Зростаючий борг України може позначитися на дивідендах Газпрому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростаючий борг України може позначитися на дивідендах Газпрому

Енергетика
679
Зростаючий борг України за поставки газу може позначитися на дивідендах і інвестиційній програмі “Газпрому”.
“Неотримання оплати за газ для “Газпрому” – це недофінансування нашої поточної інвестиційної програми, це недоотримання доходів у наш бюджет, це також питання виплати дивідендів нашим акціонерам. Серед наших приватних акціонерів досить велика кількість іноземних акціонерів. Це також їхні доходи, це також їхні дивіденди. Нам потрібна ясність в цьому питанні”, – сказав голова правління газового концерну Олексій Міллер журналістам в Берліні. За його словами, тема України обговорювалася в четвер на зустрічі з віце-канцлером ФРН, федеральним міністром економіки та енергетики Зігмаром Габріелем.
Він уточнив, що борг України за газ на сьогодні становить більше $1,8 млрд. “При цьому з початку року місяць від місяця борг все збільшується і збільшується. Так, в Україні глибока політична криза, але за газ платити треба. І ми сьогодні бачимо, що наші дії по відношенню до України є абсолютно лояльними. У нас є всі права відповідно до діючого контракту перейти на передоплату за поставки російського газу на Україну. Але ми цього не робимо, і ми бачимо, що це є дуже важливим моментом для того, щоб в Україні не трапився економічний колапс, щоб не виникли ризики для транзиту російського газу до Європи”, – сказав О.Міллер.
“Але ця ситуація не може тривати нескінченно. І ми звертаємо серйозну увагу на те, як розвивається ситуація. Зараз багато говорять про фінансову допомогу Україні: про це говорить Європейський союз, про це говорять США, про це говорять міжнародні фінансово-кредитні організації.
Пройшла інформація про те, що США вже готові надати Україні фінансову допомогу в обсязі $1 млрд. Але треба також відзначити, що вже зараз Росія надає фінансову допомогу Україні в обсязі $5 млрд. І це кредит нашого російського уряду України в обсязі $3 млрд в наприкінці минулого року, і недоотримання “Газпромом” майже $2 млрд за поставки газу – це фактично наш аванс український економіці, українській промисловості”, – зазначив він. “У зв’язку з цим має бути чітке розуміння того, коли і в яких обсягах буде надана фінансова допомога Україні для того, щоб Україна повністю розрахувалася за газові борги, повністю оплачувала поточні поставки газу. Ми хочемо, щоб наші українські партнери були платоспроможними, ми не хочемо газової кризи”, – заявив О.Міллер.
Голова газового концерну також повідомив, що на зустрічі обговорювалася співпраця в енергетичній сфері. “Німеччина для Росії є партнером N1 на газовому та енергетичному ринку Європи. Російський газ у загальному обсязі імпорту Німеччині становить 40%. При цьому ми відзначаємо позитивну тенденцію зростання поставок російського газу. Торік обсяг поставок становив більше 40 млрд куб. метрів, і був відзначений приріст за рік на 20%”, – сказав він.
На зустрічі були порушені й великі інвестиційні проекти в енергетичній сфері, зокрема, “Північний потік” – газопровід, який безпосередньо пов’язав Росію і Німеччину і підвищив надійність і стабільність поставок російського газу на німецький ринок. Йшлося і про газопровід “Південний потік”. “Це проект, який реалізується строго за графіками, і немає ніяких сумнівів, що в грудні майбутнього року почнуться перші поставки російського газу цим газопроводом в Європу”, – зазначив О.Міллер.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас