Польща очікує на загострення ситуації в Україні - після закінчення Олімпіади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща очікує на загострення ситуації в Україні - після закінчення Олімпіади

Казна та Політика
1228
Глава польського уряду Дональд Туск під час своїх зустрічей з лідерами Європейського Союзу на цьому тижні попереджає їх про можливий “чорний сценарій” розвитку подій в Україні.
На його думку, в Україні може мати місце загострення конфлікту після завершення Зимових Олімпійських ігор в Росії після 23 лютого.
Про це повідомляє інформаційне агентство Польського радіо (IAR) з посиланням на неофіційну інформацію.
“Глава нашого уряду говорив в Брюсселі, що дестабілізація може мати місце після Олімпіади в Сочі, тому що тоді Росія знову почне втручатися у внутрішні справи Києва. Якщо дійде до загострення конфлікту, Варшава побоюється масового напливу біженців з України”, – повідомляє агентство.
За його даними, Туск під час вчорашніх переговорів з головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу також попередив його про можливість перебоїв з поставками газу до Євросоюзу у випадку, якщо до влади в Україні прийде опозиція, оскільки тоді Росія може “закрутити газовий кран”.
Серед тем, які глава польського уряду вчора обговорював в Брюсселі, теж була допомога для України.
Однак, за даними IAR, Євросоюз не може запропонувати Україні нічого нового.
“Говориться лише про підтримку ЄС у переговорах з МВФ і позики Європейського інвестиційного банку та Європейського банку відновлення і розвитку”, – зазначає IAR.
Агентство відзначає, що під час розмов звучить думка, що треба запропонувати Україні членство в Європейському співтоваристві, але – принаймні на сьогодні – дуже важко уявити, що вдасться отримати на це згоду всіх держав.
Водночас, прес-секретар польського уряду Малгожата Кідава повідомила, що прем’єр-міністр Польщі під час своїх переговорів з лідерами ЄС намагається їх перш за все переконати у додатковій підтримці України, визнавши, що обговорюються також “складні сценарії”.
“Глава уряду, в першу чергу, хоче переконати лідерів ЄС підтримати Україну, щоб ЄС не закривав двері Україні і те, що він говорив в інтерв’ю для польського та українського телебачення, – щоб вона сама знайшла рішення конфлікту”, – зазначила вона.
Співрозмовник агентства сказала, що, незважаючи на різні страхи, останні події в Україні демонструють те, що можна “мудро і мирно вирішити конфлікт”.
“Всі знаємо, що треба допомогти Україні, і тепер думаємо про те, як би цю пропозицію про асоціацію, яка не була підписана, зробити ще більш привабливою”, – зазначила прес-секретар.
Раніше на цьому тижні Туск заявив в інтерв’ю польському телеканалу TVP та 5 каналу, що Євросоюз може поліпшити умови Угоди про асоціацію України з ЄС, яку українська влада відмовилася підписати в листопаді 2013 році.
Цю заяву він зробив напередодні свого турне до ЄС, в ході якого планував обговорити ситуацію в Україні з лідерами європейського співтовариства. Туск вже провів переговори з прем’єрами Вишеградської четвірки, главою Єврокомісії, головою Європарламенту, Президентом Франції. Раніше він також говорив на цю тему з головою Ради ЄС та Президентом Швейцарії.
Сьогодні планується зустріч Туска з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і з прем’єром Великобританії Девідом Кемероном.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас