В Україні почалася доларова істерика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні почалася доларова істерика

Валюта
22848
Безготівковий долар в понеділок знову подорожчав – на 9 копійок. Курс міжбанку досяг 8,74 грн./$, Проте Нацбанк навіть не спробував його збити, як робив це минулого тижня (тоді він продавав американську валюту по 8,4 грн./$). Відносну стабільність намагався підтримувати лише Ощадбанк, який продавав безготівковий долар по 8,7 грн./$, і це дозволило утримати гривню від більш значної девальвації.
«Нацбанк зайняв вичікувальну позицію, і, думаю, правильно вчинив. Це цілком розумно в умовах відсутності визначеності з залученням $2 млрд позики від Росії. А також подальшого збільшення боргу «Нафтогазу» перед Москвою за спожитий газ», – прокоментував «Вістям» ситуацію виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
Експерти впевнені, що до викупу Росією наших єврооблігацій на $2 млрд, НБУ буде намагатися заощаджувати валюту. «У глибині душі чиновники, звичайно, сподіваються, що ситуація вирішиться сама собою. Вважаю, Нацбанк буде грати на зниження курсу тільки після того, як той підніметься до 8,8 грн./$. Відхилення на 10% від офіційного курсу – це поріг, коли потрібно грати на здешевлення», – запевнив нас керуючий партнер української компанії Capital Times Ерік Найман.
Фінансисти прогнозують різні готівкові курси на вівторок. Більшість банків не встановить їх вище 8,65-8,75 грн./$, Побоюючись санкцій з боку НБУ (він може відмовити їм у продажу долара на міжбанку), і продаватиме населенню тільки те, що купили протягом дня у клієнтів. Водночас кілька банків може виставити в обмінниках курси, більш відповідні до реальності – 8,75-8,8 грн./$.
Безготівкових конвертацій стало більше
Подорожчання американської валюти може ще сильніше підстьобнути інтерес до неї з боку українців, які й так стали частіше ходити до обмінників. «Попит на долари плавно зростає з початку 2014 р», – підтвердив «Вістям» начальник казначейського управління ПУМБ Антон Стадник.
Не виключається і активізація вкладників, які в останні тижні стали проявляти більше інтересу до інвалюти. «Дійсно, гривневі депозити почали конвертувати в долар, але це не стало масовим явищем. Найчастіше завозити ВКВ або нарощувати обсяги поставок ми поки що не плануємо. За минулий тиждень привезли, наприклад, близько 10 млн євро і близько $70 млн. Цього вистачає, щоб задовольнити попит населення», – розповів нам заступник голови правління банку «Фінанси і Кредит» Ігор Львов.
Фінансисти збираються активніше просувати свої програми безготівкової конвертації депозитів: ті дозволяють перевести гривневий внесок у валюту без зняття готівки та фізичної купівлі ВКВ. «У нас, наприклад, є спеціальний депозит, що дозволяє конвертувати гривню в будь-які 7 валют або золото, на вибір людини. У січні ним почали частіше цікавитися нові клієнти, і частіше звертатися заявками на конвертацію діючі вкладники», – повідомив «Вістям» перший заступник голови правління Банку Кредит Дніпро Віталій Палюра.
У хід пішли рублі, фунти і франки
Із зростанням валютного попиту фінансисти обіцяють збільшувати обсяги готівки в касах. «Клієнти зможуть більш активно знімати кошти зі своїх рахунків, купувати валюту, здійснювати різні фінансові операції. Для цього банки, безумовно, будуть нарощувати обсяги валютних коштів у касах», – підтвердив нам Антон Стадник.
Головним чином, обмінники будуть затарювати доларом. «Сьогоднішнє незначне збільшення попиту на євровалюту не позначилося на обсягах її ввезення в країну», – зазначив головний економіст казначейства «Банку Нацкредит» Володимир Фенюк.
У разі зростання попиту, фінансисти допускають додаткові поставки деяких інших валют. «Великим попитом зараз користуються російський рубль, фунт стерлінгів, швейцарський франк. А такі валюти як китайські юані, японські ієни, датські крони завозяться або для виплат переказів, або точково під замовлення клієнта. І значного попиту на них не передбачається», – запевнив «Вести» начальник управління банкнотного бізнесу Діамантбанку Юрій Іванишин.
Олена Лисенко, Юлія Полєхіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас