Нововведення НБУ вдарять по експортерах і імпортерах - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нововведення НБУ вдарять по експортерах і імпортерах - експерти

Фондовий ринок
2648
Олександр Сугоняко, голова Асоціації банків України, і Степан Кубів, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, різко розкритикували 49 постанову НБУ.
Найбільше експертам не сподобалося введення режиму торгів Т+5, який передбачає, що операція з купівлі-продажу валюти триває 6 днів. У перший день сума буде зараховуватися на спеціальний рахунок 2900. По закінченню п’яти днів, на шостий кошти можна буде конвертувати у валюту. Однак конвертація пройде за тим курсом, який буде встановлений на шостий день.
За словами Олександра Сугоняко, таке гальмо не могло не подіяти на підприємства, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю – і імпортерів, і експортерів.
“Ми прочитали, що нібито ця норма спрямована на підтримку ліквідності банків. Мовляв, підприємство дає банку гроші, він п’ять днів ними користується, а на шостий конвертує в необхідну валюту”, – говорить він.
Але справа в тому, що всі гроші, які є у підприємства і так лежать на поточному рахунку. А от гроші, які воно відкладає для купівлі валюти, просто зараховуються на інший рахунок, і не додаються до коштів банку, а тому підтримці ліквідності банків ніяк сприяти не можуть.
Проте з’являються додаткові ризики для підприємств. Адже невідомо, який буде курс через 6 днів. Так може вийти, що на шостий день курс зросте, і зарахованої раніше гривні виявиться недостатньо для купівлі потрібної кількості валюти. Або він опуститься, і експортери недоотримають гривневу виручку, конвертуючи іноземну валюту на національну.
“Отримавши цю валюту, – говорить Сугоняко, – він зможе, скажімо, не повністю погасити свій валютний кредит, розрахуватися з контрагентом. І ці курсові ризики одразу пішли в промисловість. Це результат діяльності НБУ”.
Експерти вважають, що нововведення не посприяють підтримці ліквідності банків. Так, якщо 27 січня на кореспондентських рахунках банків було 28,8 млрд грн, відсоткова ставка по міжбанку становила 5,8%, то на 11 лютого залишок на коррахунках становив 21 млрд грн, а відсоткова ставка на міжбанку зросла до 28%. Нагадаємо, що постанови НБУ ввів 6 лютого.
Це означає, що в результаті нововведення у банків зараз не вистачає гривні, а іншого джерела національної валюти зараз на міжбанку немає. Саме тому, фінустанови, накупивши минулого тижня долари, зараз не можуть собі забезпечити гривневу ліквідність.
Нагадаємо, в Нацбанку 6 лютого ввели дві постанови: № 48 та № 49. Перша покликана підтримати банки, які зіткнулися з сильним відтоком депозитів. Друга має обмежити можливості для валютних операцій. Зокрема, за цією постановою будь-які дії з рахунками здійснюються в межах тієї суми, яка була на рахунку на початок дня. Навіть якщо протягом дня туди надійшла додаткова сума, операції з нею можна буде проводити тільки на наступний день.
Крім того, цією постановою було встановлено заборону на купівлю іноземної валюти для інвестицій за кордон, покриття частини страхових резервів страховиками та дострокового погашення кредитів в іноземній валюті.
І, звичайно, було введено новий режим торгів. На думку НБУ, такі заходи мають стримати запал спекулянтів, бажаючих швидко заробити на різниці курсів, і обмежити відтік валюти з країни.
Валерія Давидова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас