Черговий тривожний сигнал: експорт Китаю впав на максимальну величину з 2008 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черговий тривожний сигнал: експорт Китаю впав на максимальну величину з 2008 року

Світ
895
Експорт з Китаю в лютому впав на найбільшу величину з початку фінансової кризи. Розглянемо ситуацію детально і спробуємо зрозуміти, наскільки насправді важливі ці дані.
Отже, експорт знизився в річному вираженні на 18,1%, при тому, що експерти очікували зростання на 7,5%. Вийшли також дані щодо інфляції. Зростання споживчих цін сповільнилося до мінімуму за 13 місяців, а ціни виробників впали 24-й місяць поспіль.
Втім, реальну картину оцінити досить складно, і для цього є як мінімум дві причини.
По-перше, це досить тривале святкування Нового року за місячним календарем. Свята в Піднебесній традиційно спотворюють статистичні дані. Друга причина: минулого року митні органи Китаю виявили у багатьох компаній фальшиві рахунки, які використовувалися для мінімізації податків. Цей прийом бізнесменів призвів до серйозного завищення даних по зовнішній торгівлі. Процес цей в результаті влада взяла під жорсткий контроль, тому зрозуміти, які були реальні цифри минулого року, не є можливим.
Деякі експерти, втім, не бачать в цих даних катастрофи.
Так, Дін Шуан з Citigroup, який, до речі, прогнозував зниження експорту на 8,5%, вважає, що з урахуванням описаних вище факторів дані щодо торговельного балансу не виглядають так вже печально.
До речі, другий компонент торгівлі – імпорт – зріс на 10,1%, в результаті чого дефіцит торговельного балансу досяг максимумів за 2 роки в $23 млрд.
Необхідно стежити за розвитком подій у другій за величиною економіці світу, адже влада поставила мету: зростання ВВП на цей рік в 7,5%, що, за оцінками експертів, вельми амбіційно. До того ж китайську економіку чекають реформи, нехай і не такі радикальні, як можна було припустити, але все ж їх вплив буде суттєвим.
Останнім часом загальна думка щодо китайської економіки виглядає все більш негативно. Щодо Китаю приходить багато негативних новин: зростання сповільнюється, відбувся перший корпоративний дефолт в юанях, і люди схильні думати, що це не поодинокий випадок, а системна проблема, здатна перекинутися на всю економіку.
Нагадаємо, що компанія з виробництва сонячних батарей Chaori Solar Energy Science & Technology Co 7 березня не змогла виконати виплату відсотків за своїми борговими зобов’язаннями. Таке в Піднебесній сталося вперше. Тим часом кількість публічних нефінансових компаній, заборгованість яких відносно власного капіталу перевищує 200%, з 2007 р. зросла в Китаї на 57%.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас