Тотальна розруха: скинута влада залишила українцям майже "мертву" економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тотальна розруха: скинута влада залишила українцям майже "мертву" економіку

Казна та Політика
2329
Виконуючий обов’язки президента Олександр Турчинов учора заявив, що ситуація в українській економіці є катастрофічною. Повалена влада впродовж років свого правління невтомно заявляла про впевнений вихід з кризи. В якому стані прийматимуть економіку держави нові лідери, пропонує розібратися Gazeta.ua.
ВВП, якого немає
За підсумками 2012 року зростання ВВП України різко сповільнилося з 5,2% до 0,2%, результат 2013 року ще гірший – фактично 0%. Однак і така цифра не викликає довіри, так як після безперервного падіння економіки протягом трьох кварталів Державна служба статистики повідомила про різке зростання за підсумками четвертого кварталу на 3,7%, за рахунок чого і стався вихід “в нуль”.
“Падіння ВВП не дивне, адже промислове виробництво стагнує. Промисловість країни зосереджена переважно на Сході України і орієнтована на експорт у СНД, зокрема у Росію. В кінці 2013 року відносини між двома державами загострилися, це позначилося на експорті, а значить і на промисловому виробництві”, – пояснює аналітик “Альпарі” Анна Кокорева.
У 2013 році промислове виробництво України впало на 4,7% порівняно з 2012 роком. Скорочувалася воно і в 2012 році – на 1,8%.
“Сьогодні підприємства в багатьох регіонах не працюють з різних причин. Як результат, за підсумками січня промвиробництво знизилося на 5%”, – зазначила Кокорева.
Величезні дірки в бюджеті
На початок 2014 року дефіцит державного бюджету сягнув 4,5% ВВП. Цей показник перебуває на рівні кризового 2009 року і постійно збільшується, підкреслює аналітик.
“У результаті стагнації виробництва страждає бюджет”, – пояснила Кокорева.
Давні проблеми
Входити в штопор економіка України почала ще в 2011 році, стверджує Кокорева.
“Того ж року почався відтік капіталу з української фондової біржі. Сьогодні багато пишуть про те, що конфлікти в Києві обвалили український фондовий ринок, проте його обвал стався ще три роки тому. На початку 2011 року провідний український індекс UX впав з 2890 пунктів до 1270 пунктів, або на 56%. Остаточна смерть ринку сталася 2012 року, обсяги торгів на біржі скоротилися у 8 разів, індекс впав ще на 40%. Сьогодні індекс залишається на тих же рівнях, і говорити про те, що надзвичайна ситуація в країні валить фондовий ринок України, на мій погляд, лукавство”, – впевнена експерт.
Оскільки Україна аграрна країна, то індекс UXAgro іноді відновлює свій ріст, але в останній рік, і він падає, додала вона.
Банківська криза не за горами
Міжнародні резерви України за підсумками січня знизилися до $17 млрд, що нижче від критичного рівня, який для України дорівнює $40 млрд (виходячи з стандартів МВФ).
“Подальше падіння гривні в сукупності з обмеженнями НБУ від 7 лютого 2014 року може призвести до банківської кризи”, – попереджає Кокорева.
Постановою № 49 НБУ ввів:
- обмеження на готівку і перекази грошових коштів фізосіб і юросіб у будь-якій валюті, у межах суми, яка дорівнює залишками коштів на їх поточних рахунках на початок операційного дня;
- тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанківському ринку за деякими операціями;
- обмеження на купівлю іноземної валюти фізичними особами – до 50 тис. грн на місяць;
- обмеження за термінами купівлі банками іноземної валюти за дорученням юридичних осіб і фізосіб-підприємців. Операція буде проводитися на шостий день після резервування потрібної суми в гривні;
- тимчасово встановлена нульова ставка резервування за залученими інвалютними кредитами від нерезидентів на строк до 183 днів.
“Політика НБУ спровокує відтік капіталу з банківського сектору з боку вкладників та інвесторів. Повільно, з труднощами, але громадяни і компанії будуть виводити кошти. Нульова ставка резервування за кредитами від нерезидентів на строк до 183 днів – захід дуже короткостроковий, враховуючи його, в майбутньому нерезиденти відмовляться від роботи з банками України. При поточному попиті на валюту вже наявних засобів надовго не вистачить. У результаті через кілька місяців банкам доведеться звернутися по допомогу до НБУ. Однак рефінансування для багатьох з них буде не по кишені, так як ставка за кредитом рефінансування становить 19,5%. Обслуговувати кредит при відтоку капіталу зможе не кожен банк”, – розповіла Кокорева.
Обмеження щодо купівлі валюти призведуть до затримки платежів, прогнозує вона.
“Йдеться про розрахунки між компаніями, між бізнесом і державою, між державою і населенням (заробітна плата, пенсії тощо). Для бізнесу, який живе в кредит, це загрожує суттєвими матеріальними втратами. Також збитків зазнають виробники експортної продукції”, – зазначила експерт.
Чи винен Майдан?
Найбільш обговорюваною темою в ЗМІ та соціальних мережах на сьогоднішній день є події, що відбуваються в Україні.
“Країна зайшла в політичний глухий кут. Конфлікти в Києві не тільки розпалюють обстановку всередині країни, але і сильно б’ють по її економіці. Однак події стали лише останньою краплею, так як економіка країни пішла під укіс ще раніше, коли більшість жителів України і подумати не могли, що стоять на порозі громадянської війни”, – вважає Кокорева.
Те, що відбувається в країні є остання стадією кризи, можливість дефолту не виключено, каже експерт.
“По суті, державний борг України у порівнянні з іншими країнами не великий, всього 40,5% ВВП, але при падінні національної валюти і скороченні валютних резервів цього достатньо для дефолту, так як здатність країни платити за рахунками і обслуговувати свій борг поступово сходить до нуля. Особливо, коли кредитувати її ніхто не бажає”, – додала вона.
Що в підсумку?
“Якщо звести все воєдино: фондовий ринок, борги, падіння гривні, дефіцит бюджету, обмеження НБУ та уповільнення темпів зростання ВВП, то неозброєним оком видно, що з економічного погляду Україна наближається до небезпечного краю обриву”, – резюмувала Кокорева.
Євгеній Жаровський
За матеріалами:
gazeta.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас