Фінансовий хаос на тлі економічного колапсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансовий хаос на тлі економічного колапсу

Казна та Політика
2369
Рада міністрів АР Крим підготувала проект переходу автономії до рубльової зони. Про це нелегітимний голова Ради міністрів Криму Сергій Аксьонов написав у своєму «Твіттері» в понеділок. «Вже завтра ми надамо проект переходу автономії в рубльову зону. Постараємося зробити заміну валют безболісною для громадян і бізнесу», — стверджує він. Тим часом міністр фінансів України Олександр Шлапак на брифінгу в Києві відзначив, що в разі реалізації ініціативи з введення рубльової зони на території АР Крим населення півострова та місцевий бізнес будуть дезорієнтовані, що створить хаос у фінансово-економічній системі Криму.
Звісно, Росію це не дуже турбує. Вона демонструє повну підтримку кримським сепаратистам. Зокрема, керівник фракції «Справедлива Росія» у Держдумі Сергій Миронов запевняє: «Якщо народ Криму скаже «так», юридично Російська Федерація зробить все оперативно, швидко і чітко». Російський парламентар навіть не розглядає вірогідності того, що мешканці Криму оберуть на референдумі не той варіант, який їм нав’язує Аксьонов за підтримки Росії, а інший — про розширення прав автономії у складі України. Він нагадує, що у російському парламенті вже є законопроект, який передбачає спрощений порядок включення до складу Росії частини території іноземної держави. Його мають розглянути вже 21 березня. Зі слів Миронова, може бути ухвалено й інший законопроект, федеральний конституційний закон, у якому вказуватимуть, що до складу РФ за підсумками референдуму включається конкретний суб’єкт.
Така підтримка надихає очільників кримського сепаратизму на рішучі, хоча й не надто продумані дії. Так, голова Верховної ради Криму Володимир Константінов заявив у понеділок: «Я гадаю, ходіння двох валют — рубля та гривні — це необхідний проміжний етап. У людей на руках багато гривні. Наше завдання зробити так, щоб у людей не було проблем». За його оцінкою, перехідний період триватиме від трьох місяців до півроку. Чи вдасться такий намір? Про це «День» розпитував експертів.
КОМЕНТАРI
Вячеслав ЮТКІН, перший заступник голови правління «Промінвестбанку»:
— Цей задум і можливі дії Аксьонова, як і все, що він робить, безумовно, незаконно. Рубль можна ввести виключно у тому разі, якщо це буде територіально утворення Росії. Але Крим — невід’ємна частина України, і рубль на нашій території, тим паче наразі, — це, звичайно, нонсенс і до того ж неприпустиме явище. Крим — це, принаймні сьогодні, Україна. Але Аксьонов уже, мабуть, користується іншими категоріями, які не мають нічого спільного з законністю. Усі чекають цього незаконного референдуму. Та поки він не відбувся і немає рішення Росії, це нереально. Якщо анексія все-таки відбудеться і Крим перетвориться на частину Росії, тоді інша справа. А поки рубль ввести неможливо. Зробити це — значить припинити платежі скрізь. Люди зможуть розраховуватися цією платіжною одиницею лише поміж собою, як було за старих часів. Платіж у рублях між резидентами України не проведе жодна банківська система, що діє на території нашої країни. Отже, поки зберігається територіальна цілісність України, ввести рубль у Криму неможливо ані теоретично, ані практично, бо платежі не проходитимуть. Це ж іноземна валюта. Це не допускається вітчизняним валютним законодавством. Так само і в Росії не можна розраховуватися гривнями.
Олександр ОХРІМЕНКО, президент Українського аналітичного центру:
— Ходіння рубля у Криму незаконне, тому що, з точки зору Конституції, це територія України. Про це можна буде говорити лише після того, як до нашого Основного закону буде внесено відповідні зміни. Про можливі наслідки у разі введення рубля в Криму нам показує досвід Абхазії або Придністров’я, де рубль існує. В будь-якому випадку Росії доведеться дотувати цю територію. Це ми бачимо по Абхазії, Осетії, Придністров’ю. Ці території самі не можуть заробляти гроші. Це призводить до того, що Росія надає їм кредити. Їх використовують для виплати зарплат і пенсій. Однак рівень цих виплат досить низький. І виходить, що там рубль важить значно менше, ніж у самій Росії, він неповноцінний, тому що ці гроші не зароблені, а начебто подаровані. Якщо подивитися на купівельну спроможність рубля в Абхазії, то вона вдвоє нижча, ніж у Росії, у тому ж Сочі, що поряд. Виходить, що люди, отримуючи рублі, сильно втрачають.
Михайло НЕПРАН, політолог:
— Все, що відбувається зараз в Криму, незаконно. І, звичайно, також спроба перейти на рубль волюнтаристським методом. Рубль — це один із економічних символів анексії Криму Росією. Чи можливо перейти на рубль у Криму технічно? В принципі так. Але це буде дуже непросто. Почнемо з того, що для цього треба буде підключити банківську систему Криму до російської системи, профінансувати й перевести всі зарплати і пенсії на російський рубль. З економічної точки зору, це потягне за собою низку проблем, які ж одразу відчує на собі населення Криму. Позначиться співвідношення рубля й гривні, співвідношення українських та російських зарплат і пенсій. Як наслідок, слід буде змінювати систему оплати праці. Але це надто складно швидко зробити, і відтак це зроблять просто арифметично. Тож так званий перехід на рубль — це чистої води політика і популізм, який тягне за собою безліч проблем. Російський рубль ніхто не роздаватиме на вулиці. Треба буде підключити банківську систему, а вона стовідсотково українська. Навіть російські банки — «Сбербанк», «Внешэкономбанк» та інші — стовідсоткові українські підприємства. Тобто механізму для введення рубля в Україні немає. Та й згадаємо, як вводили в Україні гривню. Для цього взяли перехідний період і запровадили купоно-карбованець. Тож перехід на рубль — це ще й спроба заблокувати українську банківську систему. В Україні цього зробити, звичайно, не вдасться. А от у Криму таким чином можна створити справжній колапс. Причому не лише у банківській сфері, а й у постачанні товарів першої необхідності, які майже повністю завозять з України. Як за них розраховуватися?
Володимир ПАНЧЕНКО, директор Міжнародного центру перспективних досліджень:
— Нелегітимна влада Криму контролює місцеве казначейство автономно, і в українського уряду наразі дуже складна ситуація. Бо, з одного боку, треба виконувати зобов’язання перед пенсіонерами та бюджетниками. І це роблять, щоб не викликати напередодні референдуму на себе вогонь критики — мовляв, перекриваєте фінансування. Якби фінансування з України не було, а також українська влада визнала анексію Криму (приналежність півострова до Росії), то за кілька місяців ввести рубль не становило б проблеми. Тобто все це не у сфері технологічних рішень, а в політичній площині. Найважче перебудувати бюджетну сферу. У розрахунках між підприємствами трохи простіше, хоча хаос при цьому теж буде страшний. Технологічно на це вистачило б кількох місяців, але політично зробити швидко взагалі неможливо. Нині триває позиційна боротьба. Чи подіють на Росію санкції? Якщо ні, то анексія може відбутися. І в цьому разі якщо навіть український уряд виведе з Криму збройні сили, щоб люди не постраждали, тоді процес введення рубля візьмуть у свої руки окупаційні війська. І це буде достатньо швидко, але на фоні економічного колапсу.
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас