Нацкомфінпослуг підвищила вимоги до страховиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацкомфінпослуг підвищила вимоги до страховиків

Фондовий ринок
276
Недотримання страховиком на будь-яку дату (на кожен день) вимог законодавства у частині забезпечення достатнього рівня платоспроможності з метою забезпечення майбутніх виплат страхувальникам є підставою для зупинення ліцензії.
Така норма закріплена розпорядженням Національної комісії, що набуло чинності 24 січня 2014 року, яке здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), від 24 грудня 2013 № 4677 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України», наголошується на сайті регулятора.
Крім того, підставою для зупинення ліцензії є повторне порушення страховиком законодавства або неодноразове застосування заходів впливу до нього, невідповідність адреси фактичного місцезнаходження страховика, зазначеного в договорі страхування і, у разі неповідомлення про зміну місцезнаходження та ненадання перевіряючому від Нацкомфінпослуг інформації про це, а також недопуск перевіряючого до проведення перевірки.
Регулятор також може зупинити ліцензію у разі, якщо страховик не відзвітував про результати своєї діяльності або розкрив її частково, а також не надав інформацію на вимогу Нацкомфінпослуг при обробці звернень юридичних та фізичних осіб або був встановлений факт надання страховиком недостовірної інформації Нацкомфінпослуг.
Регулятор відзначає, що анулювання ліцензії буде відбуватися у випадку виявлення недостовірних даних (інформації) в документах, поданих страховиком для отримання ліцензії, якщо така інформація вплинула на прийняття рішення про видачу ліцензії. Неусунення страховиком порушень законодавства про фінансові послуги, за якими вже були застосовані заходи впливу, в тому числі і зупинення ліцензій, а також неможливість страховика забезпечити виконання вимог ліцензійних умов, встановлених для страхової діяльності, наприклад, у разі ліквідації страховика.
«Головне – слід розуміти, що зупинення або анулювання ліцензій страховику є тільки обмеженням його можливостей укладати нові договори страхування і жодним чином не обмежує або порушує права страхувальників, що вже уклали договори страхування з цим страховиком», – наголошується в повідомленні регулятора.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас