Новий голова НБУ - це тимчасовий компроміс чи реальний “вітер змін”? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий голова НБУ - це тимчасовий компроміс чи реальний “вітер змін”?

Казна та Політика
6861
Глава Національного банку України Ігор Соркін вчора подав у відставку – його рішення підтримали 352 нардепи. Новим головою НБУ депутати призначили Степана Кубіва, члена фракції ВО “Батьківщина”, який останнім часом був більше відомий як комендант Будинку профспілок. “Ця посада – це відповідальність. Я обіцяю величезну роботу, прозорість, щоб сьогодні ми змогли сказати, що Україна – це великий ринок і майданчик для інвестицій”, – заявив Кубів.
На відміну від попередніх двох керівників Нацбанку, Сергія Арбузова та Ігора Соркіна, які обоє з Донецька, Кубів родом з Тернопільської області. Має вищу освіту зі спеціальності «економіка та менеджмент», науковий ступінь кандидата економічних наук зі спеціальності «Економіка, організація і управління підприємствами». У 2000-му році розпочав банківську діяльність – вісім років працював головою правління ВАТ “Кредобанк”. З 2010 року – член наглядової ради банку “Львів”. З 2012 року Кубів – депутат Верховної Ради VII скликання. У Верховній Раді цього скликання обіймав посаду заступника голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності. Тобто, формально вельми досвідчений банкір, а від учора – голова Національного банку України.
Один з авторів Конституції України, народний депутат кількох скликань Віктор Мусіяка в коментарі журналістам зазначив, що прийняті Верховною Радою 22 лютого рішення легітимні. А отже і повернення до Конституції-2004 також. В такому разі, голову НБУ призначає Верховна Рада за поданням Президента України, згідно із Законом України «Про національний банк України», п.18 ст.85. Президент Віктор Янукович від своєї посади був відсторонений ще в суботі все тією ж Радою, а його обов’язки поклали на Олександра Турчинова, новообраного спікера ВР. “Формулювання “відсторонення Януковича з поста президента України в зв’язку з його самоусуненням” не має нічого спільного з жодною редакцією Конституції”, – зауважив Мусіяка. І хоч неозброєним оком видно, що не сходяться тут у депутатів кінці з кінцями, юристи зійшлись на тому, що рішення Верховної Ради вважаються повноцінними як єдиного законного органу в країні.
Від Нацбанку зараз усі очікують дій не менше, ніж від нового уряду: чи вдасться стабілізувати валютний ринок? Чи відновить він активне кредитування банків країни? А як буде із рефінансуванням – адже банкам зараз так бракує гривні, бо перелякані українці кинулися виносити свої кошти із фінустанов. І чи буде новий голова повністю міняти всі кадри в установі?
Керівники для таких посад – політичні фігури, вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак. “І добре, якщо призначена на посаду людина ще й фахово розбирається у своєму призначенні. Але якщо немає ґрунтовних знань – все буде залежати від відібраних кадрів перших помічників, які потім будуть реально здійснювати політику. Тому головне не так персона, як політика, яку будуть в Нацбанку проводити”. – сказав він. На думку експерта, Нацбанку зараз треба повернутись до виконання своїх головних завдань і дати про це чіткий сигнал на ринку.
“Перші кроки Національного банку зараз – по-перше, добитись валютного кредиту для України. Кредит перш за все потрібен нам для поповнення резерву Національного банку, щоб повернутись від політики плаваючого курсу до політики або забезпечення стабільності гривні, або принаймні коридору, який би не випускав курс за межі 9 грн/$. Тому що не можна допускати подальшої девальвації. Для цього треба відмовитися від плаваючого курсу – це фактично курс, який зараз формує ринок, а ринок може і далі по інерції, з метою спекуляцій, сприяти девальвації. Тому далі для цього треба залучити зовнішню валюту”, – зазначив Новак.
“Друге – як би ми не крутили, але принаймні в цьому році український уряд не обійдеться без додаткової емісії. Тому Національному банку треба зараз готувати графік додаткової емісії і вона повинна бути тільки цільовою. Тобто, під реальні проекти, програми або навіть окремих крупних промислових та аграрних виробників. Тому що якщо емісію запустити просто в ринок, на проїдання, то ми будемо мати підвищені темпи інфляції”, – додав експерт.
По-третє, Нацбанку і уряду потрібно повністю переглянути підхід до свого напрямку в економічній політиці. “Нацбанк повинен повернутися до виконання своїх трьох основних функцій – це забезпечення стабільності національної грошової одиниці, зниження вартості кредитних ресурсів, забезпечення надійності банківської системи. Нацбанку треба дати сигнал на ринку, що він починає знову виконувати свої основні функції”, – підсумував Новак.
Логічно припустити, що після позачергових виборів президента, голова Нацбанку може знову змінитись у недалекому майбутньому ( як вже згадувалось, голову НБУ призначає Верховна Рада за поданням Президента України – ред.). Але те, як довго Степан Кубів залишатиметься головою НБУ, залежатиме і від нього самого. “Немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. Все буде залежати від його перших кроків, в результаті – якщо він буде справлятись з цими трьома завданнями і функціями Нацбанку, його термін керування буде продовжений. Якщо не буде справлятись – значить його логічно замінити”,- вважає експерт. На його думку логічною була б повна зміна правління і спостережної ради Національного банку. “Попереднє правління і спостережна рада разом з урядом частково також довела нас до цієї економічної ситуації, яка зараз є. В тому числі і до значної девальвації гривні”, – зауважив він.
Голова Нацбанку сьогодні зустрівся з банкірами, аби визначити пріоритетні завдання на найближчий час. За словами виконавчого директора Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Сергія Мамедова, ними стали контроль над ринком і підтримка ліквідності банків. “Банкіри легко порозумілися і знайшли точки зіткнення з новим головою регулятора”, – заявив він. Наступний пункт у планах новоспеченого голови – запросити місію Міжнародного валютного фонду для переговорів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас