Банкам дозволили присвоювати депозити українців - рішення Верховного суду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам дозволили присвоювати депозити українців - рішення Верховного суду

Фондовий ринок
25601
Вкладники, які втратили квитанції про внесення грошей на рахунок, можуть залишитися без своїх депозитів. Відповідне роз’яснення дав Верховний суд.
“Він конкретизував, що одного депозитного договору не достатньо, щоб підтвердити факт внесення людиною грошового внеску на рахунок. Для цього ще потрібно надати квитанцію (або ощадну книжку), в якій буде вказана сума вкладення. Або кілька таких квитанцій, якщо депозитний рахунок поповнюватиметься не один раз”, – пояснив “Вістям” старший партнер адвокатської компанії “Кравець та Партнери” Ростислав Кравець.
Це не означає, що всі банки тепер повально почнуть вимагати від своїх клієнтів пред’явлення квитанції (про внесення грошей на рахунок) під час виплати вкладів з відсотками і відмовлятимуться видавати гроші, якщо її не виявиться в наявності. Квитанція буде потрібна в конфліктних ситуаціях – в судах. Якщо фінустанова заявить клієнту, який надав депозитний договір, що його внеску немає в банку, і людині доведеться відстоювати своє право на депозит в суді, там неодмінно посилатимуться на рішення ВСУ.
“Наявність у вкладника одного договору не підтверджує виконання вимог законодавства, тому договір вважається нікчемним”, – спрогнозував результат тяжби з банком партнер ЮФ “КПД Консалтинг” Микола Доленко.
Донедавна випадки зі “зниклими депозитами” були великою рідкістю. Але з минулого року з банків почали все частіше пропадати кошти клієнтів. Зазвичай це відбувалося не в центральних офісах, а в регіональних відділеннях банків, і пояснювалося шахрайством клерків. “Відомі випадки, коли працівники банків брали кошти у вкладників, які не оприбуткували їх у касі і не видавали касові документи (або підробляли їх). Потім кошти оберталися на свою користь, а банк, звісно, не відповідав за дії таких злочинців. Це яскравий приклад шахрайства, а також привласнення чи розтрати чужого майна”, – розповів юрист юрфірми “Тарасов і партнери” Павло Кириченко.
Тому юристи радять вкладникам зберігати всі документи, що видаються банками під час відкриття депозиту, – і договір, і всі квитанції.
Тим часом, щоб зупинити відтік вкладів населення, вітчизняні банки почали поступово (на 1-2%) піднімати ставки за короткостроковими гривневими депозитами населення – вони вже досягли 18% і продовжують зростати. Прибутковість довгострокових (від 12 місяців) вкладень і валютних депозитів поки що залишається на колишніх позиціях – 18% річних у гривні і 8% річних в доларі в середньому по ринку.
Ситуація з депозитами. Національний банк не розглядав жодних варіантів обмеження доступу населення до їх банківських депозитів. “Сьогодні ситуація з вкладами населення не викликає занепокоєння з боку центрального банку. Ми моніторимо її в щоденному режимі”, – підкреслили в Нацбанку.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас