Громадяни позбавляються доступу до даних про акціонерні товариства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Громадяни позбавляються доступу до даних про акціонерні товариства

Фондовий ринок
945
У січні всього 1400 акціонерних товариств і ліцензованих компаній, що працюють на фондовому ринку, уклали договори з Агентством з розвитку інфраструктури фондового ринку України (АРІФРУ), повідомив директор агентства Юрій Бойко.
Як раніше писав «Капітал», такі договори повинні укласти всі компанії, щоб розкривати про себе інформацію, передбачену законодавством. «Ще близько 3 тис. компаній – «в дорозі», у нас офіс зараз завалений документами», – говорить Бойко.
Щоб отримати доступ до системи розкриття, клієнти АРІФРУ протягом десяти днів з дня подання першої звітності, але не пізніше 1 березня цього року мають сплатити послуги агентства.
Світле майбутнє
У АРІФРУ очікують, що підприємства активно почнуть укладати договори в квітні – до 30 квітня включно компанії повинні опублікувати свої звіти за підсумками 2013 р. За оцінками Бойка, цього року можна розраховувати, що з 11 тис. компаній, що публікують інформацію про себе на сайті АРІФРУ, договори укладуть близько 5 7 тис.
«З кожним роком «сплячих» компаній стає все більше – в 2013 р. комісія (НКЦБФР. – «Капітал») заблокувала оборот акцій близько 4,5 тис. таких емітентів. Скільки їх буде цього року, ми зрозуміємо в травні – після публікації річних звітів», – вказує Бойко.
Як наслідок, обсяг нової інформації і частота її появи на сайті АРІФРУ (smida.gov.ua) порівняно з минулим роком значно скоротилися.
«Дійсно, в перші два тижні січня могло спостерігатися деяке скорочення новин на сайті. Це було пов’язано з технічними змінами – з вимогами до обробки та публікації даних після запуску сервісу», – пояснює Бойко.
«Запуск нового сервісу» може призвести до того, що користувачі перестануть отримувати інформацію про більшу частину акціонерних товариств.
Дороге дійсне
Нововведення викликали хвилю обурення на фондовому ринку. Багато учасників ринку не розуміють, чому вони повинні платити за те, щоб виконувати вимоги законодавства.
«Поки що у нас є зобов’язання щодо розкриття інформації, АРІФРУ або НКЦПФР зобов’язані забезпечити цей процес. Будь-яка платність – не що інше, як створення перешкоди у свободі та доступності розкриття інформації», – заявив директор «Фінекс-Капітал» Ігор Когут.
У разі непідписання договору або несвоєчасного внесення абонплати доступ суб’єкта до джерел розкриття інформації буде автоматично заблоковано. А за нерозкриття інформації, згідно із законодавством, НКЦПФР накладає штраф у розмірі 17 тис. грн або навіть 85 тис. грн, якщо це не перший випадок неподання даних за останній рік.
Бойко оцінив вартість послуг АРІФРУ в 450 грн на рік з одного суб’єкта, про що заявив ще 20 грудня минулого року. Через кілька днів агентство також нагадало учасникам фондового ринку про стягування ПДВ, отже, сума внеску зросла до 540 грн. АРІФРУ планує акумулювати близько 3 млн грн на покриття вартості обслуговування юросіб. «Не можна виключати, що як у НКЦПФР, так і у окремих осіб у майбутньому буде велика спокуса використовувати цей грошовий потік. Особливо за можливості так легко регулювати обсяг коштів для покриття витрат за іншими проектами і напрямами», – підкреслив Когут.
Введення плати за послуги АРІФРУ Бойко назвав необхідним кроком. Адже держбюджет не виділяє кошти на агентство, а без них розвивати систему важко. «Процес розкриття інформації був платним завжди – в газетах. Чому ми не можемо брати гроші за продукт? Наша діяльність вимагає витрат, які необхідно покривати», – вважає Бойко.
З ним погодилися деякі фондовики. «Враховуючи, що послуги АРІФРУ не можуть надаватися безкоштовно, оскільки бюджетні кошти не передбачені, а разом з тим, сервіси затребувані, учасники Ради асоціацій дійшли згоди щодо доцільності справляння плати за послуги агентства та адекватності її розміру», – говорить президент Професійної асоціації реєстраторів і депозитаріїв Олексій Кий.
Леся Виговська
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас