Суворі правила: у Митному Союзі заборонили мереживні труси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суворі правила: у Митному Союзі заборонили мереживні труси

Казна та Політика
1542
Мереживні труси з синтетичних матеріалів заборонені до виробництва, ввезення та продажу на території Митного союзу, повідомив міністр з питань технічного регулювання Євразійської економічної комісіі Валерій Корєшков.
Так він прокоментував твердження виробників, що цей вид виробів може зникнути з прилавків магазинів з 1 липня 2014 року, якщо не будуть внесені зміни до технічного регламенту Митного союзу. «Всі вимоги не нові, вони вже існували. Колеги мали відповідно до них ввозити продукцію. А вони зробили вигляд, що для них вони нові. Треба, значить, розібратися, як раніше вони ввозили продукцію», – зазначив Корєшков.
Директор департаменту технічного регулювання та акредитації ЄЕК Василь Бойцов погодився, що нових вимог у техрегламенті немає, але додав: «Ці питання, навіть щодо мереживної білизни, можуть вирішуватися по-різному, в тому числі і конструктивно».
Корєшков пояснив, що вимоги щодо гігроскопічності тканин, що використовуються для виробництва трусів, містилися в Єдиних санітарно-епідеміологічних і гігієнічних вимогах до товарів. Вони були прийняті в 2010 році і діяли до появи галузевих техрегламентів. Ці ж вимоги були перенесені в технічний регламент Митного союзу «Про безпеку продукції легкої промисловості», який набув чинності 1 липня 2012 року.
Однак, як відзначають виробники, до 1 липня 2014 року допускається виробництво і випуск в обіг продукції за раніше виданими сертифікатами відповідності, у тому числі і на труси.
«Раніше у нас був мільйон ГОСТів, і деякі вимоги суперечили один одному, тому якісь товари спокійно проходили», – прокоментував заяву міністра голова ради директорів виробника одягу і білизни InCity Олександр Попов – ініціатор звернення до Мінпромторгу з приводу вирішення проблеми з мереживною білизною.
Інші основні продавці і виробники нижньої білизни з Росії та Білорусії не змогли оперативно надати позицію з даного питання. Один з них на умовах анонімності сказав: «Ми якось не думали про це, ніхто не вимагав дотримання цих правил».
У листопаді 2013 InCity направив до Мінпромторга лист про те, що після 1 липня 2014 року виробники жіночих трусів з найпопулярніших видів синтетичних мережив не зможуть продовжити сертифікати на свою продукцію. Це пов’язано з тим, що техрегламент про безпеку виробів легкої промисловості містить вимогу до гігроскопічності виробу під назвою «труси» на рівні 6% (інших предметів нижньої білизни техрегламент за цим параметром не стосується).
Гігроскопічність же найпопулярніших синтетичних полотен для пошиття трусів (88% поліаміду плюс 12% спандекса; 85% нейлону плюс 15% еластану; 90% поліестеру плюс 10% еластану) становить близько 3-3,6%. Виробники просили знизити до 3% вимоги до гігроскопічності для трусів з бавовняною ласткою.
Сумарний обсяг російського ринку нижньої білизни становить близько 4 млрд євро, свідчать дані Російського союзу підприємців текстильної та легкої промисловості (Союзлегпром). У цій сумі 60% припадає на продаж трусів. Близько 80% продукції надходить з-за кордону.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас