Євросоюз підтримає реформи в Україні кредитами і фінансовою допомогою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз підтримає реформи в Україні кредитами і фінансовою допомогою

Кредит&Депозит
732
У цілому Єврокомісія погодила у середу, 5 березня, надання Україні кредитів та фінансової допомоги на підтримку реформ загальним обсягом у 11,2 мільярдів євро, а також підтримку у сферах енергетики, торгівлі та візових справ. Свої пропозиції Єврокомісія конкретизує протягом наступних двох тижнів, а потім за швидкою процедурою звернеться за погодженням до країн-членів ЄС та Європарламенту.
ЄС пообіцяв, але чекає на МВФ
Про низку заходів із підтримки України заявив у середу в Брюсселі голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. За його словами, питання про пакет фінансової допомоги обговорюватиметься на саміті ЄС у четвер, 6 березня.
Кошти будуть виділені протягом двох років з загального бюджету ЄС та європейськими фінансовими інститутами – Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейським інвестиційним банком. Баррозу також заявив про намір Брюсселя надати Україні низку торгівельних пільг. Глава Єврокомісії висловив сподівання на підписання угоди між урядом у Києві та Міжнародним валютним фондом (МВФ), що є передумовою для надання допомоги з боку ЄС.
Фінансова допомога ЄС
Загалом ЄС готовий підтримати Україну на суму 11,2 мільярди євро. З них близько трьох мільярдів надійдуть у наступні роки з бюджету ЄС, у тому числі 1,6 мільярдів євро макрофінансової допомоги у формі кредитів уже найближчим часом, повідомляє Reuters. Макрофінансова допомога у розмірі 610 мільйонів євро уже погоджена сторонами, Україною ратифіковано відповідний меморандум.
Втім, виплата цих коштів залежить від того, чи погодиться уряд України на умови Міжнародного валютного фонду, представники якого цими днями працюють у Києві. В залежність від виконання цих умов також ставиться й надання першого траншу фінансової допомоги ЄС у розмірі 100 мільйонів євро. За ним мають послідувати ще два транши через кожні три місяці.
Потім протягом семи наступних років Україні буде надано підтримку на проекти здійснення реформ у розмірі 1,4 мільярдів євро.
Допомога ЄІБ та ЄБРР
Європейській інвестиційний банк профінансує в Україні до 2016 року на умовах позики низку проектів на суму три мільярди євро. Нинішній мандат ЄІБ від ЄС, який поширюється на країни Східного партнерства, стосується інфраструктурних проектів у сфері транспорту, енергетики, телекомунікацій та довкілля. Загалом ЄІБ фінансуються також проекти малого та середнього бізнесу та у сфері регіонального розвитку.
Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) готовий інвестувати в Україну не менше 5 мільярдів євро до 2020 року в рамках скоординованої міжнародної програми фінансової допомоги на підтримку структурних та макроекономічних реформ. Про це у середу, 5 березня, повідомляється на офіційному сайті Європейського банку реконструкції та розвитку. У повідомленні наголошується, що сума інвестицій може збільшитись, “якщо дозволять економічні обставини”.
У ЄБРР також наголосили, що протягом останнього року працюють над ініціативою щодо боротьби з корупцією з Україною і сподіваються на досягнення прогресу у цьому напрямку з новою владою.
Подальші заходи
У ЄС нагадали, що “на столі” все ще залишається не підписана у листопаді 2013 року тодішнім президентом України Віктором Януковичем угода про асоціацію, яка передбачає, зокрема, зону вільної торгівлі.
Крім того, Єврокомісія розгляне питання про надання Україні пільг у енергетичній сфері з метою унезалежнити країну від російського газу. Водночас у ЄС не розглядається питання про відшкодування російському “Газпрому” українських боргів.
У Єврокомісії також налаштовані на якнайшвидше виконання Плану дій з лібералізації візового режиму України з ЄС.
Олена Перепадя
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас