуванням поточних прогнозів, програма стимулювання може бути повністю згорнута в жовтні або листопаді 2014 р.
Саме цей фактор став однією з головних причин негативної реакції фінансових ринків. Було відзначено зростання відсоткових ставок на ринку облігацій, зміцнення позицій долара стосовно основних валютних кросів, а також зростання індексу долара (DXY). Фінансові індекси США пішли в негативну територію, також відбулася досить помітна корекція в котируваннях золота.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас