Рада Криму призначила референдум про входження в РФ на 16 березня - і попросилася туди як "суб'єкт Федерації" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада Криму призначила референдум про входження в РФ на 16 березня - і попросилася туди як "суб'єкт Федерації"

Казна та Політика
6375
Верховна Рада Автономної Республіки Крим (АРК) перенесла референдум про статус автономії з 30 на 16 березня. Відповідну постанову “Про проведення загальнокримського референдуму 16 березня” прийняла Верховна Рада АРК на позачерговому пленарному засіданні в четвер, повідомив прес-центр парламенту автономії.
“Верховна Рада АРК ухвалила: 1. Увійти до складу Російської Федерації як суб’єкт Російської Федерації. 2. Призначити на 16 березня 2014 року загальнокримський референдум (включаючи м.Севастополь), на який винести наступні альтернативні питання: 1) Ви за возз’єднання Криму з Росією на правах суб’єкта Російської Федерації? 2) Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?”, – наголошується в повідомленні прес-центрі.
У документі пояснюється, що питання, яке отримало більшість голосів, вважається таким, що виражає пряме волевиявлення населення АРК. Крім того, бюлетені для голосування на загальнокримському референдумі будуть роздруковані російською, українською і кримськотатарською мовами.
Верховна Рада АРК також звернулася до президента Російської Федерації і Федеральних Зборів Державної Думи Російської Федерації з пропозицією розпочати процедуру входження АРК до складу Російської Федерації як суб’єкта РФ.
За текстом конституції Криму 1992 року, республіка входить до держави Україна і визначає з нею свої відносини на основі договору і угод.
Раніше самопроголошена влада Криму вже двічі призначала референдум щодо подальшої долі Криму – на 25 травня, паралельно з виборами президента, а потім на 30 березня, щоб вирішити це питання швидше.
Тоді озвучувалися інші питання, які нібито повинні були бути винесені на референдум.
За законодавством України, яке повинна дотримуватися і АРК як складова держави, референдум як волевиявлення народу може бути лише всеукраїнським.
4 березня президент Росії Володимир Путін заявив, що в РФ не розглядається питання про приєднання Криму до Росії, але громадяни, що проживають на території АРК, можуть “визначати своє майбутнє”, як було з Косово, яке відокремилося від Сербії.
“Але ми ні в якому разі не будемо провокувати нікого на такі рішення і підігрівати такі настрої”, – запевняв Путін.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас