Bank Bang: чи вистоїть банківська система України? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Bank Bang: чи вистоїть банківська система України?

Особисті фінанси
12055
Нацбанк України повідомив, що залишок коштів українських банків на коррахунках Нацбанку України на 8 січня становив 31 млрд 737,8 млн гривень. А станом на 19 лютого він склав 22 млрд 791,1 млн гривень. За місяць з лишком банки змушені забирати 9 млрд гривень з коррахунків в НБУ для виплат коштів населенню – українці почали знімати гроші з депозитів, побоюючись банкрутства банків.
У грудні, коли почалась перша хвиля винесення грошей із фінустанов, банкіри заявили, що прийшли до такої ситуації готовими. “Пам’ятаєте 2008 рік? Все почалось з того, що була криза ліквідності і потім з цієї причини пішли основні проблеми. Зараз у банків достатньо твердий запас, навіть в ці дні рештки на рахунках майже не змінились. Банки вийшли із серйозним накопиченим досвідом до наступної такої нестандартної ситуації”, – заявив тоді заступник голови правління «Ощадбанку» Антон Тютюн. “Ми встигли почистити свої активи, проблемні кредити, почистити якість портфелів, тому сьогодні однозначно ми набагато більш готові до будь-якої ситуації”, – зазначив він.
Але чи розуміли банкіри тоді, що мова йде про тримісячний протест і про активні бойові дії в центрі столиці із десятками загиблих?
Екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко сьогодні заявив, що Нацбанк має оголосити про канікули для банків. “Необхідно оголосити банківські канікули, щоб забезпечити збереження золотовалютних резервів і попередити панічні настрої, які стосуються курсу і ліквідності банків”, – вважає він. На його думку, зараз треба закритися і перечекати, аби навести порядок в управлінні фінансами.
Тим часом біля банкоматів шикуються черги. Зняти готівку вдається не завжди – банки не встигають їх обслуговувати і завантажувати готівку. Інкасація в столиці до того ж останніми днями була ускладнена транспортними проблемами в місті. У ПриватБанку тимчасові збої в роботі банкоматів пояснили великим навантаженням на мережу у зв’язку з посиленим зняттям готівки. ВТБ Банк і Альфа-Банк минулого тижня ввели обмеження на зняття коштів у банкоматах через випадки шахрайства – новий програмний вірус та скіммери. Укрсоцбанк обмежив на зняття готівки в банкоматах до 24 лютого – до нормалізації ситуації в країні.
Політика тисне на банківську систему, тому якнайшвидше вирішення ситуації, припинення силових дій стабілізують ситуацію в країні загалом і в банківській системі України зокрема, вважає експерт Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова. “Коли напруження у суспільстві сягає пікової позначки, ми спостерігаємо черги біля банкоматів. Власне, й не тільки біля них, а й на заправках та в продовольчих магазинах”, прокоментувала вона. На її думку, банківська система має достатній запас міцності і багатий досвід функціонування в кризових умовах. “Також важливо, що регулятор в особі НБУ неодноразово заявляв про свій намір оперативно підтримати фінустанови, і має для цього всі необхідні інструменти. На сьогодні, як запевнив регулятор, банківська система загалом і система електронних платежів працюють у штатному режимі”, – додала експерт.
На думку Коробкової, прогнозувати подальший розвиток ситуації важко. “Але ні в кого не викликає сумніву, що Нацбанк зуміє надати комерційним банкам ресурсну підтримку в необхідних обсягах”.
Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що безпосередньої економічної загрози банківській системі України зараз немає. “Але безумовно є підвищений попит як на тверді валюти,так і просто бажання зняти гривневі депозити, щоб знову ж таки поміняти їх на тверді валюти”, – прокоментував ситуацію експерт.
На його думку, зараз є дві дієві рекомендації, які допоможуть втримати ситуацію під контолем. “Перше – це рекомендація Нацбанку. Як мінімум цього тижня не варто було взагалі проводити торги на Міжбанку. Якщо тенденція на девальвацію буде продовжуватися, то принаймні у понеділок-вівторок не треба взагалі відкривати Міжбанк, щоб не було місця, де може реалізуватись паніка”, – сказав він.
“Друге – це рекомендація банкам. Не перекривати повністю можливість знімати депозити, а тільки обмежувати їх якимись сумами. В той же час треба проводити інформаційну кампанію як Національному банку, так і комерційним банкам, пояснюючи, що ніякої кризової економічної ситуації немає. Просто політичні події плюс підвищений попит на гроші. І цей попит не може задовольнити жоден комерційний банк, тому що в нього передбачені тільки певні суми, певні відсотки, які призначені для щоденних операцій при нормальній ситуації. Тому економічних причин немає, тільки негативні очікування, які реалізуються в паніці, що може дати негативний результат. І від цього постраждають перш за все самі вкладники. Тому зараз максимально треба транслювати те, що ніяких глибоких економічних підстав для кризи в банківській системі немає”, – підкреслив експерт.
Новак переконаний, що ключову роль зараз може зіграти регулятор на ринку. Він повинен максимально зменшити кількість місць, де може реалізовуватись паніка, і перш за все – не проводити Міжбанк найближчими днями. Ситуацію в Україні експерт порівняв із 11 вересня 2001 року в США, коли внаслідок теракту впали хмарочоси-близнюки ВТЦ у Нью-Йорку.
“Дуже розумно вчинила тоді американська влада: вона просто на декілька днів закрила фондові ринки. Тому що якби вони в цей час працювали – це була б просто економічна катастрофа. Всі акції американських компаній або компаній, пов’язаних з американським капіталом, просто обвалилися б. І влада закрила місце, де могла б ця паніка реалізуватися. Так і в нас – Нацбанку треба було закрити таке місце, Міжбанк. І в цей час, звісно, проводити інформаційно-роз’яснювальну політику. І обмежити на певний час зняття коштів – але не заборонити. Тому що як тільки хтось закриває чи блокує повністю всі рахунки, це викликає тільки ще більшу паніку, ще більші негативні очікування”, – сказав експерт. “Але який ми маємо Національний банк і його керівництво – таку і маємо ситуацію”, – додав він.
У грозовій хмарі останніх подій намітилось прояснення. Президент України Віктор Янукович зробив офіційну заяву про те, що ініціює дострокові вибори президента. Погодився він і на повернення до Конституції 2004 року з перерозподілом повноважень у бік парламентської республіки. Дітище цих останніх переговорів Віктора Януковича з опозицією і послами ЄС та РФ назвали “Угодою про врегулювання політичної кризи в Україні”. І, як то кажуть, хай називають як хочуть, аби тільки в піч не саджали, бо наступної такої печі країна може не витримати.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас