Як світ врятує Україну: кредити, допомога та інше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як світ врятує Україну: кредити, допомога та інше

Казна та Політика
2201
З миру по нитці – голому сорочка. Такий принцип може спрацювати і стосовно нашої країни. Після того, як Україною прокотився Майдан, а за ним послідував конфлікт з Росією через Крим, світова спільнота, здається, зрозуміла, що одними лише вираженнями стурбованості та засудженням ділу не допоможеш. Тому тепер світові лідери готуються вивертати кишені.
США – кредит в $ 1 млрд.
Держсекретар США Джон Керрі заявив про готовність Штатів дати Україні кредит у розмірі $ 1 млрд. Президент США Барак Обама дав своїм підлеглим завдання “знайти всі способи надання прямої економічної допомоги Україні”.
“Ми працюємо над підтримкою України, наскільки нам це вдається … Ми намагаємося зараз визначити, які є потреби. Ми заявили про гарантоване позику Україні на суму 1 млрд доларів”, – заявив Керрі вчора на прес-конференції. Про те, на яких умовах буде надаватись кредит, Керрі не уточнив. За його словами, частково це буде зроблено за допомогою Міжнародного валютного фонду.
ЄС – кредит на €11 млрд.
Голова комісії з закордонних справ парламенту Франції Елізабет Гигу заявила, що ЄС готовий виділити Україні позику в сумі більше 6 млрд євро. “Ті пропозиції, які вже сьогодні озвучувалися, зокрема – позика в сумі більше 6 млрд євро з боку Європейського Союзу за вигідними відсотковими ставками і допомога з боку МВФ на підтримку платіжного балансу, – вже найближчим часом дозволять збалансувати економічну ситуацію в Україні”, – сказала депутат.
Окрім того, україна отримає макрофінансову допомогу від Європейського Союзу на суму 610 млн євро, згідно із Меморандумом про взаєморозуміння між Україною та ЄС, підписаним в лютому минулого року. Кабмін планує направити ці кошти на покриття дефіциту бюджету.
Також сьогодні президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявив про готовність Брюсселя надати Україні 11 млрд євро допомоги на найближчі роки. “Сьогодні Єврокомісія визначила пакет фінансової допомоги Україні, згідно з яким вона може отримати 11 млрд євро протягом декількох років”, – заявив Баррозу. Кошти для цього візьмуть як з бюджету ЄС, так і в європейських фінансових інституціях.
Однак, у ЄС пообіцяли пильно стежити за використаням отриманих коштів. Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск попередив новий уряд України, що Європа не допустить розкрадання наданої фінансової допомоги. “Ми не можемо дозволити, щоб ці ресурси були використані не за призначенням корумпованим урядом або олігархами”, – підкреслив Туск.
Словаччина – реверс газу в Україну
Комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Оттінгер повідомив, що уряд Словаччини погодився на реверсні поставки газу Україні. Таким чином в ЄС намагаються підтримати курс України на енергетичну незалежність від Росії. За словами Оттінгера, 19 березня у Брюсселі відбудуться переговори з українським міністром енергетики Юрієм Проданом: “Ми можемо допомогти Україні стати менш залежною від Росії. Минулого року ми робили реверсні поставки. Україна отримувала газ з Польщі і Німеччини через реверсні поставки”.
Примітно, що в минулому році Україна дуже довго намагалась узгодити зі Словаччиною реверсні поставки газу. Однак словацька сторона затягувала цей процес, не дивлячись на меморандум, узгоджений за участю Єврокомісії та підписаний з української сторони. Очевидно, тепер за українські газові інтереси заступився хтось впливовий, змусивши Словаччину бути поступливішою.
Росія – $ 2-3 млрд для виплати боргу “Газпрому”
Як не дивно, Росія заявила про те, що буде розглядати можливість надання Україні кредиту на $ 2-3 млрд для виплати боргу “Газпрому”. Звісно, тут росіяни переслідують свою мету – з одного боку їм хочеться отримати гроші за минулорічні борги, і непогано б з відсотками, а з іншого – утримувати Україну на “ кредитному повідку”.
Глава “Газпрому” Міллер також повідомив про те, що “Газпром” прийняв рішення припинити з квітня надання газової знижки Україні через затримки з оплатою поточних поставок газу. При цьому міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан у понеділок заявив, що Україна прагне вчасно сплатити російському “Газпрому” $ 400 млн за імпортований у лютому 2014 газ. “Найближчим часом ми хочемо вийти на погашення поточних оплат, які є. Це близько $ 400 млн за лютий”, – сказав він. Тому більше віриться у політичний мотив припинення газової знижки. Навряд чи це стало для когось сюрпризом, тому угода про реверсивні поставки газу зараз приспіла дуже вчасно.
МВФ – $3 млрд
Новий український уряд відновив співпрацю з Міжнародним валютним фондом і вже домовився про перший фінансовий транш. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна виконає всі умови МВФ для отримання кредиту з тієї простої причини, що немає іншого вибору, оскільки державна скарбниця порожня. “Розбазарено понад 20 мільярдів доларів золотовалютних резервів, отримано 37 мільярдів доларів кредитів, які зникли в невідомому напрямку”. При цьому глава уряду підкреслив, що Кабміну доведеться піти на низку непопулярних заходів і рішень, які однак дозволять стабілізувати ситуацію в Україні.
Серед них – підвищення тарифів на газ та опалення для населення приблизно на 40 відсотків, заморожування базової заробітної плати, мінімальної зарплати і загальної номінальної зарплати на поточному рівні, скорочення витрат на бюджетні цілі, зниження субсидій в енергетиці, поступове згортання звільнення від ПДВ сільського господарства та інших галузей. Загалом офіційний Київ планує отримати від МВФ щонайменше 15 мільярдів доларів.
Треба віддавати собі звіт у тому, що всю цю різнобічну допомогу треба буде виплачувати назад. І враховуючи ще й об’єми попередніх позик, виплати за ними ляжуть на плечі українців на багато років. Але це та ціна, яку варто заплатити за встановлення стабільності в Україні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас