Чи перетне долар межу в 9 грн до кінця тижня? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи перетне долар межу в 9 грн до кінця тижня?

11652
Сьогодні на міжбанківському валютному ринку України долар вже подолав межу в 8,8 грн. Попит на валюту на міжбанківському ринку в Україні щотижня встановлює новий історичний рекорд – спершу $4,44 млрд, далі більше – $5,1 млрд, ще більше – $11,8 млрд, а тепер цифри взагалі приголомшливі – $20 млрд. найвищий в історії України. За даними Нацбанку це найвищий в історії України обсяг продажу іноземної валюти.
Виконуючий обов’язки прем’єр-міністра України Сергій Арбузов в інтерв’ю на телебаченні запевнив, що економічних приводів для дестабілізації гривні немає. “Національний банк працює в незвичайних умовах, але економічні показники не припускають ніякої дестабілізації нацвалюти. Платіжний баланс у нас в кінці року позитивний – вперше за останній час. Наприклад, позаминулого року результат платіжного балансу був мінус 4 млрд., в 2013-му – плюс 2 млрд. Тобто, мова йде про те, що пропозиція явно більше, ніж попит на 2 млрд. на рік. Відповідно, економічних приводів для дестабілізації немає», – запевнив Арбузов.
Однак, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що НБУ запобігти падінню гривні не може. “Є кілька об’єктивних причин для такого падіння. Одна з них – це виплата кредиту за газ. Ми платимо за нього валютою, і різкий попит на неї знизив курс гривні”, – сказав він.
“Нацбанк намагається контролювати ситуацію, але не може запобігти падінню гривні, адже на це можуть піти всі золотовалютні запаси країни. На позиції 8,7 грн якийсь час затримається, для цього ресурси є. Але, якщо криза посилюватиметься, ми можемо зіткнутися з ще більшим падінням”, – підсумував Охріменко.
Україна зараз не в стані збалансувати себе, свої проблеми і дефіцити, тому подальше зростання долара напряму прив’язане до політичної ситуації. Якщо будуть наявні перспективи для консенсусу, як то повернення до Конституції 2004 року, обмеження президентських повноважень і формування нового технічного уряду, то в курсу є шанс на стабілізацію, вважає виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень “CASE-Україна” Дмитро Боярчук. “В протилежному разі це означатиме, що ні від Росії, ні від Заходу не буде ніяких валютних кредитів. А це означає затягування політичної конфронтації, якщо не ескалації. І цей статус-кво, ця невизначеність буде стимулювати подальше коливання валютного курсу”, – пояснив він.
Паніку, як таку, зараз важко спровокувати: “Банки готівкову валюту майже не продають. Панікувати – можна, а валюту купити – тут дуже обмежені можливості. Тіньовий ринок оживе набагато більше. Я думаю, вже і так населення активно шукає шляхи для того, щоб якось уберегти або застрахувати свої заощадження. Ціна долара в 9 гривень – це, можливо, буде якийсь перелом у свідомості. Але враховуючи те, що обсяги торгів дуже великі, а валютні резерви досить незначні для такої країни, як наша, я не думаю, що Нацбанк буде активно і далі пускати валюту. Тим більше, що в кінці тижня буде статистика по валютним резервам, і якщо вони впадуть більше, ніж на 2 млрд, то це додасть ще більше жару на валютному ринку”, – прогнозує Боярчук.
“Все прив’язується до політичної ситуації, тому що сама Україна не в стані себе збалансувати, свої проблеми, свої дефіцити. Тому потрібен якийсь зовнішній кредит, оскільки кредит в кінці минулого року дещо заспокоїв ситуацію” – наголошує експерт. – Але Росія заявила про те, що для переговорів по кредиту потрібен новий уряд. І перспективи формування нового уряду, який буде прийнятним для обох сторін, зараз не зрозумілі”.
“Якщо опозиція не погодиться брати участь в уряді, який по суті на 100% контролюється президентом, і без проведення конституційної реформи, і без формування нового технічного уряду, зниження триватиме, і 9 грн – це не межа. Це більш, ніж імовірне”, – підсумував Боярчук.
Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що після подолання психологічної межі в 9 грн/$, курс навряд чи повернеться у старі рамки. “Глибина девальвації буде напряму залежати від перебігу політичної кризи і часу, коли настане політична розв’язка. Чим довше тягнутиметься політичне протистояння – тим глибше гривня піде вниз. На сьогодні курс зупинився нижче першої психологічної межі 8,5 грн/$, а це означає, що навіть в разі політичного врегулювання він уже навряд чи опуститься до попереднього рівня. Але якщо він опуститься до психологічної межі в 9 грн/$, то так само, швидше за все він вже не повернеться до показника меншого, ніж 9 грн”, – сказав експерт.
Новак переконаний, що ця ситуація безумовно вигідна українським олігархам. “За рахунок девальвації вони таким чином компенсують свої прямі економічні втрати за 2013 рік. І я підозрюю, що політична криза і її розв’язка так затягуються тому, що цей час тягнуть олігархи, які – це не секрет – фінансують всі головні владні ініціативи. Тому для них чим глибша девальвація, тим краще”, – пояснив він.
Якщо на цьому тижні на парламентській сесії не будуть прийняті рішення, які будуть говорити про початок політичної розв’язки, то до кінця тижня курс впаде нижче 9 грн/$. “Якщо ж сьогодні-завтра будуть прийняті конкретні рішення, які означатимуть кінець політичної кризи, тоді можливо ринок заспокоїться і середа, четвер, п’ятниця не покажуть подальшої глибокої девальвації і до кінця тижні позначки в 9 грн. вона не досягне”. Все буде напряму залежати від політичних рішень, які будуть зроблені на цьому тижні. Але саме рішень, а не обіцянок, підкреслив Новак.
Падіння гривні вже дається взнаки – у туроператорів почався різкий відтік клієнтів через її девальвацію, цінники повзуть вгору, хоча період новорічних свят вже залишився за плечима, а отримати кредит у валюті можуть хіба мрійники у своїй власній уяві. Найгірше ж те, що посилюється непривабливість України для іноземних інвесторів. А вирішення ситуації, як не крути, упирається в тривалий конфлікт. Якщо є час розкидати каміння, то може настав час його збирати?
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас