Китай - основний фактор ризику для фінансових ринків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай - основний фактор ризику для фінансових ринків

Світ
772
Поки вся увага учасників фінансових ринків зосереджена на геополітичних подіях, основні фінансові події відійшли на другий план. Однак про них також не варто забувати.
З думкою про те, що Федрезерв буде і надалі скорочувати програму кількісного пом’якшення, інвестиційне співтовариство вже звиклося і прийняло її як даність. До того ж ФРС в будь-який момент може змінити свою точку зору, якщо для цього складуться необхідні умови. Поки ж фактор геополітики, навпаки, грає на руку Федрезерву, оскільки будь-які потрясіння на фондових ринках можна списати на дії політиків.
Однак реальну загрозу для ринків зараз представляє Китай, де влада, судячи з усього, вирішила нарешті боротися з тіньовим банківським сектором.
Всі основні події в Піднебесній розгорнуться в середу. У Пекіні відкриється щорічна сесія Загальнокитайських зборів народних представників. У середу ж прем’єр Держради КНР Лі Кецян оголосить план зростання економіки на поточний рік. Інтрига тут дуже проста.
Якщо орієнтир щодо зростання ВВП буде занадто занижений, то його можна буде трактувати як рішення влади сконцентруватися на довгостроковій економічній політиці, боротьбі з надмірним зростанням кредитування та іншими структурними проблемами. Якщо ж планка буде досить високою, це означатиме, що керівництво КНР у главу кута ставить миттєве економічне зростання, що в довгостроковому плані буде нести в собі певні ризики.
Свою думку з цього приводу висловив економічний оглядач телеканалу “Росія 24” Григорій Бегларян: “Китай втретє за останні 3 роки намагається розпочати скорочення кредитної експансії і намагається обмежити подальше зростання тіньового банкінгу. При цьому одночасно починається процес фактичної девальвації юаня. Все це відбувається нібито на тлі необхідності обмеження припливу гарячих грошей, на ділі ж це банальна допомога місцевим експортерам. Наміри можна вважати благими, бо це знизить майбутні системні ризики, але на початковому етапі операції “приземлення” може спостерігатися значний спад ВВП. Іншими словами, якщо Китай вирішується, це позитивно довгостроково, але негативно короткостроково. Якщо не вирішується, це позитивно короткостроково, але негативно довгостроково. 5 березня з’їзд – там все дізнаємося”.
Таким чином, можна зробити висновок, що якщо Китай все ж таки зважиться на “посадку” економіки, виникнуть передумови для зниження фондових активів на основних ринках світу. У першу чергу це, звичайно, торкнеться ринків, що розвиваються.
Постає питання, що ж буде в такому випадку з ринком російським, який і так перебуває на мінімальних відмітках з 2009 р.
На відміну від інших майданчиків emreging markets, у котирування акцій російських компаній закладений геополітичний дисконт, причому дуже і дуже значний. Тому якщо гіпотетична корекція на світових ринках відбудеться на тлі стабілізації кризи в Україні, то російський ринок, цілком можливо, буде почувати себе значно краще за інших.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас