Як правоохоронці намагалися затримати Януковича - версія голови СБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як правоохоронці намагалися затримати Януковича - версія голови СБУ

Кримінал
2221
Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко розповів про безуспішну спробу українських правоохоронців затримати Віктора Януковича в Криму в ніч з 23 на 24 лютого і вказав, що видача Росією В.Януковича є обов’язковою.
На брифінгу у вівторок у Києві Наливайченко повідомив, що в ніч з 23 на 24 лютого він разом з іншими керівниками силових відомств вилетів до Криму на літаку МВС, щоб координувати операцію з затримання Януковича. “Дійсно, в цю ніч ми почали невідкладну операцію з затримання і доставки до суду для обрання запобіжного заходу Віктора Януковича. Через 20 хвилин після зльоту літака (з силовиками з Києва до Криму) маршрут машин в Криму, які супроводжували й перевозили Віктора Федоровича, був змінений. Нам вдалося протягом ночі заблокувати аеропорт Бельбек на виліт, і виліт не відбувся, – ні цієї людини (Януковича), ні людей, які його охороняли”, – розповів глава СБУ.
За словами Наливайченка, співробітники Управління державної охорони, які на той час ще охороняли Януковича, повернулися і здали зброю під контролем правоохоронців. А державні резиденції, які були готові до прийому Януковича, отримали відбій. “Групи затримання стояли і були готові за законом інформувати Віктора Федоровича про вирішення Генпрокуратури та рішенні суду. Ті співробітники УДО, які не склали зброї і залишилися з Януковичем, наземним транспортом по суті втекли від нас у напрямку Севастополя”, – зазначив голова спецслужби.
Він резюмував: “Саме в Севастополі в ніч з 23 на 24 завершилося для нас розуміння, де перебуває громадянин України Янукович. Його поява в Ростові-на-Дону – це величезне питання до тих, хто з Севастополя в Ростов-на-Дону його доставив”.
При цьому В.Наливайченко заявив, що Росія зобов’язана видати Україні В.Януковича: “Я підкреслюю головне – видача Україні громадянина України, який розшукується – обов’язкова і повинна бути здійснена”.
Коментуючи інформацію в соцмережах про нібито можливу смерть Януковича, Наливайченко сказав: “Інформація щодо життя і здоров’я – це питання до тієї країни, яка показала його (Януковича) ЗМІ. Я вважаю, що саме вони повинні заявляти, що Янукович знаходиться в безпеці і його життю нічого не загрожує”, – підкреслив він.
При цьому Наливайченко запевнив, що СБУ вживає всі заходи для пошуку інших колишніх високопоставлених чиновників України, оголошених у розшук. “ Всі необхідні заходи (з пошуку) робляться. Ми будемо доповідати негайно. Я дуже сподіваюся, що вистачить професіоналізму спрацювати. Я особисто відповідаю за те, щоб розшук здійснювався виключно за законом, але в максимально стислі терміни і жорстким способом”.
Разом з тим, за словами глави СБУ, в даний час розшук не дав результатів. “Поки що СБУ нічим хвалитися. Будуть результати – будемо доповідати”, – підсумував Наливайченко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас