Експерт: високе зростання сільського господарства перекрив падіння у промисловості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: високе зростання сільського господарства перекрив падіння у промисловості

Казна та Політика
248
Високе зростання сільського господарства в 2013 році перекрило падіння у промисловості, забезпечивши більший позитивний внесок у зростання ВВП. Про це заявив старший аналітик, керівник аналітичного департаменту інвестиційної групи “Арт Капітал” Ігор Путілін.
“Консенсус-прогноз на Блумберг вказував на зростання ВВП в 4 кв. на 1,1% р/р. Сильне зростання ВВП в 4 кварталі пов’язане переважно з високим урожаєм сільгоспкультур і сприятливими погодними умовами, які дозволили промвиробництву в грудні значно скоротити падіння. Хоча ваговий коефіцієнт сільського господарства в структурі ВВП в цілому за рік в 3 рази нижче коефіцієнта промисловості (сума добувної, переробної та е/е), високе зростання сільського господарства в 2013 г (+13,7% р/р) перекрило падіння у промисловості (-4,7, забезпечивши більший позитивний внесок у зростання ВВП”, – зазначив він.
Наступним найбільш вагомим компонентом ВВП, за його словами, традиційно є торгівля, зростання якої нівелювало сумарний негативний внесок будівельної та транспортної галузей.
Таким чином, продовжує Путілін, зростання ВВП в останньому кварталі на 3,7% р/р повністю компенсувало зниження попередніх 3-х кварталів (в середньому на 1,25% р/р).
Прогнозуючи динаміку ВВП на поточний рік, експерт підкреслив, що багато в чому економічне зростання буде обумовлене реалізацією московських домовленостей.
“Підписані в грудні домовленості з РФ про відновлення торгівлі та кооперації призвели до підвищення прогнозів зростання ВВП на 2014 рік”, – резюмував він. ВВП України в 4 кварталі 2013 року збільшився на 3,7% р/р, що дозволило перекрити його падіння в перших трьох кварталах і в цілому за підсумками року вийти на нульову динаміку.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас