Де і як захоплюють адмінбудівлі в Україні. Інфографіка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де і як захоплюють адмінбудівлі в Україні. Інфографіка

Казна та Політика
3053
Починаючи з вечора 18 лютого в західних областях України поновилися захоплення адміністративних будівель. Причому, якщо під час першої хвилі протестів активність загарбників була більше зосереджена на міських та обласних радах, то з моменту нової ескалації конфлікту епіцентром подій стали будівлі силових відомств.
Все почалося з того, що в середині дня Львівська обласна рада висловила недовіру голові Львівської облдержадміністрації Олегу Сало. Приводом послужило невдоволення депутатів даними звіту про виконання обладміністрацією делегованих обласною радою повноважень за минулий рік.
Вже ввечері у вівторок, 18 лютого, стали надходити повідомлення про захоплення адмінбудівель у Львові. Потім учасники антиурядових виступів захопили приміщення управління МВС у Львівській області.
Раніше стало відомо, що кілька десятків активістів об’єднання радикальних партій та організацій українських патріотів «Правий сектор» і Штабу національного опору захопили будівлю обласної державної адміністрації в Івано-Франківську. Потім протестувальники почали штурм будівлі обласного управління СБУ на вулиці Сахарова.
Приблизно в цей самий час у Тернополі демонстранти взяли штурмом будівлю облдержадміністрації, а потім підпалили будівлю міського відділу міліції та прокуратури.
Ближче до ночі львівський градоначальник Андрій Садовий закликав представників силових структур в місті «розгорнути свою зброю на захист людей». У цей час у вікно Управління СБУ у Львові на вулиці Вітовського невідомі кинули «коктейлі Молотова», через що в приміщеннях почалася пожежа.
Глибокої ночі протестувальники у Львові розгромили міське управління ДАІ, і захопивши кілька автомобілів, з включеними спецсигналами поїхали «патрулювати» вулиці міста.
Тим часом у Івано-Франківську були захоплені будівлі СБУ, МВС та прокуратури.
Ще з вечора в Рівному активісти протестного руху перекрили центр міста і встановили на трасі Київ – Чоп контрольно-пропускний пункт. Вночі протестувальники захопили і заблокували базу «Беркута», щоб не дати силовикам виїхати до Києва.
Аналогічні дії були вчинені напередодні в Одесі: кілька сотень активістів блокували базу батальйону «Беркута», намагаючись не допустити відправлення спецпідрозділу до столиці. Однак міліціонерам вдалося покинути частину, під час виїзду в сутичці постраждали кілька протестуючих.
Після нічних подій у Львові силовики на ранок недорахувалися своїх боєприпасів. За словами міського голови Андрія Садового, з райвідділів львівської міліції під час нічних захоплень вкрали зброю.
«З частини внутрішніх військ, СБУ та прокуратури зброю не крали, деяку кількість зброї вкрали з приміщень райвідділів міліції», – цитує «Інтерфакс-Україна» слова Садового під час ранкового брифінгу. За словами мера, структури ГСЧС і медиків функціонують в нормальному режимі, але практично знищена система 102. Зараз, сказав Садовий, проводяться роботи для того, щоб перевести цю систему в інше приміщення і знову привести в робочий стан.
Ближче до полудня середи, 19 лютого, захоплення адміністративних будівель на заході країни продовжилися. Так, в Ужгороді демонстрантам вдалося захопити Закарпатську ОДА. Кілька сотень активістів оточили будівлю і, виламавши двері, увійшли всередину. Міліція залишила будівлю, не надавши опору.
У Луцьку близько полудня радикально налаштовані активісти, захопивши приміщення Волинської облдержадміністрації, вирушили на штурм обласного управління МВС. Як повідомляє місцевий сайт volynpost, протестувальники стали розбирати бруківку на зупинці громадського транспорту і кидати її в приміщення обласної міліції. Міліція відповідає на це світло-шумовими гранатами.
Хвиля загарбницьких настроїв поступово зміщується в центр України. За повідомленням обласного ресурсу «Полтавщина», учасники антиурядового руху в Полтаві намагаються штурмувати міськраду і пікетують будівлю УМВС у Полтавській області.
Пізніше надійшла інформація від «Інтерфакс-Україна», що захоплення полтавської мерії не відбулося. Виявивши, що двері центрального входу закриті, протестувальники спробували їх зламати, однак це не вдалося.
Приблизно в цей самий час (14.00) у Вінниці була зроблена спроба штурму облуправління МВС. Люди в масках кидали саморобні гранати, від удару вибухової хвилі вилетіли стекла вхідних дверей. Потім до протестувальників вийшов начальник міліції області Олег Школьний, після чого штурм припинився, повідомляє Liga.net.
До ранку 19 лютого під контроль протестуючих повернулася і будівля Київської міської держадміністрації (КМДА), раніше звільнена (16 лютого) на виконання так званого «Закону про амністію». Зараз сотні Самооборони Майдану знову розташовуються в приміщеннях КМДА, повідомляє «Інтерфакс-Україна».
Вдень продовжилися захоплення приміщень силових структур у Львові. Кілька сотень протестувальників захопили будівлю Львівського міського управління міліції, повідомив кореспонденту агентства «Інтерфакс-Україна» очевидець, який перебував на місці події. «Зараз в будівлі розбиті вікна, вибито вхідні двері і розгромлена прохідна, частина приміщення залита водою», – сказав він.
У другій половині дня середи в Хмельницькому протестувальники зайняли будівлю обласної прокуратури. Як повідомляє УНІАН, близько тисячі демонстрантів спочатку пікетували будівлю з вимогою, щоб до них вийшов прокурор області Сергій Смоляр. Потім вони виламали вхідні двері і захопили будівлю. Виявилося, що прокурор знаходився в будівлі. Він сказав, що не чув, як його кликали учасники протесту.
Тим часом офіційні особи почали коментувати, що відбувається в регіонах і підраховувати збитки. Зокрема, заступник глави Служби безпеки України Володимир Породько заявив, що із захопленого протестуючими Управління СБУ в Івано-Франківській області викрадено зброю і боєприпаси. «В управлінні СБУ в Івано-Франківській області були захоплені 268 табельних пістолетів, 2 гвинтівки, 3 ручних кулемети, 92 гранати і близько 15 000 патронів», – розповів він на зустрічі з іноземними послами в МЗС України в середу.
В цілому, за словами Породька, якого цитує «Інтерфакс-Україна», протягом ночі з 18 на 19 лютого були атаковані три обласних управління СБУ – в Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській областях, «у тому числі із застосуванням засобів ураження».
У зв’язку зі спробами захоплення влади на місцях СБУ проводить процесуальні дії, заявив Породько.
Вже ввечері стало відомо, що протестувальники зайняли будівлю Житомирської облдержадміністрації. Активні дії із захоплення почалися о 19.00. Співробітники міліції, що охороняють будівлю, відмовилися переходити на бік демонстрантів, але й активного опору також не чинили. За словами Алли Ващенко, керівника відділу громадських зв’язків УМВС України в Житомирській області, яку цитує сайт “Журнал Житомира”, жоден правоохоронець під час захоплення не постраждав.
У Полтаві поновилися спроби штурму обласної держадміністрації. Вони закидали будівлю петардами, вибуховими пакетами і пляшками із запальною сумішшю, били вікна на першому поверсі. У будівлі почалася пожежа. Як повідомляє портал «Полтавщина», спочатку міліціонери не включалися в протистояння, проте потім з будівлі ОДА вийшло близько 200 правоохоронців у повній екіпіровці. У хід пішли світло-шумові гранати, правоохоронці відтіснили протестувальників з площі біля ОДА.
Ольга Гальчинська
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас