Долар в українських обмінниках пропав через Росію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар в українських обмінниках пропав через Росію

Валюта
7765
Новопризначений глава НБУ Степан Кубів вчора заявив, що вклади населення перестали витікати з системи. «Найстрашніше вже сталося», – сказав він. Але разом з тим з обмінних пунктів пропав готівковий долар, а на міжбанківських торгах бакс протестував позначку 10 грн/$.
Заспокоїли доплатою відсотків
Банкіри говорять, що ажіотаж навколо зняття депозитів почав стихати. «Його пік був минулого тижня, коли на вулицях Києва тривали бойові дії», – сказав «Вістям» перший заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак. Його колеги це підтверджують. «Вже в суботу в банку попит на зняття депозитів був мінімальним. Паніка трохи вщухла, ми навіть вийшли в невеликий плюс. Думаю, що ситуація буде поступово приходити в норму», – сказав старший радник Альфа-Банку (Україна) Роман Шпек.
Як писали «Вести», банки розгорнули програми лояльності для уповільнення відтоку коштів з рахунків і повернення колишніх вкладників. Деякі банки заявили про готовність повернути втрачені при достроковому розриві договорів відсотки, якщо клієнти знову принесуть гроші на депозит. Крім того, активували добре зарекомендували себе під час кризи «суперкороткі» вклади – на строк від 7 днів до місяця.
Готівкові скупила Росія
Проте вчора банки зіткнулися з іншою проблемою – в обмінниках пропав готівковий долар. Незважаючи на курс купівлі 9,2-9,4 грн/$, неможливо було придбати валюту не тільки в столиці, але і в регіонах. Ці складності банкіри пояснюють дефіцитом готівки в західних банках. «По-перше, ситуація ускладнилася через західні банки, у яких ми купуємо валюту, – розповів в інтерв’ю «Вістям» заступник голови правління банку «Фінанси і Кредит» Ігор Львов. – Російський рубль девальвував на 10%, і Росія зараз активно замовляє долари. Казахстан, у якого зараз проблеми, також просить більше. У підсумку ми подаємо заявку на одну суму, а отримуємо менше».
За словами банкіра, в міру можливості вони збільшують поставку долара в країну, щоб розрядити обстановку. «Вчора ми завезли близько $20 млн, сьогодні – $15 млн, а завтра плануємо завезти $25 млн», – розповів він. Втім, проблеми з наявністю валюти у всіх обмінниках і касах країни це може одразу не вирішити – в Україні зберігаються складнощі з інкасацією. Як відомо, банки припинили транспортування готівки машинами з міркувань безпеки, а літаки з грошима з Києва не випускали блок-пости активістів.
Біля позначки 10 грн/$
Вчора курс продажу долара на міжбанківському ринку впритул підібрався до позначки 10 грн/$, але до закриття торгів повернувся на рівень 9,77 грн/$. Порівняно з понеділком американська валюта подорожчала на 42 копійки, а з початку року гривня вже просіла на 15,2%. Банкіри вважають, що НБУ вийде з продажем валюти найближчим часом. Якщо цього не відбудеться, вже в найближчі дні долар за 10 грн і вище стане реальністю.
Курс може продовжити зростати
До якої позначки буде дорожчати долар, експерти прогнозувати не беруться. Не робить цього навіть новий голова Нацбанку, визнаючи при цьому, що сьогоднішні 10 грн/$ на міжбанківському ринку – не межа. «Пік зростання курсу долара на сьогоднішній день є майже максимальним», – дипломатично відповів він.
На думку експертів, подальший розвиток ситуації залежатиме в першу чергу від того, наскільки швидко Україна домовиться з кредиторами про отримання зовнішнього фінансування від МВФ, ЄС чи Росії.
Юлія Полєхіна, Світлана Стрельцова
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас