Експерти впевнені - курс гривні зупиниться, оскільки впав до її реальної вартості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти впевнені - курс гривні зупиниться, оскільки впав до її реальної вартості

Валюта
9219
Нацбанк відмовився стримувати знецінення національної валюти інтервенціями на міжбанківському ринку, тому на торги не виходить. У результаті вчора курс долара зріс до рівня 10,5 грн/$. Ще у вівторок курс був близько 9,78. Враховуючи небажання НБУ витрачати свої резерви, курс тепер формується попитом і пропозицією. І на якій позначці він зупиниться, незрозуміло. Попит поки що великий – він формується втечею від гривні і людей, і підприємців, які виводять капітали, щоб перечекати смутний час.
Міжбанк хоче впасти
«Серед комерційних банків сьогодні був високий попит на купівлю валюти. Ймовірно, він пов’язаний із заявками клієнтів-імпортерів, яким необхідно розраховуватися за контрактами», – сказали «Вістям» в одному з банків. Але через принципове невтручання НБУ в хід торгів долар вчора добрався до рекордної позначки 10,5 грн/$. А як розповіли нам в одній з компаній, банки приймали заявки на купівлю валюти для своїх клієнтів по курсу вище 11 грн/$.
Експерти вважають, що курс гривні вже відповідає її реальній вартості і більше знижуватися не повинен, тому чекають від регулятора активних дій. «Курс гривні вже досяг економічно обгрунтованого рівня, – впевнена головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан. – Ми вважаємо, що Нацбанк незабаром вчинить заходи для стабілізації ситуації на валютному ринку». Водночас банкіри на умовах анонімності кажуть, що, якщо НБУ нічого не зробить, щоб спеціально зміцнити гривню, міжбанк спокійно може піднятися і до 12 грн/$. Єдине, що може цьому перешкодити, – швидке отримання фінансування з-за кордону, наприклад, від МВФ.
По 10,2 грн долар не беруть
Купити готівкову валюту в середу теж було не так просто. З опитаних «Вістями» банків долар на продаж був тільки в одному. Самі працівники обмінника пояснили наявність валюти високим курсом продажу – 10,2 грн/$. «Долар у нас коштує дорого і на купівлю, і на продаж, тому попит знизився. Ті, хто може обійтися без валюти, обходяться гривнею», – сказали нам.
НБУ компенсує відтік вкладів
Замість того, щоб утримувати курс, регулятор вирішив допомогти банкам, з яких минулого тижня українці винесли близько 7% депозитів. Пік припав на 18-20 лютого, коли вкладники вивели близько 30 млрд грн. Вже оприлюднено постанову № 91, де НБУ пообіцяв видавати фінустановам кредити, якщо протягом п’яти днів у них заберуть 2% депозитного портфеля. Частина з цих коштів, можливо, також потім перетече на валютний ринок.
Фінансисти сподіваються, що звертатися в Нацбанк за грошима їм не доведеться. «В останні дні ситуація починає вирівнюватися і відтік вкладів зменшується. Не думаю, що є загроза за п’ять днів втратити 2% депозитів», – сказав «Вістям» заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.
При цьому підхід регулятора банкіри схвалюють. «Банкам головне – мати гроші, щоб вчасно видати вкладнику його депозит, пенсію або зарплату. А якщо він після цього вирішить купувати долар по 11 грн або по 12 грн, хай купує», – сказав «Вістям» голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов.
Втім, як бути в такій ситуації валютним позичальникам, незрозуміло. Також незрозуміло, як уряд буде вирішувати проблему з виплатами зовнішнього держборгу, а також платежами за газ – через зростання курсу і та, і інша суми в гривнях значно виросли. А значить, зростає і навантаження на бюджет, який і без того знаходиться у тяжкому положенні. З іншого боку, падіння курсу вигідне експортерам – вони збільшують свою прибутковість.
Ольга Галицька, Юлія Полєхіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас