Скандал: прем'єр Туреччини Ердоган піде у відставку, якщо правляча партія програє муніципальні вибори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скандал: прем'єр Туреччини Ердоган піде у відставку, якщо правляча партія програє муніципальні вибори

Світ
746
Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, чий рейтинг почав стрімко падати після скандалу з аудіозаписом, що потрапив в інтернет, на якому глава кабміну нібито обговорює зі своїм сином корупційні схеми, заявив про свою готовність піти у відставку за однією умови. Тим часом розслідування фактів корупції все ближче підбирається до турецького прем’єру.
Ердоган заявив, що звільнить пост прем’єр-міністра, якщо його Партія справедливості і розвитку програє намічені на 30 березня поточного року муніципальні вибори, повідомляє NEWSru Israel. “Я готовий завершити політичну кар’єру у випадку, якщо ми не зможемо перемогти”, – заявив глава уряду.
По всій видимості, прем’єр припускає, що скандал, який нещодавно вибухнув навколо нього, може позначитися на результатах майбутніх виборів. Не виключено, що Ердоган не відбудеться зіпсованою репутацією, а стане фігурантом справи за підозрою в зловживанні владою і хабарництві.
Трохи менше тижня тому в інтернеті став доступний аудіозапис, на якій Ердоган спілкується зі своїм сином Білялем, обговорюючи корупційну схему. На записі йдеться про отримання великого хабара від місцевого бізнесмена Ситкі Аяна, якому кабінет міністрів дав звільнення від податків для будівництва нового нафтопроводу з Ірану. Нібито бізнесмен збирався запропонувати 10 мільйонів доларів. Ердоган порадив синові відмовитися від цієї суми і вимагати більше.
Невідомо, хто займається прослуховуванням Ердогана або ж монтує підроблені записи розмов, проте уряд Туреччини вже розпочав розслідування, щоб встановити особу таємничого аноніма або групи осіб, які переховуються під псевдонімом Харамзаделер. Довести справжність запису поки що не вдалося, фахівці уряду збираються ретельно вивчити “плівку”.
Дізнавшись про витік телефонних розмов, Ердоган заявив, що зловмисники намагаються очорнити його перед виборами до місцевих органів влади. Водночас сам запис він назвав підробкою.
Також Ердоган звинуватив в організації скандалу свого недавнього союзника в боротьбі проти ліберальної опозиції – впливового богослова Фетуллу Гюлена, який зараз проживає в США. “Навіть у п’явок більше переваг, ніж у нього. Вони смокчуть хвору кров, а він і його прихильники смокчуть здорову. У них цілий ритуал – лаяти останніми словами мене, моїх близьких, членів моєї адміністрації”, – заявив глава уряду, виступаючи на мітингу перед своїми прихильниками.
Історії із записами телефонних розмов Ердогана передував гучний корупційний скандал у лавах Партії справедливості і розвитку, який привів до масштабних чисток в уряді та силових відомствах. У грудні 2013 року поліція затримала понад 50 бізнесменів, чиновників та їхніх родичів за підозрою в махінаціях з державними тендерами, перевищенні посадових повноважень і хабарництві. Всі вони виявилися членами правлячої партії Туреччини. У результаті Ердоган відправив у відставку керівників низки відомств.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас