Дружбою і не пахне: Митний союз має намір збільшити мита на труби Пінчука в 2-3 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дружбою і не пахне: Митний союз має намір збільшити мита на труби Пінчука в 2-3 рази

Казна та Політика
1333
Євразійська економічна комісія (ЄЕК), постійно діючий наднаціональний регулюючий орган Митного союзу і Єдиного економічного простору, закінчила повторне антидемпінгове розслідування щодо поставок з України обсадних і насосно-компресорних труб виробництва підприємств корпорації «Інтерпайп». Департамент захисту внутрішнього ринку ЄЕК за підсумками розслідування рекомендував збільшити мито на обсадні труби з нині діючих 18,9% до 40,94%, а на насосно-компресорні труби – з 19,9% до 67,71%. Про це йдеться в доповіді, опублікованій на сайті ЄЕК.
До країн Митного союзу, переважно Росії, постачають свою продукцію підприємства «Інтерпайп Ніко Тьюб», «Інтерпайп Новомосковський трубний завод», а також «Інтерпайп Нижньодніпровський трубний завод». Ці підприємства ще 28 лютого 2013 р. звернулися до ЄЕК з проханням переглянути індивідуальні розміри ставок антидемпінгових мит, і в квітні минулого року ЄЕК почала повторне розслідування. Однак замість очікуваного пом’якшення мит вони можуть бути посилені.
Трубний аргумент
У доповіді департаменту захисту внутрішнього ринку йдеться про те, що індивідуальна демпінгова маржа «Інтерпайпу» щодо постачання обсадних труб становить 40,94%. Це означає, що на ринках Митного союзу продукція компанії коштує дешевше, ніж для українських споживачів, саме на цей показник.
Гірше ситуація з насосно-компресорними трубами. У департаменті дійшли висновку, що вартість цієї продукції трубних заводів “Інтерпайпу” в 2010 2012 р. була вдвічі нижча аналогічної з третіх країн. На підтвердження наводиться таблиця, в якій зазначено, що в 2011 р., наприклад, українські труби продавалися в МС за $1181,7 за т, в той час як труби третіх країн – по $2313,4 за т.
У 2012 р. ціни «Інтерпайпу» становили $1239,1 за т проти $2555,8 за т на продукцію третіх країн. З 2010 по 2012 рр. частка імпорту українських труб в МС досягала або перевищувала 50%. Так, в 2010 р. постачання «Інтерпайпу» становили майже 42 тис. т, в 2011-му – 42,5 тис. т, а в 2012-му – 37,8 тис. т.
Чого чекати «Інтерпайпу»
Аналітик компанії Concorde Capital Роман Тополюк вважає, що вірогідність введення цих обмежень ЄЕК висока. «Для заводів “Інтерпайпу” це означатиме практично заборону на ввезення зазначеної продукції, оскільки розмір мит, по суті, є загороджувальним», – вважає аналітик. За його даними, в 2013 р. постачання труб «Інтерпайпу» до країн Митного союзу скоротилися на 26% – приблизно до 190 тис. т порівняно з показником 2012 р.
У компанії «Інтерпайп» повідомили «Капіталу», що утримаються від коментарів. Генеральний директор профільної асоціації «Укртрубпром» Леонід Ксаверчук припустив, що у разі погодження ЄЕК цих ставок мит поставки труб виробництва «Інтерпайпа» скоротяться. На скільки, він прокоментувати відмовився.
На думку аналітика компанії Eavex Capital Івана Дзвінки, пропонований розмір мита робить експорт цих труб до Росії недоцільним. «Якщо мито буде на цьому рівні, то українська продукція буде неконкурентною на російському ринку. Це зробить постачання українських труб на російський ринок збитковими остаточно», – сказав він. Співрозмовник нагадав, що Росія відмовилася продовжити безмитну квоту на імпорт українських труб на другу половину 2013 р. і в результаті почали діяти мита в розмірі до 20%. «Тоді близько 20% становила і рентабельність продажу українських труб «Інтерпайпом» на російський ринок. Щоб залишатися конкурентним на цьому ринку і зберегти за собою нішу, компанія повинна була знижувати ціну, щоб після сплати мита фінальна вартість труби була такою ж, якою була до її введення», – пояснив Дзвінка.
Спад виробництва
Складнощі з поставками труб до Росії вже призвели до скорочення обсягів виробництва на підприємствах корпорації . У 2013 р. за підсумками 9 місяців заводи «Інтерпайпу» знизили виготовлення трубної продукції до 973 тис. т проти 1185 тис. т за відповідний період 2012 р. Експерти пояснюють зменшення випуску труб в цей період саме невизначеністю з постачаннями до Росії. Очікувалося, що ЄЕК дозволить безмитне ввезення цієї продукції на територію Митного союзу на умовах самообмеження – за квотами. Але цього не сталося.
ЄЕК ще не прийняла остаточного рішення з антидемпінгових мит, тому до 18 листопада 2015 р. на зазначену продукцію «Інтерпайпу» встановлено такі антидемпінгові мита: обсадні труби – 18,9% від митної вартості; насосно-компресорні труби – 19,9%; нафтопровідні труби діаметром до 820 мм включно і газопровідні труби діаметром до 820 мм включно, а також гарячедеформовані труби загального призначення діаметром до 820 мм включно – 19,4%.
Наталія Кабаш
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас