«Нафтогаз» готує революцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Нафтогаз» готує революцію

Енергетика
1494
Через борги «Газпрому» український «Нафтогаз» обмежує поставки регіонам-неплатникам. Проте це навряд чи призведе до того, що боржники погасять свої заборгованості, а ось соціальну напруженість на Україні підвищить напевно. Політологи кажуть, що це буде використано антиросійськи налаштованими політиками, але такий розвиток подій передбачений Москвою і навіть її влаштовує.
«Нафтогаз України» почав обмежувати поставки газу боржникам. Про це в четвер повідомляє прес-служба компанії. За даними «Нафтогазу», заборгованість підприємств комунальної теплоенергетики становить на сьогодні близько 25,5 млрд гривень ($2,99 млрд).
«Компанія направила телеграми керівникам областей, що мають найбільшу заборгованість за споживання газу (Вінницька, Житомирська, Запорізька, Львівська, Чернігівська, Черкаська, Херсонська, Сумська, Одеська, Волинська та Кіровоградська), і повідомила про те, що постачання газу превентивно обмежуються до технологічного мінімуму у зв’язку з порушенням умов договорів і накопиченням значної заборгованості», – йдеться в заяві «Нафтогазу».
Український незалежний експерт у сфері енергетики, колишній прес-секретар «Нафтогазу» Валентин Землянський зазначає, що мова йде про обмеження поставок до рівня так званої екологічної броні – це означає, що температура в приміщеннях не буде нижче за 18 градусів Цельсія. Та ж ситуація з гарячою водою.
«Мабуть, «Нафтогаз» вичерпав всі аргументи і доводи, оскільки такі дії – це «останній довід королів » для того, щоб отримати зазначені борги, – говорить Землянський. – Однак, чи допоможе це отримати гроші, сказати складно. За постановою кабміну, спочатку газ взагалі повинен поставлятися за передоплатою, тобто ні про яку заборгованість мови взагалі не має йти».
Землянський вважає, що регіональній владі слід кредитуватися для виплат заборгованостей перед «Нафтогазом», а також працювати над зниженням вартості виробництва тепла. При цьому повне відключення боржникам не загрожує: це заборонено українським законодавством.
Однак, якщо регіони й не розплатяться і «Нафтогаз» залишить у силі обмеження поставок, це, за словами Землянського, призведе до зростання соціальної напруги в регіонах, а політичні умови на Україні і без того нестабільні.
Саме борги комунальників стали причиною того, що «Нафтогаз України» не може розплатитися за російський газ. За чинною угодою оплата повинна проводитися до 7-го числа місяця, наступного за місяцем поставок. Однак на початку лютого «Нафтогаз» заявив, що, швидше за все, не зможе оплатити січневі поставки. Крім того, «Нафтогаз» заборгував близько $2,7 млрд за минулий рік (поставки в серпні). Загальна сума боргу становить близько $3,3 млрд.
«З початку року Україна перерахувала близько $190 млн, принципових зрушень у виплаті заборгованості немає», – повідомив «Газеті.Ru» офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов.
В.о. міністра енергетики і паливної промисловості України Едуард Ставицький 7 лютого заявив, що Україна погасить борг «в найближчі місяці».
Головний економіст російського відділення банку Deutsche UFG Ярослав Лісоволик нагадує, що український бюджет зараз відчуває дефіцит. «А подальша фінансова підтримка з боку Росії під питанням, – зазначає експерт. – У цих умовах найбільш вірогідним сценарієм представляється залучення коштів від міжнародних фінансових організацій».
Політолог Дмитро Орєшкін вважає, що Захід не зможе найближчим надати фінансову підтримку Україні. «Європейські структури бюрократизовані і не можуть вільно маніпулювати казенними коштами, – пояснює Орєшкін. – Росія, зі свого боку, теж навряд чи надасть кошти: в цьому випадку вийде, що Москва продовжує фінансувати режим, який вже отримав від неї гроші, але не може стабілізувати ситуацію».
Орєшкін вважає, що обмеження поставок українським споживачам підвищить градус напруженості на Україні і буде використане антиросійськи налаштованими політиками.
Риторика в цьому випадку може бути наступна: через те, що «Газпром» вимагає борг, «Нафтогаз» змушений обмежувати забезпечення громадян. «Втім, це може укладатися в стратегію Кремля, – каже політолог. – Складається враження, що Москва чекає, коли Україна остаточно зануриться в хаос. Не виключено, з тим, щоб потім спробувати отримати під свій контроль східні регіони країни».
Олексій Топалов
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас