Moody's знизило кредитні рейтинги Києва і Харкова до рівня Саа2 з Саа1, прогноз - "негативний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's знизило кредитні рейтинги Києва і Харкова до рівня Саа2 з Саа1, прогноз - "негативний"

Казна та Політика
368
Міжнародне рейтингове агентство Moody’s Investors Service знизило рейтинг емітента в місцевій і іноземній валюті українських міст Київ та Харків до рівня Саа2 з Саа1, змінивши прогноз на “негативний”, повідомляється в прес-релізі Moody’s. Таке зниження завершує перегляд кредитних рейтингів на Україні, розпочатий у вересні 2013 р.
Головною причиною для зниження рейтингів стало погіршення кредитного рейтингу українського уряду, що відбилося в недавньому зниженні Moody’s суверенного рейтингу державних облігацій України з рівня Саа1 до Саа2 з негативним прогнозом.
Погіршення кредитного рейтингу України спричинило безпосередньо ускладнення для Києва і Харкова, враховуючи їхні інституційні, фінансові та макроекономічні зв’язки з центральним урядом, відзначають експерти Moody’s.
Інституційні та фінансові зв’язки цих міст з урядом України полягають у тому, що уряд встановлює цілі за бюджетною виручкою і витратами для Києва і Харкова щороку, обмежуючи тим самим бюджетну гнучкість обох міст. Експерти Moody’s відзначають, що обидва міста уразливі перед прийдешнім скороченням фінансування з боку центрального уряду, який може статися з метою стабілізації бюджету країни. Більш того, центральний володіє повноваженнями з тимчасового відкликання ліквідності з рахунків муніципалітетів, що вже відбувалося в минулому, коли уряду були потрібні додаткові гроші. На додаток до цього, його обмежена здатність надавати короткострокові безвідсоткові позики на м’яких умовах муніципалітетам може вилитися у посилення тиску у сфері ліквідності на Київ і Харків.
Податкова виручка Києва та Харкова таким чином знаходиться в уразливому становищі, відзначають експерти Moody’s. Погіршення економічної ситуації в країні, що вплинула на суверенний рейтинг України, веде до скорочення податкових надходжень, особливо враховуючи, що більшу частину податкової виручки цих міст складає податок на доходи фізичних осіб.
Рейтинги Києва відображають, по-перше, волатильність виручки міського бюджету, з урахуванням волатильності фінансового стану центрального уряду. По-друге, слабкий фінансовий стан обмежує здатність муніципалітету протистояти можливим шокам. По-третє, місто вразливе перед ризиками, пов’язаними з іноземними валютами, враховуючи, що 35% чистого прямого і непрямого боргу Києва номіновано в іноземних валютах. У результаті ризики рефінансування Києва залишатимуться важливим кредитним фактором в довгостроковій перспективі. Водночас Київ є столицею України і економічним центром країни, а також має в своєму розпорядженні більш гнучку структуру витрат, ніж інші українські муніципалітети, що пом’якшує вищезгадані ризики.
Рейтинги Харкова знижені внаслідок негнучкості структури операційних витрат і слабкого фінансового стану. Цьому тиску частково протистоїть обмежена вразливість міста перед волатильністю ринку через низький рівень заборгованості муніципалітету, що перебувала в 2012 р. на рівні 10,6% операційної виручки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас