НБУ уникнув введення мораторію на зняття вкладів, скоро люди знову принесуть свої гроші - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ уникнув введення мораторію на зняття вкладів, скоро люди знову принесуть свої гроші - думка

Кредит&Депозит
6896
Національний банк уникнув введення мораторію на зняття банківських вкладів, але водночас забезпечив умови для підтримки стабільності фінансового сектора і захисту банків від необдуманих дій панікуючих вкладників, вважає Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.
«В умовах політичної істерії, яка була спровокована лідерами опозиції, частина населення почала забирати депозити з банків. Щоб не було проблем з банками, і всі вони працювали в нормальному режимі, НБУ прийняв постанову про рефінансування банків. Мета цієї постанови – надавати рефінансування тільки тим банкам, які можуть відчувати тимчасові труднощі з ліквідністю. Це дозволить знизити ризики банківської системи. Таким чином, у НБУ не буде потреби вводити мораторій на зняття депозитів. Можна буде за допомогою монетарних методів регулювати банківський ринок», – пояснив Охріменко.
Він вважає, що якщо зараз вкладники зможуть забирати свої депозити, то ажіотаж швидко зменшиться, і люди знову принесуть свої гроші на депозити.
«Хоча в Україні народ і наляканий політичним подіями, але якщо банки зможуть без проблем погашати депозити, а для цього рефінансування НБУ буде їм гарною підмогою, це повинно зняти напругу і розрядити обстановку. Навряд чи українці будуть масово вилучати депозити, якщо не буде проблем з їх отриманням. Це вже традиція, коли в паніці люди знімають депозити, а потім так само активно їх назад розміщують в банках. У цій ситуації важливо, щоб банки могли вчасно задовольняти вимоги населення. Це найкращий метод для стабілізації економічної обстановки в країні», – вважає Охріменко.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас