Путін заявив, що Україна вийшла з СРСР "не за радянськими нормами" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін заявив, що Україна вийшла з СРСР "не за радянськими нормами"

Світ
12267
Президент Росії Володимир Путін заявив народному депутату України, колишньому керівнику Меджлісу кримських татар Мустафі Джемільову, що Україна вийшла з СРСР не зовсім законно. Про це Джемілєв сказав українським журналістам за підсумками телефонної розмови з Путіним у Москві. Розмова відбулася за сприяння екс-президента Татарстану Мінтімера Шаймієва і тривала близько півгодини.
“Я сказав Путіну, що найважливішим є питання територіальної цілісності нашої країни, тому що її порушення є порушенням тієї домовленості, яка підписана країнами-гарантами – США, Великобританією і Росією в 1994 році в обмін на нашу відмову від ядерної зброї. Казав йому, що якщо це буде порушено, про можливі наслідки, в тому числі, що такого роду домовленості ніхто довіряти не буде, і буде прагнення кожної країни, у якої є фінансові можливості, обзавестися своєю ядерною зброєю, і Україна не буде винятком”, – сказав Джемілєв.
“На цю тему – територіальної цілісності України – Путін торкнувся такого питання, що самопроголошення незалежної України не зовсім відповідало радянським нормам, що передбачають процедуру виходу зі складу СРСР. Ось така позиція”, – підкреслив Джемілєв.
8 грудня 1991 року на зустрічі керівників Білорусі, Росії та України в Біловезькій пущі було прийнято рішення про створення СНД. Угода про створення СНД була ратифікована Верховною Радою України від 12 грудня 1991 року. Ратифікація цього документа проходила з застереженнями, що унеможливлювали перетворення України на частину нової союзної держави. У п. 3 угоди зазначено, що держави СНД, реформуючи розташовані на їхніх територіях угрупування збройних сил колишнього СРСР і створюючи на їх базі власні збройні сили, співробітничатимуть у забезпеченні міжнародного миру та безпеки.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас