Україна котиться до дефолту - російські ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна котиться до дефолту - російські ЗМІ

Казна та Політика
3713
Рейтинг України знижений одразу на два ступені. Агентство Fitch погіршило оцінку до ступеню CCC, що означає, що дефолт країни імовірний. У таких умовах Москві добре б простежити, щоб російський кредит Києву не став безповоротним, відзначають експерти.
Рейтинг України знову знижений – міжнародне агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг облігацій в іноземній валюті одразу на два ступені, з В- до CCC. Про це агентство повідомило в п’ятницю, 7 лютого. Рейтинг у національній валюті підтверджений на рівні B-. Прогноз за рейтингом – «негативний». За шкалою Fitch рейтинги групи В означають наявність певних кредитних ризиків і обмежений запас міцності.
Але група ССС говорить вже про те, що дефолт емітента оцінюється як реальна можливість, а здатність виконувати фінансові зобов’язання цілком залежить від ділової або економічної кон’юнктури.
Рейтинг був знижений в екстреному порядку. Агентство не стало чекати 28 лютого, коли мав бути оголошений новий рейтинг. «Події в Україні виправдовують відступ від графіка, – пише Fitch. І пояснює, що «має місце суттєва зміна кредитоспроможності емітента», яка «робить недоцільним очікування дати наступного запланованого перегляду».
Це вже друге зниження рейтингу України з початку лютого. 1 лютого агентство Moody’s знизило довгостроковий рейтинг облігацій України на один ступінь, з Caa1 до Caa2, прогноз «негативний». За шкалою Moody’s це означає, що папери України «низької якості і дуже високого кредитного ризику». Агентство пояснювало зниження «наростанням соціальної та політичної напруженості в країні і пов’язаним з цим ризиком серйозної адміністративної кризи та/або тривалого періоду політичної невизначеності». Крім того, агентство відзначало різке зростання попиту на іноземну валюту з боку населення на тлі політичної кризи і підвищену невизначеність у відносинах підтримки з боку Росії.
Ще раніше останній представник «великої трійки» рейтингових агентств – міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor’s знизило довгострокові і короткострокові рейтинги України за зобов’язаннями в іноземній валюті з В-/B до CCC+/C.
Незважаючи на те, що останнім часом авторитет рейтингових агентств все частіше ставиться під сумнів, зниження рейтингу залишається неприємною новиною. «До кризи багато хто визнавав за краще цілком покластися на рейтинги – це дійсно зручно для того, щоб мати можливість швидко зіставити економічне становище різних країн, цим користуються міжнародні організації, інвестори. І багато хто користується рейтингами досі. Так, цей механізм недосконалий, але нічого кращого поки що не придумали», – говорить головний економіст АФК «Система» Євген Надоршин.
«Будь-яке пониження рейтингу сприймається погано. Але зміна рейтингу відіграє значну роль, коли мова йде про рівень в районі інвестиційного. Коли ж рейтинг давно неінвестиційний, важливо, коли він починає підбиратися до дефолтного рівня», – говорить старший науковий співробітник Інституту «Центр розвитку» Сергій Пухов.
Він уточнює, що дефолт рейтингові агентства виставляють, як правило, вже за фактом неплатежів.
Нове зниження рейтингу не зробить різкого впливу на оцінку України як позичальника. «Ставки за позиками для країни вже позамежні. У цій ситуації виручають тільки сусіди», – зазначає Пухов. У грудні 2013 року Росія домовилася з Україною про купівлю її цінних паперів на $15 млрд за рахунок Фонду національного добробуту. З них вже перераховані $3 млрд.
Експерт вважає, що рішення рейтингових агентств не змінять умов, на яких Росія надала кредит Україні.
«Це ж неринковий кредит, якби Росія виходила з рейтингу, то умови були б інші. Але Росія в даному випадку замінює МВФ і навіть готова поміняти законодавство, щоб кредитувати Україну. Хотілося б, щоб ці гроші не були безповоротними, а вони можуть такими стати як з політичних, так і з економічних причин. І якщо на політичні причини вплинути складно, то економічні Росія може прагнути проконтролювати і вимагати звіту про те, як використовуються ці гроші», – коментує Пухов.
За однією з версій, яку висловив лідер політичного об’єднання УДАР Віталій Кличко, заставою за кредитом виступала газотранспортна система України. Але навіть це зараз не може гарантувати, що Росія уникне втрат.
«Ці гроші надавалися не просто так, – переконаний голова Центру політичної кон’юнктури Костянтин Сімонов. – Путін не такий політик, щоб просто з братніх почуттів дати гроші бідному українському народу. Напевно Янукович давав обіцянки, але виконати їх тепер не може. Його слово зараз вже нічого не варто. Він розуміє, що бути в політиці йому залишилося недовго і думати йому потрібно про те, як в 15-му році не опинитися у в’язниці». У цій ситуації кредитування України стає вельми сумнівним.
«Найдраматичніше в цій ситуації, що там просто не з ким вести діалог. Не має кому і нема чого давати гроші», – вважає політолог.
Що стосується вже виділених $3 млрд з $15 млрд, то шанси на те, що їх повернуть, на думку Симонова, не великі. « Цих грошей вже немає. Куди вони пішли не зрозуміло. І запитати вже немає з кого. Це ж не кредит МВФ, який видається під якісь структурні зміни», – пояснює він.
Поки Росія намагається якщо не управляти використанням виданих Україні коштів, то хоча б за їх допомогою повернути старі. Так, Москва ще не перерахувала другий транш ($2 млрд) фінансової допомоги Україні, оскільки чекає, поки Київ розплатиться за російський газ.
«Ми чекаємо виконання зобов’язань українською стороною по розрахунках за газ. Сума там немаленька. Наприкінці січня мала бути оплата, вона поки що не здійснена. Ми б хотіли, щоб ми разом виконували наші зобов’язання», – пояснив міністр фінансів Антон Сілуанов. Йдеться про старий борг, пояснив він, термін реструктуризації якого настав 25 січня. «За цей рік, наскільки мені відомо, виплата йде відповідно до графіка», – уточнив міністр. На початок лютого борг України за газ становив $3,4 млрд.
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас