Євросоюз вводить енергетичні санкції відносно Росії і "Газпрому" - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз вводить енергетичні санкції відносно Росії і "Газпрому" - експерт

Енергетика
7658
Бізнес “Газпрому” опинився під серйозною загрозою. Рішення Євросоюзу призупинити співробітництво з Росією щодо газопроводу “Південний потік” і відстрочити рішення про розширення доступу “Газпрому” до газорозподільної системі OPAL де-факто означає початок введення енергетичних санкцій. Це в інтересах України, оскільки допоможе нам вирішити питання диверсифікації поставок енергоресурсів. Про це заявив експерт, голова “Комітету енергетичної незалежності України” Іван Надєїн.
“Євросоюз чітко позначив свою позицію – в найближчому майбутньому вони планують зменшити залежність від російського газу. Крім того, всі інвестиційні проекти “Газпрому” відкладаються до вирішення ситуації з Кримом. Очевидно, що зробити це протягом року – двох буде дуже складно. Рівень залежності ЄС від поставок російського газу за підсумками 2013 становить 33,2%. Переписати 167 млрд. кубометрів газу одномоментно вкрай складно, але скоротити закупівлі на 30-40% цілком реально”, – упевнений Надєїн.
Це призведе до того, що Росія буде змушена шукати інші ринки збуту “блакитного палива”.
“Можлива альтернатива – Китай, але контракт ще не підписаний. Більше того, чи буде підписаний, невідомо, оскільки Китай відчайдушно торгується і умови “Газпрому” його не задовольняють. Але навіть якщо “Газпром” почне поставляти газ до Китаю, початкові обсяги не перевищать 38 млрд кубометрів на рік. І що дуже важливо: це газ Східного Сибіру, а не Західного, звідки газ йде до Європи”, – прогнозує експерт.
У короткостроковій перспективі це призведе до значного зниження котирувань акцій “Газпрому”.
“Капіталізація “Газпрому” падає, і останні події лише посилять негативний тренд. Вже через кілька років енергетична карта Європи може бути зовсім іншою, і на цій карті позиції російської монополії будуть абсолютно інші. Але що найголовніше – у нас з’явився унікальний шанс перебудувати свій внутрішній ринок за європейськими стандартами і правилами. ЄС готовий допомогти і наше завдання – використати цю можливість максимально”, – підсумував Іван Надєїн.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас