Багаті теж сидять: російські мультимільйонери під слідством — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Багаті теж сидять: російські мультимільйонери під слідством

Кримінал
3962
За останні тижні були затримані одразу три доларових мільйонери з пострадянського простору. Колишній сенатор і екс-власник “Мого Банку” Гліб Фетісов підозрюється в шахрайстві, співвласник групи компаній “ЧТПЗ” Андрій Комаров – у підкупі, а один з головних багатіїв України – у створенні організованої злочинної групи.
РБК згадує найбільш резонансні випадки кримінального переслідування великих бізнесменів з початку 2000-х років.
Михайло Ходорковський
Співвласник однієї з найбільших на початок 2000-х російських компаній, ЮКОСа, 26-й номер у рейтингу американського Forbes зі статком в 15 млрд дол, Ходорковський 25 жовтня 2003р. був заарештований в новосибірському аеропорту Толмачево. Власника компанії – найбільшого платника податків у нафтогазовому секторі звинуватили в несплаті податків. Початку розслідування передувала сварка олігарха з президентом Володимиром Путіним у лютому 2003р. під час зустрічі глави держави з підприємцями: тоді Ходорковський назвав прикладом корупції купівлю державною “Роснефтью” компанії “Північна нафта”.
Справа Ходорковського, вирок, нові звинувачення (у розкраданні нафти на 900 млрд руб.) і новий обвинувальний вирок стали одними із знакових подій в перше десятиліття XXI століття. Оцінка вироку Ходорковському як політично мотивованого або справедливого стала індикатором ставлення до чинної влади. Ходорковський був помилуваний Володимиром Путіним наприкінці 2013р. – за кілька місяців до закінчення терміну ув’язнення, після чого одразу виїхав за кордон. 17 млрд нібито несплачених бізнесменом податків суд вимагає від нього досі.
Михайло Гуцерієв
Власник однієї з найбільших російських нафтових компаній “Русснефть”, господар “Російського вугілля”, “Моспромстроя” і британської GCM Global Energy Михайло Гуцерієв в серпні 2007р. за рішенням Тверського суду Москви був заарештований, щоправда, заочно. Бізнесмена, який на той момент стояв 31-м у списку російського Forbes зі статком у 3 млрд дол, звинуватили в несплаті податків в особливо великому розмірі. Як причини переслідування Гуцерієва називали відмову бізнесмена від продажу “Русснєфті” державі.
Гуцерієв був оголошений в міжнародний розшук, пізніше стало відомо, що він знаходиться у Великобританії. Неприємності Гуцерієва закінчилися в 2009р. так само раптово, як і почалися: Інтерпол припинив його розшук. Незабаром Гуцерієв повернув контроль над “Русснефтью”, тому що на самому початку кримінального переслідування компанія опинилася в руках Олега Дерипаски. Навесні 2010р. звинувачення щодо Гуцерієва було знято. Бізнесмен і зараз значиться в списку Forbes – з 3 млрд дол він посідає 34-й рядок.
Андрій Бородін
Восени 2010р. президент Банку Москви Андрій Бородін був володарем статку в 1 млрд дол за оцінкою Forbes, а також входив до найближчого оточення Юрія Лужкова, який займав пост столичного мера. Все змінилося після відставки Лужкова у вересні 2010р. У грудні було порушено справу про розкрадання з Банку Москви 12,7 млрд руб., а в квітні 2011р. Бородін вважав за розумне залишити Росію – як повідомляли ЗМІ, він зробив це з побоювань арешту.
Будучи за кордоном, Бородін продав свою частку в Банку Москви. Тепер уже колишній президент банку разом зі своїм заступником Дмитром Акулініним були оголошені в розшук – їх звинуватили в шахрайстві. Пізніше Акулініна і Бородіна звинуватили у виведенні з Банку Москви на рахунки підконтрольних їм офшорних компаній 6,7 млрд руб.
Незважаючи на арешти багатомільйонних рахунків, Бородін, перебуваючи у Великобританії, міг дозволити собі великі покупки: в 2011р. повідомлялося про те, що він придбав маєток в англійському графстві Беркшир за 140 млн фунтів стерлінгів. У 2013р. статок Бородіна оцінювалося в 800 млн дол.
Володимир Антонов
Власник “Конверс груп” і футбольного клубу “Портсмут” Володимир Антонов в листопаді 2011р. був звинувачений владою Литви в навмисному банкрутстві найбільшого литовського банку Snoras. Аналогічні звинувачення пред’явили його партнеру по бізнесу Раймондасу Баранаускасу.
За версією литовського правосуддя, з 2008 по 2011рр. Антонов і Баранаускас привласнили майже півмільярда євро. З 2011р. Литва домагалася від Великобританії видачі Антонова і в січні 2014р. досягла мети. Антонов стверджував, що переслідування з боку Вільнюса пояснюється його національністю. Крім того, він побічно відзначився в історії російського протестного руху: за версією авторів фільму “Анатомія протесту-2”, Антонов пропонував відомому грузинському політику Гіві Таргмадзе направити 200 тис. озброєних націоналістів на організацію мітингів.
Сергій Пугачов
Власник “Об’єднаної промислової корпорації”, до якої входив збанкрутілий Межпромбанк, був оголошений у розшук у грудні 2013р. Басманний суд Москви заочно заарештував Пугачова на два місяці. Колишній сенатор і володар напівмільярдного статку був звинувачений в організації привласнення та розтрати: за версією слідства, ОПК “Девелопмент”, одна зі структур ОПК, видала 900 млн дол компаніям з Люксембургу, які були пов’язані з Пугачовим. Виведені за кордон гроші – це отримані від ЦБ в роки кризи кредити.
Володимир Голубков
Голова правління Росбанка, статок якого був нижче всіх інших фігурантів нашого списку, опинився в ролі затриманого через досить скромну, за мірками великого капіталу, суму – 5 млн руб. Ці гроші Голубкову в травні 2013р. запропонував бізнесмен, який хотів пролонгувати кредит. Пізніше слідство встановило, що мова йде про комерційний підкуп у розмірі 1,2 млн дол. Бізнесменом, який виплатив Голубкову шість траншів по 200 тис. дол, виявився лідер групи “Пілігрим” Андрій Ковальов. Тепер Голубкову загрожує 7 років в’язниці.
Сергій Полонський
Найбільш ексцентричний представник списку. Голова компанії “Потік”, почесний будівельник Росії, Полонський відомий своїми неоднозначними вчинками: він оголошував голодування на будмайданчику “Кутузовської милі”, їв краватку в прямому ефірі і бився з Олександром Лебедєвим на НТВ. Його статок в кращі роки перевищував 1 млрд дол, але по бізнесу Полонського вдарила криза 2008 -2009 рр.
Йому були висунуті звинувачення у справі про шахрайство: за версією слідства, бізнесмен викрав 5,7 млрд дол, а жертвами його злочину стали пайовики житлового комплексу “Кутузовская миля”. Полонський був заарештований у Камбоджі, але пізніше відпущений – екстрадиція на батьківщину, судячи з поведінки російської сторони, зірвалася в останній момент. Проти Полонського 27 січня було заведено ще одну справу – його звинуватили в крадіжці коштів (приблизно 10 млн дол) пайовиків житлового комплексу “Рублевская Ривьера”.
Андрій Комаров
Один з найбільш заможних бізнесменів Росії (138-е місце в рейтингу Forbes з 750 млн дол), гендиректор групи компаній “ЧТПЗ”, почав скуповувати акції підприємства з 1996р., Тоді ж він став заступником гендиректора компанії. Як і багато його сусідів по списку мільярдерів, Комаров був членом Ради Федерації: в сенаті засідав з 2000 по 2010рр., будучи членом комітету з природних ресурсів і охорони навколишнього середовища. Як повідомило джерело РБК, Комаров попався на підкупі, запропонувавши 2 млрд руб підприємству, яке проводило перевірку господарської діяльності ЧТПЗ.
Дмитро Фірташ
Голова Group DF, один з найбагатших українських бізнесменів (14-е місце за версією українського Forbes), володар статку в 673 млн дол в різні роки був близький як Віктору Януковичу, так і лідерам Майдану, щоправда, останні цю інформацію заперечують. Підприємець також досить довго співпрацював з Газпромом, будучи співвласником компанії RosUkrEnergo. Український олігарх потрапив під підозру ФБР США, яке багато років вело розслідування з приводу причетності Фірташа до створення організованої злочинної групи.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас