Рублева експансія в Криму викликала подив експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рублева експансія в Криму викликала подив експертів

Казна та Політика
3643
На вихідних віце-прем’єр Криму Рустам Теміргалієв зробив гучну заяву про те, що Держказначейство заблокувало всі рахунки автономії, люди тепер залишаться без зарплат і пенсій.
Але потім її швидко спростували: спочатку безпосередній керівник Сергій Аксьонов, а потім і Мінфін у Києві. «Крим фінансується в тому ж режимі, як і інші території України. Система працює як годинник. Сподіваюся, і продовжить працювати завтра», – заявив міністр фінансів Олександр Шлапак.
«Вістям» підтвердили цю інформацію і в інших джерелах. «Наскільки мені відомо, враховуючи нервову ситуацію, зарплати і соцвиплати були нараховані кримчанам навіть на кілька днів раніше, ніж усім іншим регіонам. Йдеться про чималу суму, Крим на 64% дотаційний», – розповів нам фахівець з питань бюджетної політики Асоціації міст України Олександр Слобожан.
РУБЛЕВЕ ВКИДАННЯ
Заяви робилися з очевидною метою: щоб знайти формальний привід попросити фінансової допомоги у Росії. Людей запевнили, що без грошей їх не залишать, оскільки РФ в разі чого її надасть. Але допомагати буде не гривнею, а рублем. Вчора спікер Верховної Ради Криму Володимир Константинов повідомив, що паралельно з українською валютою на півострові незабаром почне ходити російська. «Це необхідний проміжний етап. Період ми визначимо достатній для того, щоб у людей не було ніяких проблем. Потрібно буде три місяці – три місяці, півроку – півроку», – заявив він вчора.
Економісти поки не вірять в рублеву експансію. «Є сумніви, що рубль буде другою валютою. Технічно це зробити нелегко, залишається маса відкритих питань. Наприклад, як будуть вказуватися ціни – у двох валютах? Як люди отримуватимуть зарплату? Як це буде вирішуватися на підприємствах?» – Зауважив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Безліч питань виникає і щодо фінансування бюджетників, якщо Росія візьме його на себе. «Наприклад, неясно, як складуться справи зі студентами-бюджетниками Криму. Не виключено, що в результаті їм потрібно буде переходити на контрактне навчання», – сказав «Вістям» директор Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Олег Устенко.
Щоб зараховувати рублеві зарплати на картки, доведеться перевипускати всі зарплатки, що знаходяться зараз на руках у кримчан. Нагадаємо, що сьогодні, знімаючи зарплати в банкоматах своєї мережі, українці не платять комісій, а в «чужих» з них знімають до 1% суми. Зарубіжні операції коштують набагато дорожче – від 2% до 5%, а іноді і того більше.
«При паралельному обігу двох валют, доведеться оперативно вирішувати питання тарифів за обслуговування, інакше люди можуть багато втрачати на комісіях», – сказав «Вістям» директор центру роздрібного бізнесу банку «Фінанси та Кредит» Олексій Руднєв.
Олена Лисенко, Юлія Полєхіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас