У березні в Україні різко подорожчає їжа - прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У березні в Україні різко подорожчає їжа - прогноз

Аграрний ринок
4163
Наші експерти прогнозували зростання цін на інгредієнти борщового набору, так і сталося: капуста вже по 3,4 грн/кг, картопля і цибуля – по 7,5-8, а буряк і морква добралися до 5-6 грн. І це не межа. Адже попереду – пост, під час якого овочі – найбільш ходовий продукт. Так, експерти стверджують, що вартість цибулі зросте ще на 10% через дефіцит. «З цибулею цього року біда. Запаси продовжують скорочуватися, і оптовики, швидше за все, накинуть ще 5-10%», – вважає керівник проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Тетяна Гетьман. Продовжує зростати в ціні і капуста. Експерти пояснили це низьким урожаєм на Західній Україні, що змусило місцевих постачальників скуповувати її на Сході і в Центрі. «У зв’язку із збільшеним попитом виробники накинули 5-10 копійок. А через те, що і у нас товару стало менше, ціну підняли і для свого регіону, – говорить фермер з Дніпропетровська Віктор Мізяк. – У березні капуста може ще зрости на 15-20 коп.».
Картопля подорожчала на 4-5%. «Скоротилися запаси, до того ж дрібні господарства не поспішають продавати товар – чекають, поки ціни ще зростуть», – пояснив власник господарства «Галицька картопля» Юрій Вічистий. Зростання ціни на буряк і моркву фермери також пояснюють скороченням запасів і збитками через старі овочесховища. Для компенсації збитків виробники підняли ціни, але до кінця сезону більше підвищувати не планують.
Огірки та помідори до кінця місяця виросли в ціні відповідно до 25 і 28 грн/кг. Березень, на думку експертів, теж не порадує, і пов’язано це в першу чергу з нестабільністю гривні. «Ціни на імпорт виросли слідом за доларом, – говорить Олександр Соколов, директор аналітичного департаменту Pro-Consulting. – Крім імпортних овочів незначно збільшилася ціна і на вітчизняні тепличні, що пов’язано зі зростанням цін на паливо». На думку директора ТОВ «Екзотик ТМ» Тетяни Лотоцької, «в кращому випадку весь імпорт подорожчає на 2-3 грн».
ВАЛЮТА ПІДНІМЕ ЦІНИ НА ВСІ ВІТАМІНИ
Прогноз наших експертів щодо фруктів виправдався частково – зросли в ціні не тільки яблука й мандарини, але й ківі з бананами. Останні, зокрема, подорожчали в лютому з 12-14 грн/кг до 14-16. Вся справа в стрибку валютного курсу, адже всі фрукти, включаючи яблука, ми їмо закордонні. А про запас їх, як швидкопсувний товар, не закуповують. Як розповіла нам директор ТОВ «Екзотик ТМ» Тетяна Лотоцька: «Ціни збільшуються щотижня. Подорожчав євро, розмитнення фруктів, паливо. Все це позначається на кінцевій вартості імпортних фруктів». Приватний підприємець Володимир, який імпортує в основному цитрусові, звернув увагу і на ще одну обставину: «Ціна залежить і від сезонності. Наприклад, сезон апельсин і мандарин вже закінчується, вони дорожчають в Європі і, відповідно, у нас. З лимонами простіше – їх завозять з більшої кількості країн і зберігаються вони довше. Тому ціна на них підніметься не так значно, максимум на 2-3 грн». Відзначають експерти і вплив попиту – ходові фрукти (апельсин, банан, мандарин, яблуко) подорожчають на 3-5 грн. А ось ківі і груша – не більше ніж на 2-3 грн.
pp=.
СИР І МАСЛО БУДУТЬ ДОСТУПНІШІ
Молочні продукти в лютому додали в ціні по 10-20 коп. Експерти пов’язують це з ситуацією в країні і курсом долара. Вадим Чагаровський, керівник цільномолочного напрямку Групи компаній «ТЕРРА ФУД», пояснює: «Більшість виробників використовують імпортні інгредієнти, наприклад, закваски, а також імпортну упаковку. Більш дорогий долар впливає на ціну і через вартість логістичних витрат. Тому ймовірно, що до 15 березня ціни на молочну продукцію зростуть на 2-5%. З другої половини березня ціни, сподіваюся, стабілізуються». При цьому, як зазначає директор агентства «Інфагро» Василь Вінтоняк, пост і введення Росією обмежень на експорт нашої сировини може призвести до здешевлення твердого сиру на 5%, вершкового масла – на 10%.
ДОРОЖЧАЮТЬ ПИРОГИ, А КАШІ ЗУПИНИЛИСЯ
Ажіотаж останніх тижнів допоміг продавцям не тільки розпродати борошно і крупи, а й виправдав лютневе подорожчання, яке, втім, прогнозували експерти. Але і це не останнє подорожчання, принаймні, борошна. За словами Ярослава Левицького: «Подорожчання борошна обумовлено декількома факторами. По-перше, це сезонне традиційне підвищення цін на ринку – запаси пшениці закінчуються і збільшується вартість зберігання зерна. По-друге, нестабільна ситуація в Україні і девальвація гривні. На внутрішньому ринку зараз менше пропозицій по зерну – господарства притримують його в якості матеріальних активів. Втім, подорожчання зерна йде помірними темпами, по 10-20 грн/т на тиждень, що на роздробі відбивається не дуже суттєво. Тобто в березні ми можемо очікувати подорожчання борошна в роздробі максимум на 0,5-1 грн». Хліб соціальних сортів ми купуватимемо за колишніми цінами, вважають експерти, незначно подорожчати – на 25-50 копійок – можуть лише деякі хлібобулочні вироби. З крупами: гречкою, вівсянкою і рисом – ситуація стабільніша. «Незважаючи на ажіотаж, в березні вони підніматися в ціні не повинні, оскільки виробник заклав можливі ризики в лютневе подорожчання. Запас круп в країні є, тому, якщо якихось різких коливань ринку не буде, каші ми купуватимемо за цінами лютого», – говорить Левицький.
ЦІНОВОГО ФІНІШУ ДЛЯ ЦУКРУ НЕ ВИДНО
Наш прогноз виправдався – цукор ми вже купуємо по 9-9,5 грн/кг. І це не межа. За словами керівника аналітвідділу Аграрної біржі Анатолія Стоянова: «В березні ціни на цукор можуть зрости у зв’язку з дефіцитом пропозиції від виробників (цукру виробили менше, ніж потрібно для ринку). Але істотного зростання не буде – максимум на 10-30 коп., – Є перехідні запаси, які забезпечать солодким піском українців». Соняшникова олія в ціні не змінилося і не зміниться, вважає аналітик «ПроАгро» Ярослав Левицький: «Олії у країні багато, ціна в роздробі поки що буде стабільною». Те ж і з яйцями. Як пояснили нам на одній з птахофабрик: «На те, як несуться кури, ситуація в країні не впливає. А оскільки ми майже повністю перейшли на вітчизняне пакування, то і курс долара теж».
М’ЯСО У БЕРЕЗНІ ДОРОЖЧАТИ НЕ ПОВИННЕ
У лютому не дорожчало м’ясо: ми купували його по 55-66 грн/кг. На думку Антона Порембського, замначальника відділу з питань АПК ДП «Держзовнiшiнформ»: «Весняне зростання здавання великої рогатої худоби та свиней на м’ясокомбінати має сприяти підтримці відпускних цін виробників на лютневому рівні. Правда, якщо внутрішньополітична ситуація в країні погіршиться, то магазини можуть спробувати заробити на паніці населення». Не зміниться в ціні і курятина (21-23 грн/кг), упевнений голова ради директорів Союзу птахівників Олександр Бакуменко.
ЦІНИ НА ГРИБИ СТРИМАЮТЬ ЗАПАСИ КАШ
У зв’язку з постом в березні збільшиться попит на печериці, якими традиційно замінюють м’ясо. Втім, як заспокоїв виконавчий директор Союзу грибовиробників України Геннадій Матвеєнко: «Різких змін ціни бути не повинно. Курс валюти на виробництво грибів не впливає, а оскільки українці вже запаслися крупами, то на гриби звичайного ажіотажу ми не очікуємо. Звичайно, ціни поступово піднімуться – на 2-3 грн/кг, але такого значного зростання – в ​​1,5-2 рази, як це було в минулі роки з метою заробити на пості, – бути не повинно».
ЯК УБЕРЕГТИ ЗАПАСИ КРУП І БОРОШНА
Минулого тижня, у пік протистояння на Майдані, багато хто кинувся в магазини і закупили про запас крупи, борошно і цукор. Щоб уберегти запаси від комах, витримайте крупи 2-3 години в морозилці. Потім пересипте в скляні банки і додайте кілька лаврових листків, апельсинові кірки або головки часнику. Щоб борошно не набрало вологи, покладіть до нього мішечок з кам’яною сіллю. Якщо запаси зберігаються в мішках, поставте мішки на невелику «подушку» з солі (вона вбирає вологу). А щоб в цукрі не завелися мурахи, покладіть в нього висушені кірки апельсина.
Тетяна Шагінян
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас