Найбільший мобільний оператор готовий впроваджувати послуги зв'язку 4G — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільший мобільний оператор готовий впроваджувати послуги зв'язку 4G

Фондовий ринок
4007
Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації (Держспецзв’язку, служба) приступила до вивчення можливості використання діапазонів GSM-900, GSM-1800 під нові швидкісні стандарти зв’язку UMTS і LTE.
Шанс для «Київстару»
Держспецзв’язку, а також інші зацікавлені органи та оператори встановили: необхідно провести дослідження про спільне використання різними технологіями мобільного зв’язку кожного діапазону окремо. Про це «Капіталу» повідомив заступник голови служби Дмитро Прокопович-Ткаченко. Для цих робіт відомству необхідно близько 9 млн грн. За словами співрозмовника, до Мінфіну було направлено відповідний запит на фінансування, але отримано відмову, тому Держспецзв’язку почала шукати можливість залучення позабюджетних коштів.
Впровадження 3G/4G-стандартів у вже використовуваних під 2G-зв’язок діапазонах цікаве в першу чергу найбільшому гравцеві на ринку – компанії «Київстар». В її розпорядженні більше 50% GSM-спектра, за використання якого оператор щороку платить до бюджету, за підрахунками видання, більше 300 млн грн.
Директор з регуляторно-правового забезпечення компанії «Київстар» Андрій Осадчук стверджує, що їхня структура разом з усіма телекомунікаційними операторами підтримала запропоновану ініціативу і висловила готовність взяти участь в оплаті дослідження. «Служба повинна розписати складові запитуваної суми в 9 млн грн», – зазначив він.
Не всі готові
За законом Держспецзв’язку зобов’язана ініціювати внесення змін до Плану використання радіочастот у разі потреби на щорічній основі. «Ще в лютому 2013 р.«Київстар» офіційно передав у службу проект змін, що передбачає впровадження «технологічної нейтральності» (можливості використовувати різні технології зв’язку на одних і тих же частотах) в спектрах частот 900/1800 МГц», – запевнив Осадчук. На його думку, рішення уряду про затвердження змін дозволило б основним гравцям впровадити нові технології та послуги ще минулого року, значно розширити інвестиції в ринок.
Незважаючи на заяву представника «Київстару», інші оператори мобільного зв’язку з побоюванням дивляться на впровадження технейтральності. У них навряд чи вистачить ресурсів, щоб на тих частотах, на яких вони надають послуги GSM, паралельно розгортати 4G. Наприклад, на «Астеліт» (ТМ life:)) припадає всього 18% спектра GSM, що задовольняє потреби тільки 2G. «Теоретично технологія LTE може бути запущена в діапазоні 1800 МГц, але вільних частот там недостатньо», – підтверджує начальник відділу зі зв’язків з громадськістю компанії «МТС Україна» Вікторія Рубан.
Театр слів
Для МТС і life:) найбільш реальний вихід з технологічного тупика – це отримання нового спектра під нові послуги. Одна з можливостей – купівля у СКМ єдиного в країні оператора з 3G (UMTS) – ліцензією – компанії «Трімоб». За інформацією «Капіталу», переговори за угодою минулого році вели МТС і мажоритарний акціонер life:) – турецький телекомунікаційний холдинг Turkcell. Але їхні результати невідомі.
Ще один варіант – видача ліцензій на новий діапазон 2 ГГц, в якому зараз працюють засоби зв’язку військових. Ще в 2009 р. Нацкомісія з питань зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) анонсувала на них тендер. «Проте з надуманих причин конкурс було перенесено, а потім про нього і зовсім забули», – згадує Осадчук. «Нам хотілося б, щоб НКРЗІ остаточно домовилася з Міноборони про конверсію згаданого діапазону», – говорить Рубан. Але співрозмовник «Капіталу» в Генштабі, що побажав залишитися неназваним, ще в грудні минулого року зазначав, що це питання за останні півроку взагалі ніким не піднімалося.
Прокопович-Ткаченко в листі «Капіталу» відзначив, що починаючи з червня 2011 р. до Держспецзв’язку ніхто офіційно не звертався щодо конверсії цих частот. За його словами, для проведення конверсії необхідно близько 250 млн грн, але в 2010 р. всі відповідні роботи припинилися з невідомих причин. Чиновник також підкреслив, що відомство в принципі готове розглянути пропозиції.
Заява Прокоповича-Ткаченка значно відрізняється від того, що говорив в березні 2013 р. на презентації річного звіту НКРЗІ її голова Петро Яцук. Тоді він заявив, що регулятор спільно з Держспецзв’язку готує необхідні поправки до Плану радіочастот до червня і, можливо, до кінця року встигне видати ліцензії. Проте вчора Яцук відмовився коментувати це питання по телефону.
Стаc Юрасов, Вікторія Власенко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас