Ноу-хау: Міндоходів планує створити єдину базу цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ноу-хау: Міндоходів планує створити єдину базу цін

Казна та Політика
2194
Міністерство доходів і зборів України планує створити єдину базу цін, яка повинна використовуватися як для цілей трансфертного ціноутворення, так і для визначення митної вартості.
Як повідомив на брифінгу в.о. міністра доходів і зборів Олександр Клименко, єдина база буде створюватися із залученням експертів і фахівців з різних галузей.
“Сьогодні дійсно в митній службі є база даних про митну вартість товарів. Але ми бачимо, що бізнес висловлює своє невдоволення щодо адекватності цих баз даних, щодо формування цін… але ми за залучення експертів, фахівців з різних галузей, для того що б провести аналіз і створити одну базу даних, яка використовуватиметься для цілей ТЦО і пост-аудит контролю”, – сказав він.
Міністр підкреслив, що для запобігання можливих суперечок про адекватність цін спільно з профільними асоціаціями проведена інвентаризація чинної бази та будуть взяті напрацювання для створення єдиної бази.
Водночас під час презентації Концепції проведення ефективного пост-аудит контролю та впровадження спрощеної процедури контролю митної вартості на інвестиційному раді при Міндоходів в четвер, Клименко зазначив, що законодавчо затвердити введення системи пост-аудиту планується ще до кінця першого півріччя 2014 року.
Міндоходів пропонує альтернативний спосіб проходження митного оформлення вантажів для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності шляхом відстрочки процедури визначення митної вартості товарів на етап пост-аудит контролю з наданням фінансових гарантій.
У документі підкреслюється, що контроль визначення і коригування митної вартості товарів, залежно від обставин, може тривати до 110 календарних днів. Зокрема, пропонується ввести можливість завершення митного оформлення та випуску товарів у вільний обіг за митною вартістю, заявленою суб’єктом ЗЕД, без проведення тривалих погоджувальних процедур.
Для того, щоб отримати таку можливість, пропонується зобов’язати суб’єкти ЗЕД надавати фінансові гарантії для забезпечення сплати митних платежів, розмір яких складе різницю від суми, заявленої митної вартості і вартості товарів, наявної в джерелах інформації, визначених Міндоходів, і збільшеної в п’ять разів.
Крім того, визначення митної вартості повинно бути проведено протягом терміну дії фінансової гарантії, а саме протягом 365 днів. “У разі встановлення під час проведення пост-аудиту факту заниження рівня митної вартості, рівень відповідальності декларанта підвищується шляхом збільшення розміру штрафних санкцій у п’ять разів”, – зазначено в документі.
У законопроекті підкреслюється, що запропонована законодавча ініціатива не скасовує існуючий порядок, а вводить альтернативний механізм, яким суб’єкти ЗЕД можуть скористатися за своїм вибором, оцінивши для себе його переваги.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас