План надходжень за лютий виконано на "мінус 58%" - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

План надходжень за лютий виконано на "мінус 58%" - експерти

Казна та Політика
2079
У понеділок у будівлі Міністерства податків і зборів, що ліквідовується, була спроба провести засідання громадської ради цього відомства. Через відсутність кворуму вона не вдалася. Але в залі прозвучали неприємні для всієї країни дані: план надходження податків за лютий виконано на мінус 58%. У цьому світлі видається цілком природною, хоча й не всім зрозумілою новина, яку вчора можна було побачити на сайті Міністерства фінансів. У рамках пункту Податкового кодексу про щорічний перегляд ставок деяких податків і зборів Мінфін підготував законопроект, який пропонує 2014 року підвищити податки на 8,6%, що відповідає урядовому прогнозові інфляції і динаміки цін виробників промислової продукції.
Ставки акцизного податку, збору за першу реєстрацію транспортного засобу, екологічного податку, податку на земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких не проведено, і збору за користування радіочастотним ресурсом, відповідно до цього законопроекту пропонується збільшити на прогнозований рівень інфляції, тобто на 8,3%. Ставки плати за користування надрами, збору за спеціальне використання води і лісових ресурсів передбачається відповідно до прогнозу зростання цін виробників промислової продукції підвищити на 8,6%. У експертів «Дня» ставлення до цього явно вимушеного непопулярного заходу дуже різне.
Олександр ПАСХАВЕР, президент Центру економічного розвитку:
— Я цієї новини поки що не розумію. Основні податки обчислюються від вартості певного предмету оподаткування і беруться від певних сум доходів, до яких вже входить інфляція, оскільки ми беремо податки із врахуванням поточних цін.
І якщо вартість не підвищилася, то як можна підвищувати податки? Уряд має право підвищувати податки, але до інфляції це не може мати стосунку. Так само підвищення податків можна пов’язувати, наприклад, із підвищенням сонячної активності.
Це неможливий варіант. Інфляція враховується в податкових відносинах автоматично.
Леонід РУБАНЕНКО, президент Союзу податкових консультантів:
— Логіка під такою пропозицією є. Тим паче, що йдеться про так звані статичні податки, не залежні від результатів господарської діяльності. Але, я вважаю, попереду потрібно ще один пункт поставити — поліпшення адміністрування. Особисто мене, як і більшість інших бізнесменів, податкові ставки вже давно не хвилюють — адже витискають гроші з підприємців зовсім по-іншому — так званим адмініструванням. Якщо запровадять чесність і законність в адмініструванні, що полягає в тому, щоб тупо виконувати лише те, що написано в законі, то ставка стає другорядною. І зміна на відсоток інфляції нікого не злякає. Багато бізнесменів просять: поверніть ставку ПДВ 28%, але з тим порядком адміністрування, який був у 1994—1995 роках, коли ПДВ брали з різниці. Отже, повторюю, усі проблеми бізнесу виникають не через розміри податкових ставок, а через адміністрування.
Олександр КЕНДЮХОВ, президент Всеукраїнської спілки вчених-економістів:
— Я вважаю, що за нинішніх умов у жодному разі не можна йти шляхом підвищення податків. Якщо індексувати податки на рівень інфляції, то це просто підвищення. Слід враховувати, що українське суспільство, і не лише бізнес, у досить складному економічному стані. Нам необхіден комплекс масштабних економічних реформ, зокрема й радикальна реформа системи оподаткування. Відповідні пропозиції наша спілка вже озвучувала. Вони спрямовані на тотальне спрощення всієї податкової системи, на перехід від оподаткування доходів до оподаткування витрат. Що дасть змогу істотно скоротити витрати часу суспільства на адміністрування податків. Я переконаний, якби нам вдалося, як зробили свого часу в Сінгапурі, тотально спростити податкову систему, то це істотно підвищило б швидкість економічних процесів і створило б ґрунт для залучення іноземних інвестицій, розв’язало б проблему наповнення бюджету. Якщо удвічі прискорити економічні процеси, то отримаємо не один, а два ВВП на рік.
Валерій ГЛАДКИЙ, генеральний директор Бюро економічних і соціальних технологій:
— Не бачу тут проблем, оскільки, згідно з Податковим кодексом, ставки певних податків справді можуть індексуватися на рівень інфляції.
Ми вже економіку «загасили» в попередні періоди. Зараз потрібно оперативно розв’язувати проблему державних фінансів і платіжного балансу, а головне, якось вибиратися з боргового зашморгу.
А щоб стимулювати економіку, потрібно збільшувати інвестиції, створювати умови для інвесторів.
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас