Чи стане арешт одного з найвпливовіших українських олігархів спусковим механізмом? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи стане арешт одного з найвпливовіших українських олігархів спусковим механізмом?

Казна та Політика
6489
Земельний суд Відня у кримінальних справах минулої п’ятниці обрав екстрадиційний арешт у вигляді запобіжного заходу затриманому австрійською поліцією на прохання ФБР українському бізнесменові Дмитру Фірташу. Дату засідання суду з екстрадиції затриманого до США поки що не визначено. Відомо також, що бізнесмен відмовився виходити на свободу під заставу 125 мільйонів євро і подав скаргу на рішення суду.
«День» стежитиме за просуванням цієї справи. А поки що довкола цієї історії вже виникло три важливих, на наш погляд, запитань, від відповіді на які залежить багато в майбутньому України.
Питання №1: «Які реальні причини затримання Фірташа, і чи стане його арешт спусковим гачком для процесу розборок з усіма українськими олігархами?»
Питання №2: «Кому відійдуть активи Фірташа (зокрема й зароблені цілком легальним шляхом)?»
Питання №3: «Хто замінить знищених українських олігархів на українському ринку?»
За допомогою експертів ми спробували знайти відповіді на ці запитання.
Реальні причини арешту Фірташа поки що не досить зрозумілі. В офіційному повідомленні сказано, що затримання олігарха відбулося за запитом ФБР США. Прес-секретар Федеральної кримінальної поліції Австрії повідомив про підозри в причетності до створення організованої злочинної групи і що затримання не має «нічого спільного з актуальною політичною ситуацією в Україні». У Group DF причиною називають розслідування у США обставин інвестиційного проекту в Індії 2006 року, в якому Фірташ нібито брав участь. В Україні до олігарха претензій теж поки що немає: у МВС України його не оголошували в розшук, у Генпрокуратурі — не розслідують кримінальних проваджень щодо нього, за словами в.о. генерального прокурора Олега Махницького, до відомства офіційної інформації від інших держав щодо затримання Фірташа не надходило.
Але якщо слідство в індійських справах ведеться у США вже кілька років, то чому Фірташа заарештували саме зараз? Адже він, напевно, і раніше неодноразово бував і в Австрії, і в Угорщині, і в інших країнах, де його могло б дістати американське правосуддя?
Виступаючи на одному з телеканалів, колишній заступник секретаря РНБО Степан Гавриш зазначив: з одного боку, є цілком очевидною правова проблема, пов’язана з брудними грішми і фінансуванням недозволених за американськими законами трансакцій. «Проте це можна розцінювати як політичний крок — сигнал українським олігархам, аби вони, зокрема, розпочали діалог із новою владою України, — сказав Гавриш і продовжив: — Зрозуміло, що це питання є суперечливим, але, вважаю, це дуже потужний сигнал для всіх українських олігархів, які співпрацювали із «сім’єю», з Януковичем персонально, які були членами не лише його команди, а й акціонерами, партнерами. (На кого натяк? На Ріната Ахметова, Сергія Курченка? — Авт.) Аби вони мали час почати працювати з новою владою що потребує опори на них. Тому що, якщо цього не станеться, то в майбутньому їхні активи теж перевірятимуть, зокрема й контролюючими органами Сполучених Штатів».
Директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар вважає, що в цій ситуації нинішні керівники держави повинні відмовитися від правил гри, запропонованих їхніми попередниками. «Як відомо, з приходом однієї влади підтримуються одні бізнес-фаворити і зміна влади спричиняє відповідні наслідки. Зараз влада змінилася, тому за логікою цього негласного правила автоматично має відбутися перерозподіл активів і бізнесу олігархів. Але саме зараз потрібно відмовитися від цього. Інакше країну буде знищено політично й економічно», — запевняє він.
Скидається на те, що вибір уже зроблено, каже «Дню» голова Комітету економістів України Андрій Новак. «Коли заарештовують одну з найбагатших осіб країни, це, безумовно, свідчить про ймовірний перерозподіл її активів», — пояснив він. При цьому економіст переконаний, що арештом Фірташа міжнародна спільнота не обмежиться. «Будуть й інші схожі дії щодо українських олігархів, які мають зв’язки з бізнесами в Росії, «Газпромом» та іншими російськими компаніями в нафтогазовому секторі», — прогнозує Новак. Найімовірніше, зазначає він, другим після Фірташа може стати Рінат Ахметов. Адже зараз у його рідному Донецькому регіоні, де керує з його «благословення» Сергій Тарута, практично не вживають жодних заходів щодо захисту від сепаратизму на відміну від того ж таки Дніпропетровська, де керує Ігор Коломойський.
«День» також запитав у заступника голови ФРУ Дмитра Олійника, чи не пов’язано затримання Фірташа з чиїмись претензіями на його власність. «Федерація працедавців, — відповів він, — завжди відстоювала інтереси приватної власності. Тому що це — інвестиційний клімат і те, що може або ж приводити інвестиції в Україну, або ж виводить і капітали, і інвестиції. Цю позицію ми висловлювали завжди, а сьогодні у світлі подій у Криму, де захоплюється власність, зокрема й України і приватних підприємств, — особливо. На жаль, є факти, коли бандити під прапорами самооборони, до якої вони не мають жодного стосунку, приходять на приватні підприємства і намагаються ними керувати. Тут наша позиція абсолютно чітка: приватна власність має бути недоторканною. Це — одна з головних умов розвитку українського бізнесу». Зрозуміло, що прямої відповіді на запитання в Олійника немає. Але сказане можна розуміти ще й так: «Кримський Титан» і найбільший в Європі Содовий завод або якісь інші підприємства, що належать Фірташеві, вже піддають атакам, і не в останню чергу через відсутність господаря.
Чи не означає це, що якщо когось заарештують у чужій країні, то це комусь потрібно у своїй? Хто може поділити активи олігарха Фірташа? І хто прийде на зміну нинішній гвардії капіталістів у разі переділу на внутрішньому ринку?
«Це можуть бути і не українські інвестори», — не виключає Новак, але серед них навряд чи будуть російські. Окрім того, переконаний голова Комітету економістів України, іноземних інвесторів допустять, найімовірніше, лише до тих проектів, де без серйозних іноземних інвестицій і новітніх технологій не обійтися.
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас