Які фактори впливають на гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які фактори впливають на гривню

Валюта
5034
Курс гривні сягнув історичного максимуму. У середу, 26 лютого, міжбанківський валютний ринок закрився на 1,5 години раніше ніж зазвичай. Котирування гривні на момент закриття становили 10,5 грн/$. Тоді як днем ​​раніше, 25 лютого, курс становив 9,51 грн/$. Всього в середу на міжбанку було продано $718,9 млн.
Нагадаємо, що з 7 лютого, за постановою № 49 НБУ, для придбання валюти за заявками юридичних осіб банки повинні зарахувати кошти на спеціальний рахунок. Гроші з нього можна використовувати для купівлі валюти тільки через шість днів.
Банки, не знаючи, яким буде курс через шість днів, перестрахувалися, пропонуючи клієнтам укладати форвардні угоди. «Наприклад, якщо сьогодні курс становить 9 грн/$, банк пропонує підприємству продаж за форвардним контрактом 9,5 грн/$. Через шість днів банк виходить на міжбанк і бачить курс 10,5 грн/$. Але клієнтові банк продає валюту за вартістю, зазначеною в договорі, – пояснює аналітик МЦПД Олександр Жолудь. – Попит, який ми бачимо зараз, це не попит, який задовольнявся за поточною ціною, а попит, який відповідав форвардним контрактам».
Таким чином, підсумки вчорашнього міжбанку з купівлі валюти для юридичних осіб почасти показують картину попиту від 19 лютого. «Через постанови НБУ № 49 імпортери, або заявники, збирали гроші на спецрахунках, і тільки після цього могли використовувати ці гроші для виходу на валютний ринок», – пояснює екс-міністр фінансів України Ігор Уманський.
Які фактори впливають на гривню
Політична та економічна криза в Україні, яка призвела до втечі капіталів за кордон, мабуть, є найбільш явною причиною девальвації гривні. На курс національної валюти впливають кілька факторів. Перший – рівень золотовалютних резервів, які традиційно використовувалися Національним банком для інтервенцій, що дозволяють підтримати національну валюту. Обсяги резервів на початок лютого становили $17,8 млрд. Голова НБУ Степан Кубів вже цитував міністра фінансів Російської Федерації, який виступив з критикою використання золотовалютних резервів для інтервенцій на міжбанку.
Різницю між утриманням курсу гривні на початку місяця і падінням на 25% в кінці, коли обсяг доларів, що купуються, відрізняється майже на порядок в меншу сторону, Ігор Уманський пояснює так: «Пікові коливання повинен був пом’якшувати і згладжувати НБУ. Чому він не виходив на валютний ринок ані 25 лютого, ані 26 лютого, ані прямо, ані через держбанки, як він це робив останні роки – питання залишається відкритим. Не виключено, що це питання якості та ліквідності тих резервів, які залишилися на сьогодні в системі».
Другий фактор – загальносвітова тенденція по девальвації валют країн, що розвиваються, в якій знаходиться і Україна. «Відбувається зниження більшості валют країн, що розвиваються. У всіх наших сусідів, у яких є можливість зміни курсу, відбулося ослаблення місцевих валют», – розповідає Жолудь. Наприклад, російський рубль також знаходиться в стані просідання. Учора російська валюта подолала п’ятирічний максимум – її курс становить 36 руб./$.
Федеральний резервний банк США вже кілька місяців реалізує так звану «політику кількісного пом’якшення», програму QE3. Вона спрямована на виведення доларів з ринків третіх країн. Теоретично і практично скорочення QE3 призводить до відтоку капіталу з ринків. Якщо капітал там був у національній валюті, то перед вивезенням його треба поміняти на «вільно конвертовану валюту», якою, перш за все, є долар.
Економіст Ерік Найман наводить у приклад російський рубль, а також – казахстанське тенге. Перший протягом двох місяців, з початку 2014 року, втратив 10% своєї вартості, другий 20% втратив всього за один день – 11 лютого. І це без всяких політичних криз всередині країни, підкреслив Найман: «Це базовий фактор, що вплинув на всі валюти країн, що розвиваються. Ось чому той же російський рубль і тенге впали. Це [міжнародний фактор], грубо кажучи, може становити іноді до 50% впливу на курс».
Forbes поспілкувався з одним з представників генерального економічного департаменту НБУ. На питання про вплив міжнародних чинників на різке падіння курсу гривні експерт НБУ сказав: «У випадку з Україною визначити, який тиск справила на валютний ринок саме програма США QE3, а який – інші фактори, ніхто на даний момент не може. Можна виходити з того, що на нас ця програма зробила приблизно такий самий вплив, як і на інші країни, що розвиваються».
У свою чергу новий голова НБУ Степан Кубів на своїй сторінці в Facebook пообіцяв, що система НБУ буде працювати чесно і прозоро. В інтерв’ю Bloomberg він нагадав, що новий уряд якраз займається стабілізаційної програмою.
Третій фактор – очікування корпорацій. «Є багато приватних боргів, і є ризик, що підприємства не зможуть купити валюту або будуть змушені купувати її за більш високим курсом, ніж вони очікували. Якщо до того ж ці підприємства отримують доходи у гривні, у них можуть виникнути проблеми, аж до дефолтних ситуацій», – розповідає Жолудь. За його словами, така ситуація може призвести до підвищеного попиту на повернення чинних позик у валюті.
Четвертий – попит з боку спекулянтів. Аналітик Альпарі Анна Кокорева зазначає, що на гривню тисне ажіотажний попит, який формується штучно. «Спекулянти, користуючись нестабільною політичною ситуацією в країні, створюють паніку серед населення, щоб домогтися більшого ослаблення гривні», – пояснює Кокорева.
П’ятий фактор, що впливає на стабільність гривні – зовнішні борги і кредитоспроможність уряду. Керівник аналітичного підрозділу групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Олександр Вальчишен вважає, що для підвищення стабільності гривні необхідно відновлювати кредитоспроможність влади. «Кредитоспроможність уряду була радикально знижена неправильними діями з управління економікою, що дало переддефолтний рівень. Необхідно вживати екстрених заходів, в тому числі – в рамках програми допомоги МВФ. Якщо уряд буде це робити – фінансова стабільність повернеться», – упевнений Вальчишен.
Нагадаємо, директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявила, що місія МВФ готова відновити переговори з Україною, як тільки український уряд звернеться з такою ініціативою. Зовнішні позики можуть зробити вирішальний вплив на курс гривні. Наприклад, Анна Кокорева додає: «Ослаблення гривні може тривати доти, поки в країну не надійде яка-небудь фінансова допомога у великих розмірах – $10-15 млрд. У цьому випадку можна буде розраховувати на повернення практики інтервенцій з боку НБУ. А поки інструменти для впливу на курс гривні вичерпані. НБУ також може підняти ключову ставку, але в поточних умовах це не допоможе».
Боргове навантаження країни зараз сягає 40,5% ВВП. У 2013 році Україна домовлялася про рефінансування боргів з Росією і вела переговори з міжнародними організаціями. Після того, як відбулася зміна влади, російський варіант рефінансування на найближчий час автоматично відпав. У своєму виступі від 26 лютого Степан Кубів повідомив, що представники зовнішніх інвесторів запрошені в Україну.
«Потрібно дати паузу владі у переговорах з Росією, дати можливість домогтися того, щоб отримати рефінансування. Гривня без рефінансування жити довго не буде. Нам потрібні зовнішні позики, які могли б забезпечити резерви і стабільність гривні на період економічної стагнації», – вважає аналітик агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.
У свою чергу Ерік Найман зазначає, що «якщо Кабмін швидко затвердять, і при цьому він швидко зуміє домовитися з МВФ про отримання якогось екстреного фінансування, то гривня має шанс призупинити падіння».
Як поводяться найбільші банки на готівковому ринку
Відзначимо, що банки продовжують дуже стримано поводитися на готівковому ринку. Кореспондент Forbes під виглядом клієнта обдзвонив столичні відділення найбільших банків. Ми запитували, чи можна придбати валюту, і яким є курс. Практично у всіх відділеннях були труднощі з валютою. Менеджери банків пояснювали, що попит помітно перевищує пропозицію. У деяких касах були невеликі суми. Наприклад, $41 запропонували продати в банку «Надра». Співробітники тих відділень, в яких долари були, попереджали, що валюту швидко купують. У ПриватБанку менеджер повідомив, що продаж валюти тимчасово закрита, і коли можна буде її купити – поки що невідомо.
В Альфа-Банку розповіли, що у них зараз діє обмеження, за яким в одні руки продають не більше $500, але порадували тим, що ймовірність придбання валюти в найближчі дні досить висока. У Райффайзен Банку Аваль на питання про купівлю $5000 порадили написати заяву за два дні до угоди. І пообіцяли, що потрібну суму можна буде придбати.
«Я думаю, що найближчим часом НБУ отямиться після всіх цих змін, і ми побачимо відкат курсу назад. Потрібно терміново запропонувати країні і зовнішньому світові програму дій, програму реформ. Щоб було розуміння у всіх, що влада починає функціонувати в правильному напрямку. Це поверне довіру ринку, кредиторів та інвесторів», – підсумовує Ігор Уманський.
_Маргарита Ормоцадзе, Інна Коваль, Олександр Моїсеєнко _
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас