Навіщо українцям платіжні картки? Може кеш краще? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навіщо українцям платіжні картки? Може кеш краще?

Фінтех і Картки
3435
Дивно слухати окремі дискусії, коли люди розповідають, що вони всією душею хочуть до Європи, але при цьому тут же лають банки, і взагалі всіх, хто їх змушують користуватися платіжними картками. Виходить каламбур. Для європейця людина без платіжної картки, це вже підозріла особа, бо складно пояснити німцеві чи шведу, чому кеш краще. Але у нас все має свій колорит, і тому, дуже часто не розбираючись в простих поняттях, ми дуже насторожено ставимося до всього європейського. Але не всі… У нас, якщо можна так сказати, вже є українці, які живуть в Україні, як європейці…
Головне призначення платіжних карток, це використання їх у розрахунках для оплати товарів у торговій мережі. У Німеччині близько 85% всіх транзакцій платіжними картами припадають на купівлю товарів в магазинах. У Швеції цей показник майже 99%. А, що там Швеція – у Росії показник використання платіжних карток для розрахунків у торговельній мережі становить майже 60% від усіх транзакцій з картками. В Україні у 2013 році цей показник поки що 44%. Але, в 2003 році, цей показник був всього 8%. У 2007 році теж 8%. А от починаючи з 2008 року почалося зростання, і вже в 2012 році показник зріс до 32%.
Вже можна подумати і про п’ятдесят відсотків. Але це тільки кількість транзакцій. Якщо рахувати за грошовим обігом, то поки що лише 17,4%, це купівля товарів у торговельних мережах за допомогою платіжної картки, а в 82,6% випадків це просто зняття готівкової гривні в банкоматі. Хоча і цей показник зростає. Ще в 2010 році цей показник був 6,5%, в ​​2011 – 8%, в ​​2012 році – 12,3%. Зростання обсягів розрахунків платіжними картками за останні роки, це ефект від зміни законодавства про платіжну систему України.
Щойно торгові мережі зобов’язали завести платіжні термінали і податкова почала штрафувати торгівлю за непрацюючі платіжні термінали, одразу і умови для розрахунків платіжними картками в Україні почали поліпшуватися, і торгові мережі дуже швидко знайшли способи вирішити всі свої технічні проблеми з прийомом платежів через платіжні картки. А до цього постійно скаржилися, мовляв, у них ніяк не виходить. Ще в 2010 році в Україні було встановлено в торгових точках 74,5 тис. платіжних терміналів з прийому платежів. У 2012 році цей показник став 134 тис., а в 2013 році – 192 тис. Ось що можна зробити за допомогою нормативного документа і перевіряючого з податкової. А говорили, що у нас не вміють робити економічні реформи. Можуть, якщо хочуть. І якщо це вигідно для економіки і жителів України.
Щодо платіжних карток. У нас вже давно так склалося, що на одного працездатного українця припадає три платіжні картки. Хоча користуються не всіма. Всього активних платіжних карток в Україні близько 33 млн. штук. Це такі картки, за якими протягом року була зроблена хоча б одна транзакція. Але найцікавіше, не дивлячись на те, що платіжних карток багато, їх продовжують і продовжують випускати і роздавати все нові і нові.
Зараз багато банків намагаються загітувати українців користуватися не дебетовими, а саме кредитними картками. Це вигідно банкам. Як показала практика, хоча ставки за кредитами на платіжні картки дуже високі, але якщо у людини є кредитна картка, то в середньому три людини з чотирьох, завжди хоча б раз куплять товари в кредит за платіжною карткою. Ох, вже ця спокуса і психологія. Здається, людина і розуміє, що відсотки за картковим кредитом високі, але завжди є спокуса трохи витратити, а вже потім… За підсумками 2013 року українці володіють 8,7 млн. кредитних карток, але це значно менше, ніж дебетових. Самих дебетових карток майже 28 млн. штук. Тож не можна сказати, що всі українці підсіли на карткові кредити. Але кількість кредитних карток зростає. У 2010 році їх було всього 5 млн. штук. Тож спокуса жити в борг зростає і зростає.
І тепер кілька традиційних цифр. Найбільшу кількість платіжних карток і банкоматів має ПриватБанк. На його частку припадає 51% всіх активних платіжних карток в Україні і 47% всіх банкоматів. Всі інші виглядають слабкіше, на тлі ПриватБанку. Хоча можна назвати лідерами ще й Ощадбанк, Райффайзен банк Аваль та Укрсиббанк. Найбільше платіжних карток мають жителі Києва, майже 15% всіх активних платіжних карток, якими володіють українці. Далі йдуть за кількістю активних карток Донецька і Дніпропетровська область. Найменше Чернівецька, Закарпатська та Тернопільська область.
Ось такий у нас ринок платіжних карток. Цікаво, яким він буде після цього політичного бардака.
Олександр Охріменко, кандидат економічних наук
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас